UTFORDRINGER I KØ:  Lars Lagerbäck (stående) og assistentene  Per Joar Hansen og Frode Grodås har en solid jobb foran seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTFORDRINGER I KØ:  Lars Lagerbäck (stående) og assistentene  Per Joar Hansen og Frode Grodås har en solid jobb foran seg. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Verste FIFA-ranking noen gang for Norge

Stuper ned til 86. plass.

Landslagstrener Lars Lagerbäck (68) har overtatt en tung materie etter Per-Mathias Høgmo. Ifølge nettstedet Football rankings - som har spesialisert seg på å regne ut FIFA-rankingen før den blir offentliggjort - faller Norge fem plasser i april.

Norge er i dag den 81. beste fotballnasjonen i verden. På den nye rankingen kommer vi til å havne på 86. plass.

- FIFA-rankingen forteller hvor du ligger i det internasjonale hierarkiet. Akkurat nå er det ganske råttent der vi er. Det er bare å se på hvem som ligger foran oss, sier Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen.

Den offisielle FIFA-rankingen kommer 6. april. Men allerede nå kan Football rankings avsløre at Norge faller ned på et historisk bunnivå. Hittil har den verste plasseringen vært 84. plass (november 2016). Men etter 0-2-tapet for Nord-Irland i VM-kvalifiseringen er tristessen ytterligere forverret.

Ingen quick fix

Brasil, Argentina og Tyskland har de tre øverste plassene. Foran Norge finner vi nasjoner som Gabon, Kongo, Benin og krigsherjede Syria.

- Som jeg skrev etter kampen mot Nord-Irland, er dette ikke noe quick fix for Lagerbäck. Jeg tror det kommer til å bli enda dårligere før det blir bedre, påpeker Pedersen.

FOTBALLKOMMENTATOR: Morten Pedersen.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
FOTBALLKOMMENTATOR: Morten Pedersen.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

- Noen av oss har sagt at vi har for få bra fotballspillere i forhold til ambisjonene og målsetningene vi har. Det mener jeg ble bevist i Belfast. Ja, vi har fått ny landslagstrener. Men vi har ikke fått nye landslagsspillere. Det er et faktum. Det forteller hvor norsk landslagsfotball står akkurat nå, og hvilken jobb Lagerbäck har foran seg.

Kompromisser

Han fortsetter:

- Jeg tror han må gjøre noen kompromisser i forhold til sin egen fotballfilosofi og tankesett. Årsaken er at vi ikke har typene som er skreddersydd for Lagerbäcks 4-4-2. Se på Joshua King mot Nord-Irland. Han er god i Premier League når han får stikkere i mellomrommet, eller pasninger inn fra siden hvor han kan være i boksen. Som spiss i 4-4-2 med bare lange baller tar vi bort det beste han har.

FIFA-rankingen ble lansert i 1992. Norge har andreplass som beste plassering i 1995. I dag er bildet helsvart, noe som kan få konsekvenser for seeding i kommende kvalifiseringer.

Pedersen sier:

- Det viktigste vi kan gjøre hver gang det er landslagssamling, er ikke å si at treningene ser bra ut. Ta heller å innrømme at jobben er enorm, og at det faktisk er dårligere enn vi trodde. Så får vi ta det derfra. Dette kommer til å ta tid.

Må bli kjent

Etter tapet for Nord-Irland uttalte keeper Rune Almenning Jarstein til Dagbladet:

- Vi må bruke de neste samlingene til å bli ordentlig kjent. Vi må terpe på det vi skal gjøre, så får vi utvikle oss derfra.

Norge møter Tsjekkia i VM-kvalifiseringen 10. juni.