Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Verste krisa noen gang

Erling Braut Haaland står som et symbol på alt som har vært bra i europeisk fotball denne sesongen. Men nå sier UEFA-president Aleksander Ceferin: - Vi er inne i fotballens verste krise noen gang.

SUKSESS I BUNDESLIGA: Erling Braut Haaland. Foto: NTB scanpix
SUKSESS I BUNDESLIGA: Erling Braut Haaland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fotballen har sluttet å rulle i de store ligaene i Europa. Og i går kom den dramatiske avgjørelsen i det europeiske fotballforbundet UEFA:

- EM-sluttspillet for herrer er utsatt til sommeren 2021.

Avgjørelsen var enstemmig blant de 55 deltakerlandene. Folkehelsa i coronahelvetet går foran alt. Men UEFA-president Aleksander Ceferin innrømmer:

- Jeg vil si at vi er inne i den verste krisa i fotballens historie, erklærer sloveneren, ifølge AP.

- Men dette gir oss også en mulighet til å starte på nytt, gjøre ting annerledes. Jeg er optimistisk med tanke på framtida.

UEFA-PRESIDENT: Aleksander Ceferin. Foto: NTB scanpix
UEFA-PRESIDENT: Aleksander Ceferin. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Vi må være litt forsiktige i starten, men vi er i stand til å komme tilbake. Vi vet at dette forferdelige viruset som herjer har gjort fotballen og livet i Europa ganske håpløst. Vi har måttet stoppe alle konkurranser.

- Ved å utsette EM gir vi de nasjonale ligaene en sjanse til å bli ferdige. Men heller ikke dette er sikkert akkurat nå. Det viktigste er at vi tenker på helsa til spillerne og deres familier. Vi må ta hensyn til hele fotballens økosystem.

- Det er derfor vi har bestemt oss for å utsette EM. Vi har ett hundre prosent oppslutning fra de nasjonale forbundene, sier Ceferin.

UEFA har et håp om å avslutte alle de nasjonale ligaene innen 30. juni. Men foreløpig er det helt i det blå når for eksempel Premier League kan starte opp igjen. Fortsatt gjenstår ni runder.

Utgangspunktet for oppstart igjen er 4. april. Samtidig frykter mange at Storbritannia var altfor seint ute med coronatiltak, og at problemene vil komme som en tsunami.

Ceferin understreker:

- Jeg har sett noen falske nyheter om at UEFA har rådet ligaene om å avslutte nå. Og at lagene som leder nå, også blir kåret til vinnere. Det er ikke sant.

- Målet vårt er å avslutte ligaene. Vi har ikke anbefalt noe annet enn dette.

TOMME TRIBUNER: Serie A kampene i Italia spilles for tomme tribuner grunnet coronaviruset, og da kunne ikke den portugisiske stjerna, Cristiano Ronaldo, dy seg for en liten spøk. Video: Strive / Rødt Kort. Vis mer

Alle de store ligaene i England, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike er utsatt fram til begynnelsen av april. Men her kan det komme forandringer.

Spillere er satt i karantene. Og lag trener ikke sammen - rett og slett fordi folk oppfordres til å holde avstand.

Seinest i går ble det kjent at en spiller i Hertha Berlin har fått påvist coronavirus. Det betyr at Rune Almenning Jarstein, Per Ciljan Skjelbred og de andre spillerne er plassert i hjemmekarantene de neste to ukene.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

UEFA har et håp om å fullføre Champions League og Europa League med finaler henholdsvis 27. juni og 24. juni. Finalene spilles i Istanbul og Gdansk.

Hele Norges coronakart