Tour de Ski 2017

Verste norske resultat siden 2012. Løypa får skylden i Norge, mens USA jubler: - Endelig!

Vi må over fire år tilbake for å finne sist gang ingen norske kvinner var på pallen i et verdenscuprenn. Da det skjedde i dag, jublet konkurrentene.

OVERTOK LEDELSEN: Heidi Weng ble beste norske på 5. plass i dag, men er likevel ny sammenlagtleder i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERTOK LEDELSEN: Heidi Weng ble beste norske på 5. plass i dag, men er likevel ny sammenlagtleder i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TOBLACH (Dagbladet): Ingen norske kvinner på pallen i internasjonal langrenn er svært uvanlig, men i dag skjedde det. Heidi Weng ble beste nordmann på 5. plass.

Etter flere år med total norsk dominans, ofte tre norske kvinner på podiet, har årets Tour de Ski vært uvanlig lite norsk dominert. Stina Nilsson og Sergej Ustjugov har vunnet majoriteten av løpene, mens verdens beste løper på 5 kilometer fristil, Jessica Diggins, triumferte i dag.

På de neste plassene kom Krista Pärmäkoski, Sadie Bjornsen og Charlotte Kalla. Det store spørsmålet er: Når skjedde det sist at Norge ikke hadde noen kvinner på pallen?

- Jeg begynte å tenke på det, og vi må vel tilbake til en prolog for noen år siden for å vinne forrige gang vi ikke hadde noen på pallen, sier Roar Hjelmeset til Dagbladet.

Over fire år siden sist

UVANT PALL: Jessica Diggins vant dagens fem kilometer foran Krista Parmakoski og Sadie Bjornsen. Foto: NTB Scanpix
UVANT PALL: Jessica Diggins vant dagens fem kilometer foran Krista Parmakoski og Sadie Bjornsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Datoen er 29. desember 2012. Kikkan Randall vant prologen i Tour de Ski foran Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk, Denise Herrmann, Riita Liisa Roponen og med Astrid Uhrenholdt Jacobsen som beste norske på 6. plass.

- Det er lenge siden og uvant at vi ikke har noen på pallen. Vi må prøve å takle sånne ting også. Det blir ikke oppvaskmøte. Det er tett og små avstander opp for jentene, sier Hjelmeset.

Da Norge hadde en så svak etappe sist, i 2012/13-utgaven av Tour de Ski, vant Kowalczyk til slutt sammenlagt foran Therese Johaug. Det er forrige gang en ikke-norsk kvinne har gått til topps i Tour de Ski.

- Dette er noe som folk har etterlyst i kvinnelangrenn. Nå har vi fått flere nasjoner i toppen. Da er det dumt å klage over at det nå er jevnere.

- Hva tror du er årsaken til at Norge dominerer mindre nå enn i fjor?

- Det har nok en sammenheng med at det er lette og korte løyper i Tour de Ski. I lengre og tøffere løyper kommer flere av de norske jentene mer til sin rett. I Tour de Ski er det mange flere som henger med.

Diggins i ekstase

Amerikanske Diggins vant akkurat samme løp i fjor. Hun elsker Toblach.

- Ja, jeg stortrives godt her. Det er fantastisk fin plass og løyper som passer meg bra. Det er moro, ikke minst når jeg får med meg en lagvenninne på pallen, sier Diggins til Dagbladet.

- De norske jentene var uslåelige før, men nå viser vi at vi kan hamle opp med dem i blant. Det er moro at det er mer jevnt i toppen nå.

Overrasket over seg selv

Overraskelseskvinnen Sadie Bjornson, som ble nr. 3 i dag, ble lettere sjokkert over resultatet.

- Jeg er veldig overrasket. Jeg har jobbet mye med å skøyte bedre. Jeg har en god følelse akkurat nå. Touren har vært mye opp og ned, men jeg har bevart troen på at noe spesielt kunne skje. I dag skjedde det, sier Bjornson til Dagbladet.

- Jessica er så sterk. Det inspirerer. Endelig slo vi de norske jentene. Endelig! sier den amerikanske jenta og ler.

Hyller Diggins, frykter Pärmäkoski

Hjelmeset ville ikke skylde på dårlige ski.

- Jeg tror ikke det var noe galt med skiene, men vi må regne med å tape sekunder mot Diggins i nedoverkjøringer. Hun er verdens beste i slike løyper, sier han.

Også Stina NIlsson skuffet på dagens etappe og ble nr. 20. Weng tok dermed over sammenlagtledelsen i Tour de Ski, men klatresterke Pärmäkoski tok innpå og seiler opp som en sterk seierskandidat nå.

- Pärmäkoski ser sterk ut. Vi skulle gjerne hatt noen flere sekunder på henne. Jeg frykter henne med enn Stina Nilsson. Det er det ingen tvil om, sier Hjelmeset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer