Liverpool - Manchester City

Verste på ti år

Liverpool har hatt den svakeste sesongstarten på over ti år. Nå venter den hittil tøffeste kampen denne sesongen - Pep Guardiolas Manchester City står for tur. Rødtrøyene har mistet både energi og tro, mener britisk journalist.

DUELL: Jürgen Klopp (t.v.) og Pep Guardiola (t.h) møtes til duell søndag ettermiddag. Foto: Pa Photos
DUELL: Jürgen Klopp (t.v.) og Pep Guardiola (t.h) møtes til duell søndag ettermiddag. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert
  • Liverpool - Manchester City, søndag 17.30.

De har regjert i den engelske toppdivisjonen de siste åra. Ingen lag har vært i nærheten av kvaliteten til Jürgen Klopp og Pep Guardiola sine mannskap i Premier League.

Denne sesongen er situasjonen en litt annen for ett av lagene. Mens Erling Braut Haaland (22) og City ligger på andreplass med sine 23 poeng etter ni spilte kamper, har Liverpool hatt sin svakeste sesongstart på mange år.

Dagbladet har vært i kontakt med Liverpool-korrespondent i Athletic, James Pearce, og daglig leder i Liverpool.no Tore Hansen, for betraktninger rundt sesongstarten, status Klopp og duellen mot City.

KAMPMAT: Det kokte godt på Twitter etter at pappa Alfie Haaland publiserte et bildet av sin lasagne på Twitter. Vis mer

- Fotball er ferskvare. Sånn som det ser ut nå i høst er det større forskjell enn på lenge. Det er jo de to klubbene som har fulgt hverandre gjennom de fire siste åra og vært de anførende lagene i England. Men denne sesongen har vi ikke hengt med, sier Hansen.

For ja, det har gått tråere for Klopps mannskap i ligaen denne sesongen.

Seriemesterne fra 19/20-sesongen har bare vunnet to kamper i ligaen, og ligger på ellevteplass med ti poeng etter åtte spilte kamper.

Nå møter de et Manchester City-lag i storform.

- Stort steg tilbake

Supporterne av de to klubbene har vært vant med å holde følge med hverandre fra start de siste åra.

- Det har vært svært lite som skiller de to lagene de siste åra – illustrert av de to uavgjortresultatene i Premier League forrige sesong og Liverpools knappe 3-2-seier i FA-cupens semifinale på Wembley. De har tatt hverandre til nye høyder.

Det forteller Liverpool-korrespondent i britiske Athletic, James Pearce, til Dagbladet. Han følger Klopps mannskap svært tett og mener det er flere grunner til at City har rykket fra denne sesongen.

FORSKJELL: Hvor stor er egentlig forskjellen mellom Liverpool og Manchester City per dags dato? Foto: Reuters
FORSKJELL: Hvor stor er egentlig forskjellen mellom Liverpool og Manchester City per dags dato? Foto: Reuters Vis mer

- City har alltid hatt større bredde i laget enn Liverpool, som følge av enorme økonomiske ressurser de er i stand til å bruke. Denne sesongen har City gått til neste nivå takket være signeringen av Haaland, mens Liverpool har tatt et stort steg tilbake. Som et resultat er City i en annen klasse enn Klopps menn for øyeblikket. City spiller med en type flyt og kontroll som Liverpool har mistet under en katastrofal start på sesongen, utdyper han.

Hansen deler samme oppfatning som Pearce hva gjelder styrkeforholdet, men tror én ting kan gi Liverpool en fordel.

- I utgangspunktet er det stor forskjell mellom lagene. Men man får jo litt cupfinale-stemning når du tenker på konkurranseforholdet mellom de to klubbene. Forhåpentligvis kan det være et lite pluss for vår del at kampen kan leve sitt eget liv, sier Hansen.

- Største utfordringen på sju år

I 2015 ble Jürgen Klopp ansatt som hovedtrener i Liverpool. Han kom fra sju år i den tyske storklubben Borussia Dortmund. Siden har tyskeren ikke sett seg tilbake.

Han tok Liverpool tilbake til nye høyder, med både Premier League-gull i 19/20-sesongen og Champions League-tittel året før. Tross den svake starten på årets sesong, mener Pearce at posisjonen til tyskeren er ubestridt.

- Klopps posisjon har ikke endret seg - til tross for den dårlige starten. Han signerte en ny avtale i april til 2026, og han har full støtte fra eierne og supporterne, med rette, forteller han og utdyper:

POSISJON: Jürgen Klopp har en sterk posisjon i Liverpool tross en svak sesongstart, mener Pearce. Foto: AP
POSISJON: Jürgen Klopp har en sterk posisjon i Liverpool tross en svak sesongstart, mener Pearce. Foto: AP Vis mer

- Han har oppnådd så mye og det finnes ingen bedre mann til å lede Liverpool ut av denne motgangen. Samtidig så er dette den absolutt største utfordringen han har hatt i løpet av sine sju år i klubben, mener Pearce.

Verste på ti år

Forrige søndag gjestet Liverpool serieleder Arsenal på Emirates. Det endte med 3-2 tap. Etter kampen uttalte Klopp seg til Dagbladet og de andre mediene på pressekonferansen. Han slo fast én ting.

- Nei, vi er ikke med i tittelkampen. Tenk om jeg satt her og trodde at vi var det, sa han.

Liverpool har ikke tatt færre poeng (10) etter åtte spilte kamper på ti år. Sist gang de hadde mindre poeng enn nå var i 2012/2013-sesongen. Athletic's Pearce mener det er flere ulike grunner til at laget har underprestert hittil denne sesongen.

SKADET: Internett koker etter at kampsportutøver Taylor Starling stilte til intervju med utallige skader i ansiktet. Video: BKFC Vis mer

- Det er mange forskjellige grunner. De fysiske og mentale effektene av forrige sesong, som endte smertefullt, må være en faktor. De ser ut til å ha mistet både energi og tro. De hadde en forkortet pre-season og forberedelsene ble deretter preget av en rekke skader.

Hansen i Liverpool.no mener at spillerlogistikken på midtbanen kan være en stor grunn til at laget ikke presterer som de har vært vant med.

- Det har ikke vært noen store utskiftninger i spillerstallen. Jeg har siden i sommer følt at vi sliter med midtbanen vår. Jeg synes ikke vi har noen kraft der, ingen boks til boks-spiller. Vi har få spillere (midtbanespillere, red.anm.) som kan komme gjennom å score mål. De som har hatt den egenskapen er Keïta (Naby) og Chamberlain (Alex Oxlade), men de er jo langtidsskadet.

NYSIGNERINGEN: Darwin Núñez ankom Liverpool fra Benfica i sommer. Foto: AFP
NYSIGNERINGEN: Darwin Núñez ankom Liverpool fra Benfica i sommer. Foto: AFP Vis mer

I sommer hentet Liverpool det uruguayanske stjerneskuddet Darwin Núñez (23) fra portugisiske Benfica. Spissen har notert seg for fire mål på sine ti første kamper for klubben.

Utenom Núñez, mener Pearce i likhet med Hansen at Liverpool burde fått inn noe mer slagkraftig på midtbanen før sesongen.

- Liverpool gjorde en feil ved å ikke friske opp troppen mer enn de gjorde. De trengte å signere en annen klassespiller på midtbanen. I stedet ventet de til siste dag og endte opp med å hente inn Arthur Melo, som ikke var kampklar og nå skadet, forteller han.

Salah-tallene

Mohamed Salah (30) har i flere sesonger vært Liverpools målgarantist. Denne sesongen har det derimot ikke gått på skinner for den egyptiske superstjerna.

30-åringen står notert med to mål på de åtte første kampene i Premier League. Britiske Telegraph har gjort analyser av egypterens prestasjoner foran mål denne sesongen.

FORM: Mohamed Salah har ikke vært i scoringsform i Premier League denne sesongen.. Foto: Reuters
FORM: Mohamed Salah har ikke vært i scoringsform i Premier League denne sesongen.. Foto: Reuters Vis mer

Salahs mål/kamp

  • 2020/21: 0,64
  • 2021/22: 0,75
  • 2022/23: 0,25

Salahs avslutninger/kamp

  • 2020/21: 3,68
  • 2021/22: 4,53
  • 2022/23: 2,96

Salahs avslutninger på mål/kamp

  • 2020/21: 1,52
  • 2021/22: 1,96
  • 2022/23: 0,9

- Det er klart det betyr mye når han ikke presterer slik han kan på sitt beste. Det har vært noen kamper innledningsvis hvor vi har vært svært ineffektive, svarer Hansen på spørsmålet om Salahs prestasjoner hittil i sesongen.

- Latterlig god

Det er ikke hvem som helst Virgil van Dijk og resten av forsvaret til Liverpool skal opp mot søndag ettermiddag. Erling Braut Haaland har bøttet inn mål hittil i sin Manchester City-karriere. Jærbuen har notert seg for 15 mål på sine ni første kamper i Premier League.

- Den største forskjellen når man ser City nå, er at med Haaland har de en enorm trussel på den siste tredjedelen. Det er helt latterlig hvor god han har vært så langt. Hvis han holder seg i form kommer han til å skrives om i rekordbøkene, mener Pearce og tillegger:

- City har manglet en skikkelig produktiv spiss siden Sergio Agüero. Tidligere dominerte de med ballen og så pene ut på «øyetesten», uten å true målet konstant. Nå ser de ut til å score fire eller fem mål hver uke.

Daglig leder Hansen er sikker i sin sak. Liverpool må stoppe Haaland for å ta poeng på søndag.

MÅLMASKIN: Erling Braut Haaland fortsetter å vise seg som den målmaskinen han er. Foto: Reuters
MÅLMASKIN: Erling Braut Haaland fortsetter å vise seg som den målmaskinen han er. Foto: Reuters Vis mer

- Han har fått en kjempestart i City. Han har fantastiske servitører og et lag som er i flytsonen. Det er en mann vi må stoppe for å ta poeng. Jeg er spent på hva han kan levere videre, men han kan godt ta en liten pause nå, humrer Hansen og sikter til søndagens oppgjør.

Videre mener han at selvtillitsbygging er viktig for Liverpool i perioden de er inne i nå. Han er klar på at et godt resultat på søndag vil være viktig, men ikke avgjørende for kampen om en topp fire-plassering ved sesongslutt.

REKORD: Kommentator for Viaplay tror det skal blir vanskelig, men ikke umulig for Haaland å slå Messis ligarekord for antall mål. Video: Bård Sørø Olsen Vis mer

- Nå var Klopp veldig tydelig etter kampen på Emirates, at vi var ute av tittelkampen. Så nå er jo fokuset å klare topp fire. Så taper vi denne kampen nå er det et «skudd for baugen», men jeg ser likevel ikke helsvart uansett utfall søndag.

Pearce på sin side ser på City som favoritter før søndagens storkamp, men mener Liverpool vil ha stor nytte av Anfield-publikummet.

- City er store favoritter. Men Anfield-publikummet vil kreve et svar fra Liverpool, og det vil gi energi til Klopps utmattede lag. Jeg går for uavgjort og 2-2, spår Liverpool-korrespondenten.

Uttalelser, tanker, meninger, tabellposisjon og statistikk til side. Beina til de 22 spillerne vil snakke for seg selv søndag kveld. 17.30 sparkes oppgjøret i gang på Anfield.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer