Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Verste viruset jeg har opplevd

Den olympiske mesteren Cameron van der Burgh forteller om sin opplevelse av coronaviruset.

SMITTET: Cameron van der Burgh avbildet i 2018. Foto: REX / NTB Scanpix
SMITTET: Cameron van der Burgh avbildet i 2018. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har slitt med Covid-19 i 14 dager i dag. Det desidert verste viruset jeg har opplevd, til tross for at jeg er et sunt individ med sterke lunger, lever en sunn livsstil og er ung.

Det skriver den sørafrikanske svømmestjerna Cameron van der Burgh på Twitter. Han er en idrettsutøver i verdensklasse og er 31 år gammel, men han har slitt med sykdommen forårsaket av coronaviruset, skriver USA Today.

Selv om de alvorligste symptomene har lettet, sliter van der Burgh fremdeles med utmattelse og en hoste han skriver han ikke blir kvitt.

- Enhver fysisk aktivitet, som å gå, gjør meg utmattet i timevis, skriver han.

Under OL i 2012 ble han for alvor kjent for det norske publikumet da han hedret Alexander Dale Oen etter å ha tatt gull på 100 meter bryst. Svømmeren pekte opp mot himmelen etter triumfen som en tydelig hyllest til sin avdøde kamerat.

HYLLEST: Cameron van der Burgh pekte opp mot himmelen etter at han vant gull under OL i 2012. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa De Olza
HYLLEST: Cameron van der Burgh pekte opp mot himmelen etter at han vant gull under OL i 2012. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa De Olza Vis mer

Advarsel til de unge

Det er ifølge Folkehelseinstituttet særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp av sykdommen. Samtidig er personer med kroniske sykdommer utsatt, i tillegg til personer som røyker.

For bare noen dager siden advarte Verdens helseorganisasjon de unge. WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus ga klar beskjed om at selv om eldre personer er mest utsatt, er ikke yngre unntatt.

- Selv om det er eldre personer som er utsatt for mest risiko, er ikke yngre unntatt. Tall fra mange land viser helt tydelig at personer under 50 år står for en stor del av sykehusinnleggelsen.

- Jeg har en beskjed til de unge: Dere er ikke uovervinnelige. Du kan bli innlagt på sykehus i ukevis på grunn av viruset. Det kan til og med koste deg livet.

UOVERVINNELIGE: Generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer yngre om at de ikke er uovervinnelige. Video: AP. Vis mer

- Ingen spøk

Svømmestjerna er også bekymret for den uavklarte situasjonen med OL i Tokyo, som skulle gå av stabelen i juli i år.

- Tapet av kondisjonstrening har vært enormt, og jeg føler for idrettsutøverne som blir smittet, da de vil lide et stort tap av sin nåværende kondisjon, skriver han og fortsetter:

- Idrettsutøvere vil fortsette å trene, da det ikke er noen avklaring om sommerlekene, og dermed utsette seg selv for unødvendig risiko. Og de som blir smittet vil prøve å skynde seg tilbake til treningen, sier han og påpeker at det mest sannsynlig vil forsterke eller forlenge skaden som er gjort og tiden det tar å bli ordentlig frisk.

- Vær så snill, pass på dere selv, alle sammen. Helsa kommer først, Covid-19 er ingen spøk, avslutter van Der Burgh.

Den kraftige spredningen av coronaviruset rundt om i verden skaper usikkerhet for OL i Tokyo. Nå øker presset på Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å utsette lekene på grunn av risikoen for utøvere og besøkende, skriver USA Today.

Vil undersøke flere scenarioer

Søndag informerte IOC i en pressemelding at de i samarbeid med OLs organisasjonskomité og japanske myndigheter vil starte en evaluering for å kartlegge hva som kan skje med OL under coronakrisen.

IOC oppgir at de også vil ta stilling til hva som skal skje ved en mulig utsettelse.

«IOC er trygge på at vi vil ha avsluttet denne diskusjonen innen fire uker», heter det.

Videre heter det at en avlysning ikke er aktuelt, fordi «det ikke vil løse noen problemer eller hjelpe noen».

Ifølge The Guardian vil IOC undersøke flere scenarioer, men det antas at å utsette til sommeren 2021 er det mest sannsynlige alternativet.

Åpner for utsettelse

Natt til mandag sa Japans statsminister Shinzo Abe at landet må vurdere å utsette de olympiske sommerlekene.

I tillegg til IOC, har også myndighetene i Japan har tviholdt på planen om å gjennomføre OL til sommeren i tiden fra 24. juli til 8. august.

Nå åpner likevel Abe for at hele arrangementet kan utsettes. Det er første gang han uttaler seg om muligheten for å utsette lekene.

- Hvis det viser seg vanskelig, av hensyn til utøverne, kan det kan bli uunngåelig, sa Abe i en tale til parlamentet.

I forrige uke kom den olympiske ilden til Japan. Tusenvis av mennesker trosset frykten for coronaviruset for å se fakkelen.

6000 lengder: Når balkongen bare er 7 meter blir det mye fram og tilbake om man skal løpe maraton på 42,2 km. Likefullt er det nettopp det franske Elisha Nochomovitz velger å gjøre når coronaviruset stenger landet. Video: Kamera One. Klipp: Endre Vellene Vis mer

Canada deltar ikke i 2020

Canada har besluttet å ikke sende sine utøvere til Tokyo i 2020 på grunn av coronaviruset. Det beskrives som en vanskelig avgjørelse.

Den kanadiske olympiske komiteen ber IOC om å utsette OL i Tokyo med ett år.

- Selv om vi anerkjenner de iboende kompleksitetene rundt en utsettelse, er ingenting viktigere enn helse og sikkerhet for våre idrettsutøvere og verdenssamfunnet, heter det i pressemeldinga fra Team Canada.

Ifølge CNN er Canada det første landet som annonserer at de ikke vil delta i 2020.

- Dette handler ikke bare om idrettsutøvernes helse, det handler om folkehelse. Med Covid-19 og andre tilhørende risikoer, er det ikke trygt for våre utøvere, ei heller for helsa og sikkerheten til deres familier og det kanadiske samfunnet, å fortsette å trene mot disse lekene. Faktisk strider det imot det offentlige helserådene vi oppfordrer alle kanadiere til å følge.

Dette kommer nærmest samtidig som meldinger om at Australia ber sine utøvere om å forberede seg for OL i 2021.

Coronaviruset

Natt til mandag er det registrert over 331 000 tilfeller av coronaviruset på verdensbasis, ifølge Johns Hopkins University.

I Europa er det Italia og Spania som er hardest rammet av viruset. USA har over 30 000 tilfeller og Kina har registrert over 80 000.

I Italia kjempes en desperat kamp mot viruset. For få dager siden ble det kjent at Italia har passert Kina i antallet coronarelaterte dødsfall.

Folkehelseinstituttets dagsrapport for søndag viser at det er 2132 personer som er rapportert smittet med viruset i Norge. Gjennomsnittsalder for de smittede er 47 år.

Det er varslet om sju dødsfall til FHI. Alle de døde er eldre personer.

Hele Norges coronakart