RASK: Stina Nilsson har hatt verdensrekorden på 100 meter. Nå blir hun Sveriges nye ankerkvinne på stafetten. Foto: EPA/FEHIM DEMIR
RASK: Stina Nilsson har hatt verdensrekorden på 100 meter. Nå blir hun Sveriges nye ankerkvinne på stafetten. Foto: EPA/FEHIM DEMIRVis mer

Vet du hvem verdens raskeste kvinnelige langrennsløper er? Møt Sveriges nye ankerkvinne

Hovedoppgave: å spurtslå Marit Bjørgen.

(Dagbladet): Du har sikkert fått med deg at Stina Nilsson er rask. Men visste du at hun har hatt verdensekorden på 100 meter?

På tidenes første offisielle 100 meter i langrenn, gikk den daværende 18-åringen inn til ny verdensrekord med tiden 13,19.

Nilsson var da purung og et fullstendig ubeskrevet blad i internasjonal langrenn.

Nå er hun enda raskere, sterkere og mer utholdende.

Og nå er hun klar til å spurtslå selveste Marit Bjørgen i det som trolig blir en norsk-svensk stafettduell.

- Hvis Marit kommer inn på oppløpet sammen med Nilsson, tror jeg ikke hun føler seg trygg. Hun er kanskje den eneste som kan slå Marit i en slik spurt, sier tidligere toppløper Frode Estil til Dagbladet.

- Tydelig at svenskene går for gull Nilsson er så rask at svenskene vraker Charlotte Kalla på ankeretappen og heller satser på sin nye spurtyndling.

- Sverige har et veldig spennende lag. Nilsson er i kjempeform. Det er tydelig at de ikke er fornøyde med sølv når de setter opp laget slik. De går for gull. Det er gøy at det er åpent, sier Estil.

- Men Norge er fortsatt store favoritter. Jeg tror det er en stor sjanse for at Norge kommer alene inn til mål, spår den tidligere mesterskapsløperen.

Med Kalla på 2. etappe håper svenskene å fotfølge Therese Johaug, slik at det kan bli en duell mellom Nilsson og Bjørgen på ankeretappen.

Der blir uansett Bjørgen storfavoritt.

For det første er langrennsdronningen presumptivt mye sterkere på en fem kilometer enn sprinteren Nilsson.

Tror Bjørgen avgjør For det andre har Bjørgen overtaket på Nilsson også i sprinter. Senest i VM-sprinten kapret Bjørgen gullet rett foran Nilsson.

- De hadde omtrent et like bra oppløp da, men Marit holdt det lille forspranget hun hadde i mål. Det er vanskelig å si hvor god Nilsson er på en fem kilometer, men det er jo ikke veldig langt, sier Estil.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn sier følgende om Sveriges nye ankerkvinne:

- Hun er raskere enn Kalla. Hvis Bjørgen har respekt for noen i spurten, er det nok Nilsson. Men jeg tror Marits utholdenhet vil føre til at Nilsson ikke vil klare å spurte opp mot sitt beste nivå, sier Bjørn til Dagbladet.

- Jeg synes det er et spennende valg av Sverige. Det gjør stafetten enda mer interessant, synes langrennseksperten.

Nærmere og nærmere Nilsson, som nå har blitt 21 år, brukte noen år på å opparbeide seg god nok utholdenhetsbase til å hevde seg i langrennssprinter, som i realiteten er en mellomdistanseøvelse.

Halvvannet år etter verdensrekorden på 100 meter, gikk Nilsson til sin første sprintfinale i desember 2013. I Davos-sprinten endte hun til slutt på 6. plass, mens Bjørgen vant.

I Drammen i mars 2014 var Nilsson på pallen for første gang i verdenscupen. Med 3. plassen var hun rett bak Bjørgen på 2. plass, mens Maiken Caspersen Fall stakk av med seieren.

Denne sesongen har Nilsson stort sett vært i hver eneste sprintfinale, men alltid blitt slått av Bjørgen.

Men hun kommer stadig nærmere.

I generalprøven i Östersund ble Nilsson nr. 3, mens Bjørgen vant.

I VM-sprinten i Falun var den nye svenske sprintyndlingen veldig nære å slå langrennsdronningen fra Rognes og kapret sølvet.

På VM-stafetten håper hun å tukte tidenes beste kvinnelige langrennsløper i spurten for første gang.

- Norge er skyhøye favoritter, men vi kan slå dem om vi gjør ting riktig. Vi går for gullet, sier landslagstrener Rikard Grip til Aftonbladet.

GULL OG SØLV: Marit Bjørgen og Stina Nilsson tok gull og sølv på VM-sprinten. Nå går det mot en ny duell på VM-stafetten. Foto: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT
GULL OG SØLV: Marit Bjørgen og Stina Nilsson tok gull og sølv på VM-sprinten. Nå går det mot en ny duell på VM-stafetten. Foto: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT Vis mer