Vet ikke hvor mye han skylder Riise

John Arne Riise føler seg lurt for 37 millioner kroner, aktor mener tallet er 12 - mens agent Einar Baardsen ikke vet hvor mye han skylder fotballstjerna.

GÅR HØYT UT: Einar Baardsen (t.v.) og hans forsvarer John Christian Elden mener aktoratet har lite å fare med i straffesaken mot førstnevnte. Foto: Erling Hægeland
GÅR HØYT UT: Einar Baardsen (t.v.) og hans forsvarer John Christian Elden mener aktoratet har lite å fare med i straffesaken mot førstnevnte. Foto: Erling HægelandVis mer

STAVANGER (Dagbladet): Advokat John Christian Elden brukte bare en halvtime på sitt innledningsforedrag i går. Til gjengjeld gikk han rett i strupen på aktoratet:

- Det er fortsatt vanskelig å finne grunnlaget for denne tiltalebeslutningen, sier John Christian Elden til Dagbladet etter den innledende dagen i går.

- De har tatt alle transaksjoner mellom to personer over en firefem års periode, lagt sammen summene og kommet frem til at alt dette enten er underslag eller bedrageri. Uten å ta hensyn til at partene har vært enige om en rekke av overføringene, legger advokaten til.

Elden forsvarer fotballagent Einar Baardsen i straffesaken mot John Arne Riise. Rogalendingen er tiltalt for grovt bedrageri og underslag, forfalskning av Riises signatur, samt brudd på både regnskaps- og ligningsloven.

Nektet straffskyld
Da rettssaken startet i Stavanger i går nektet Baardsen straffeskyld for transaksjonene som har med fotballspillerens privatøkonomi å gjøre.

- Jeg sier meg delvis skyldig på alle punkter som omhandler brudd på regnskapsloven, sa Baardsen i rettssalen.

Seinere gikk politiadvokat Erik W. Rand gjennom dokumentene som viser 57-åringens håndtering av den tidligere Liverpoolspillerens midler. Aktor mener Baardsen både har bedratt og underslått penger, samt forfalsket et utlånsbrev.

- Vi har tatt utgangspunkt i kontantstrømmene på Baardsens konto. Av 22,3 millioner, tilgodeses ti av dem i agenthonorarer rene honorarer. Selv med dette romslige anslaget, har brukt opp alle millionene på egne formål — bortsett fra pengene som har gått til Berit Riise.

Aktor: - Riise ble brukt
Baardsen ble belønnet med to millioner i året av Riise i denne perioden, i tillegg forhandlet han personlige sponsoravtaler og investerte tilnærmet fritt med spillerens egne penger.

Mellom 2002 og 2005 skjøt ikke bare fotballstjernen inn scoringer. Han pumpet også millioner av kroner inn i Baardsens agentselskap Nordic Sport AS.

Aktor mener at agenten i underslo beløpet fra sitt eget selskap og puttet pengene inn i driften av fem, mer eller mindre skakkjørte selskaper, isteden.

- Grunnspørsmålet er i hvilken grad Riise har gitt et opplyst samtykke til å bruke pengene til å dekke hotelldriften til Baardsen, påpeker Rand.

Påstand mot påstand
Under gjennomgangen av saksdokumentene gikk det frem at både John Arne og mamma Berit Riise selv har godkjent og klarert flere av transaksjonene. Det blir sentralt både i advokat Eldens forvar og i agent Baardsens egen forklaring i dag.

- Riises advokat mener Baardsen har lånt opp mot 37 millioner kroner og at han skal betale tilbake dette. Politiet har lagt til grunn av dette tallet er på cirka 12 millioner, mens han selv er usikker på hvilket tall han skylder.

- Han har i hvert fall ikke bedratt ham eller underslått noe, påpeker Elden.

I dag gir Baardsen sin versjon av historien, mens fotballstjernen selv blir å finne i vitneboksen i neste uke.

I påvente av sin egen forklaring, ble Baardsen frarådet å snakke med pressen i går. Til Dagbladet sa han likevel følgende:

- Jeg gleder meg til å fortelle min versjon. Jeg kjenner denne saken ut og inn, sier 57-åringen.

- Hvordan har ventetida vært for deg før saken nå har kommet opp?

- Det har vært umenneskelig. Helt forferdelig. Ingen som har opplevd å stå midt oppe i noe som dette, fatter på et punkt at det er mulig å komme seg gjennom det i live.

TAUS: John Arne Riise spiller landskamp mot Skottland i morgen. Under gårsdagens trening på Bislett Stadion ønsket ikke backen å snakke om Baardsen-saken.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TAUS: John Arne Riise spiller landskamp mot Skottland i morgen. Under gårsdagens trening på Bislett Stadion ønsket ikke backen å snakke om Baardsen-saken. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer