Veteran Hjelmeset endelig mester

Endelig lyktes det for Odd-Bjørn Hjelmeset. Veteranen som nærmeste abonnerte på stang-ut situasjoner fikk endelig vinkeltreff. Fortjent? Til de grader.

• Er Hjelmeset din kandidat? Her gir du din stemme!

Odd-Bjørn Hjelmeset har i år etter år vært den trofaste sliteren blant skigutta. Alltid god. Men sjelden mer enn nest best. I alle fall ikke når det gjaldt som mest. Men det var før det. Fra Sapporo kom Odd-Bjørn hjem med to VM-gull. Kanskje hadde det blitt enda et, hadde han ikke brukket staven på sprinten.

Det får vi aldri vite, og ikke er det så nøye heller.

Superdag

For det eneste som var viktig den dagen nede i Japan, den dagen Odd-Bjørn endelig fikk sin individuelle gullmedalje, var at det for en gangs skyld ikke var noen som var bare litt bedre ham. Bare litt, men nok til å skyve Hjelmeset ned fra den gjeveste pallplassen. Slik hadde det alltid vært tidligere.

Men denne dagen var Odd-Bjørn sin. Da han tettet luka opp til Estil, da han gikk taktisk inn på stadion, du så det – han ville virkelig til topps denne gangen. Og da Estil ble knust i spurten, var det helt i orden for alle, Estil inkludert.

Glede og motivasjon

– Hadde det være resultatene som motiverte meg, hadde jeg lagt opp for lenge side, sa Odd-Bjørn etter seiersløpet. Det er til å forstå. Med så mye sjukdom, stang ut og skuffen full av bronsemedaljer som han hadde før han dro til Japan, ville det være lett å forstå om han hadde gitt seg.

ENDELIG: Odd-Bjørn Hjelmeseth måtte bli 35 år før han fikk sitt første individuelle mesterskapsgull, på 50 km klassisk i VM i Sapporo i vinter. Foto: Scanpix
ENDELIG: Odd-Bjørn Hjelmeseth måtte bli 35 år før han fikk sitt første individuelle mesterskapsgull, på 50 km klassisk i VM i Sapporo i vinter. Foto: Scanpix Vis mer

– Men jeg synes det er så vanvittig moro å holde på med dette. Være i miljøet, gå på ski. Ja, selv det å trene er vanvittig moro, la han til.

Og der har du i grunnen hele forklaringen på at han har holdt det gående – gleden over hva han driver med. Evnen til å forstå hvor privilegert han har vært i alle disse åra. At han tross alt har fått lov til å holde på med det morsomste i verden, og fortsatt synes det er akkurat like gøy selv etter ti år uten en eneste gullmedalje.

Derfor var den fin den søndagen i Sapporo. For Odd-Bjørn Hjelmeset.

Men også for alle andre som er glad i langrenn,

Veteran Hjelmeset endelig mester
ENDELIG: Hjelmeseth er verdens beste i klassisk langrenn.