Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Veteran om maratonpartiene: - Det er helt utmattende

Det første partiet i sjakk-VM varte i sju timer, og ekspertene tror vi kan få se flere maraton mellom Carlsen og Caruana. - Vi hadde det verre, sier sjakkveteran.

SLITSOMT: Fredagens parti varte i hele sju timer. Dagen etter spilte Carlsen og Caruana i tre timer. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
SLITSOMT: Fredagens parti varte i hele sju timer. Dagen etter spilte Carlsen og Caruana i tre timer. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Søndag var det hviledag i sjakk-VM etter to unnagjorte partier mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana.

Det første partiet endte med remis etter 115 trekk og sju timer. Flere trodde at vi kom til å være vitne til et nytt maraton på lørdag, men da spilte duellantene remis etter tre timer.

Før VMs andre parti antok den australske stormesteren Ian Rogers (58) at Caruana gjerne hadde framskyvet hviledagen etter flere timer med lidelse.

- Han ble pint i sju timer, nå må han kanskje lide enda mer. Dette er en stor test for han. Hvis han kommer gjennom denne kampen, så tror jeg sjansene hans er virkelig gode. Derfor må Carlsen presse han i dag, sa Rogers før partiet.

Etter kampen uttalte Rogers overfor Dagbladet at han nå har Caruana som VM-favoritt etter at han med et par geniale trekning i åpningen sikret en kontrollert remis i det andre partiet i VM.

- Helt utmattende

Spillerne uttalte på pressekonferansen etter det andre partiet at de ikke merket noe til fredagens maratonparti.

At Caruana klarte å slå tilbake etter en så lang forsvarskamp dagen før, gjør Rogers desto mer imponert.

- En slik maratonkamp påvirker den spilleren som får gjennomgå mest. Carlsen var presset til å få en seier, mens Caruana visste at han kom til å «dø» hvis han gjorde én feil. Under de siste femti trekkene gjorde Carlsen at Caruana måtte tenke konstant, sier Rogers til Dagbladet.

Stormester og FIDE-kommentator Daniel King (55) var også mektig imponert.

IMPONERT: Daniel King. Foto: NTB Scanpix.
IMPONERT: Daniel King. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Sånne partier er helt utmattende, men helt på slutten på fredag ble jeg forbauset over hvor bra de så ut. Etter sju timer så de veldig godt ut. Jeg så ut som og var et vrak, men begge spillerne så veldig bra ut fysisk, sier King til Dagbladet.

Fysisk trening

De to stormesterne er enige om hva som er det viktigste for at spillerne skal makte å spille så lange partier.

- Du må ta vare på kroppen. Det er så enkelt. Det er godt dokumentert at Magnus liker sport veldig godt. Han står på ski, spiller basketball og fotball. Fabiano tar også godt vare på kroppen, sier King.

- Nøkkelen er å være veltrent. Du må kunne løpe lange distanser. Du må ha god utholdenhet. Jeg er sikker på at de begge har brukt utallige timer på gymmen. Sinnet ditt må være friskt selv om kroppen din er sliten, sier Rogers.

- De har det enkelt

De to sjakkveteranene har selv fått erfare noen lange partier på kroppen, og de kan begge røpe at det ikke er behagelig når man går inn i den sjuende og åttende timen rundt brettet.

- Noen ganger så ville hodet mitt bare spinne rundt. Jeg fant det veldig vanskelig å konsentrere seg. Noen ganger så må du gjøre veldig grundige kalkuleringer, du må ha et lasersyn når det kommer til stillingen. Det overblikket kan forsvinne etter så lang tid. Du spiller et trekk noen sekunder for tidlig, og da eksploderer det, sier King.

Rogers forteller at han kommer fra ei tid der det normale partiet varte i fem timer. Man fikk 40 trekk i løpet av to timer, og deretter én time for de neste 16 trekkene, utdyper han.

- Jeg husker at jeg gjorde en blunder i den tolvte timen, og da mistet jeg seieren. Det var veldig frustrerende etter så mye jobb. Disse gutta har det jo enkelt. I min tid så hadde man spilt i ti timer når man nådde hundre trekk, sier Rogers.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!