KALD: Både Peyton Manning og været i New Jersey er iskaldt. Her fra en treningsøkt på treningssenteret til New York Jets i uka før Super Bowl. Foto: REUTERS/Ray Stubblebine/NTB Scanpix
KALD: Både Peyton Manning og været i New Jersey er iskaldt. Her fra en treningsøkt på treningssenteret til New York Jets i uka før Super Bowl. Foto: REUTERS/Ray Stubblebine/NTB ScanpixVis mer

Veteran-quarterbackens kodeord er super reklame for en by i Midtvesten

Men hvorfor roper Peyton Manning Omaha?

(Dagbladet): Det er vanskelig å spå hvordan været blir under årets Super Bowl, hvordan kampforløpet blir og hvem som kommer til å vinne. I det hele tatt er det mye som er usikkert før årets høydepunkt i NFL har avspark natt til mandag.

Men én ting er sikkert:

Peyton Manning kommer til å rope «Omaha» før et play, og ingen andre enn han og lagkameratene hans kommer til å være sikre på hva det betyr.

Forvirret?

Les alt om Super Bowl-skandalene på Dagbladet Pluss (krever innlogging)

Litt som sjakk La oss forsøke å gi deg en kjapp innføring i såkalt «pre-snap read»:

Før ethvert play i amerikansk fotball, prøver quarterbacken å lese hva forsvaret kommer til å gjøre, på samme måte som forsvaret prøver å lese hva angrepet har planlagt. Dette er grunnen til at lagets hærfører roper ut kodeord i hytt og pine.

Disse ordene kan bety alt, og de kan bety ingenting.

Dette avtales på forhånd, så «blue 69» kan bety at laget skal bytte et løpespill fra høyre mot venstre én gang, mens det ved neste anledning kan bety «vent på ny kommando».

Les alt om nøkkelspillerne i årets Super Bowl på Dagbladet Pluss (krever innlogging)

Over halvparten Denver Broncos' Peyton Manning har altså utviklet en forkjærlighet for å bruke «Omaha» som sitt ord. Han har til og med vært så snill at han har gitt en forklaring på hva det betyr.

- Jeg veit at det er mange som lurer på hva Omaha betyr. Omaha er et løpsspill, men det kan også være et pasningsspill eller en play-action-pasning, avhengig av et par ting: Hvilken retning vil skal, hvilken omgang vi er i, og hva slags drakter vi har på oss. Det varierer fra play til play. Så enkelt er det, sa Manning ifølge CBS etter sluttspillkampen mot San Diego Chargers midt i januar.

Ordet «Omaha» ble brukt minst 44 av 70 Broncos-snaps i den kampen, og det ser ut til å ha fungert.

Chargers-leiren ga nemlig uttrykk for at de visste hvordan de skulle lese «Omaha» før kampen, men forsvaret ble likevel rundlurt av Manning.

Fem ganger ble Chargers straffet for tjuvstart på grunn av Broncos-quarterbackens lure bruk av kodeord. Grunnen til dette er at «Omaha» ofte brukes for å antyde at spillet settes i gang straks quarterbacken sier et nytt ord.

Laget fra San Diego hadde forøvrig bare blitt straffet for denne typen regelbrudd tre ganger på de foregående 17 kampene.

De 44 Omaha-ropene ga også Mannings veldedige organisason for vanskeligstilte barn 155 000 kroner i kassa. Åtte firmaer fra nettopp Omaha hadde nemlig gått sammen om å donere 800 dollar for hver gang quarterbacken nevnte hjembyen deres.

Turistkontoret takker Også andre quarterback-stjerner har brukt byen i Midtvesten med en snau halv million innbyggere som kodeord med suksess tidligere, blant andre Tom Brady og Mannings lillebror Eli.

Men hvorfor nettopp hovedsetet i Nebraska?

Det er det bare Peyton Manning som veit, men byen selv veit i alle fall å sette pris på omtalen.

- Vi setter pris på all kjærlighet vi får fra Peyton Manning, skrev byens turistkontor på sin Twitter-konto etter den nevnte kampen mot Chargers.