Veteranen

Frode Kyvåg (63) har vært i Bækkelaget så lenge at han selv føler det nesten er komisk. Men han spøker ikke når han lover å fortsette i minst ti år til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): - Når du får et forhold til en klubb som jeg har fått gjennom et langt liv, så handler det ikke om en hobby, men en livsstil. Klubben, miljøet og alle vennene er med på å gjøre en til den en er. Og jeg har vært her så lenge at det nesten er komisk. Jeg tror ikke du kan treffe et menneske som med større gjennomslagskraft kan si at dette er klubben i mitt hjerte, sier Frode Kyvåg, dresset opp i kjole og hvitt, flosshatt og stokk - i et forsøk på å få den spreke 63-åringen til å se enda eldre ut enn han er.

«Klubben i mitt hjerte»:

I Klubben i mitt hjerte har alle idrettslag sjansen til å vinne. Din stemme avgjør. Nå inviterer vi for femte gang til Klubben i mitt hjerte; den desidert største avstemningen i norsk idrett. Hittil har mer enn en halv million vært med å stemme fram sin favorittklubb.

I år kan du stemme i fire ulike klasser som er satt sammen slik at hver av norsk idretts mer enn 7000 klubber kan gå helt til topps. Klubben i mitt hjerte arrangeres av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komite, Norsk Tipping, P4 og oss i Dagbladet. Alle er med på dette for å styrke norsk idretts spesielle funksjon som et sosialt verktøy i lokalsamfunnene. Vi håper denne årlige kampanjen hjelper til å lage sterke og inkluderende klubbmiljøer over hele landet.

Nå gjelder det å mobilisere slekt og venner for at nettopp din klubb skal vinne noe av den totale premiepotten på 410 000 kroner - eller enda mer for å minne hverandre om hvor mye idrettslaget betyr der du bor. Vinnerne får Adidas-idrettsutstyr fra Norsk Tipping etter følgende premieliste:

• KLASSE 1: Fleridrettslag med flere enn 500 medlemmer. Førstepremie: 100 000 kroner. Andrepremie: 25 000.

• KLASSE 2: Fleridrettslag med under 500 medlemmer. Førstepremie 75 000 kroner. Andrepremie: 25 000.

• KLASSE 3: Spesialidrettslag med flere enn 100 medlemmer. Førstepremie: 50 000 kroner. Andrepremie: 25 000.

• KLASSE 4: Spesialidrettslag med færre enn 100 medlemmer. Førstepremie: 25 000 kroner. Andrepremie: 10 000.

• I tillegg vil vi trekke ut tre utstyrspakker til en av verdi 25 000 kroner blant alle klubbene som klarer å samle 100 stemmer eller mer. Det betyr at mange flere lag får en ekstra grunn til å jobbe fram stemmer i lokalmiljøet.

Du kan følge stillingen blant de beste lagene i din klasse hver dag på sporten i Dagbladets papirutgave. Der blir det også daglige reportasjer om lokalt idrettsarbeid, mens selve konkurransen følges tett døgnet rundt på Dagbladet.no helt fram til vinnerne kåres lørdag 22. november.

Stemmelokalet på Dagbladet.no er åpent fra lørdag 8. november klokka 00.01 til fredag 21. november klokka 12.00. I fjor kom det inn over 150 000 stemmer med vinnere fra hele landet. Nå er det opp til deg om din klubb skal prege årets utgave av Klubben i mitt hjerte.

Norway Cup-generalen har vært medlem i Bækkelagets Sportsklub i 55 år.

Nå er det ingen hemmelighet at denne mannen har et velsmurt snakketøy, men når han får snakke om Bækkelaget Sportsklub går skravla i ett.

- Spesiell klubb

- Jeg har reist mye rundt og sett så mange klubber og klubbledere at jeg hevder å ha grunnlag for å si at Bækkelaget er en meget spesiell klubb. Vi er beviset i norsk idrett på hva dugnad og frivillighet skaper av miljø og samhold, sier han.

Kyvåg ble meldt inn i Bækkelaget som 8-åring. Fram til 18-årsalderen spilte han både håndball og fotball. Da måtte han ta et valg. Han hadde større talent for å kaste enn å sparke, så det ble håndball. Fram til han la opp som 29-åring - etter at han røk akillesen i Bekkelagshallen - spilte han så godt som alle A-kamper for BSK. 1. januar 1976 ble klubben også jobben hans, da han i en alder av 31 tiltrådte stillingen som daglig leder.

Som trener for Bækkelagets jenter i storhetstiden på 90-tallet var han med å skape håndballeventyr med tre seriegull, tre NM-gull, to sluttspilltriumfer, to E-cup gull og en seier i supercupen.

Men det er ikke titlene han verdsetter høyest fra sine mange år i BSK.

SJEFEN PÅ SLETTA: Bækkelags-veteranen Frode Kyvåg har regjert på Ekebergsletta som generalsekretær i Norway Cup i en mannsalder. 63-åringen håper å jobbe med barn og unge i minst ti år til før han pensjonerer seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SJEFEN PÅ SLETTA: Bækkelags-veteranen Frode Kyvåg har regjert på Ekebergsletta som generalsekretær i Norway Cup i en mannsalder. 63-åringen håper å jobbe med barn og unge i minst ti år til før han pensjonerer seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Nei til superlønn

- For meg er det egentlig uinteressant å kikke tilbake på europacuptitler i håndball, målt opp mot hvordan du kan sysselsette 450 foreldre og 800 aktive idrettsutøvere hvert år for å arrangere Norway Cup, som hele Idretts-Norge kan nyte godt av. Titlene har du glemt ei uke etterpå. Barne- og ungdomsarbeid er samfunnsutfordringer på toppnivå. Å jobbe med barne- og ungdomsarbeid er det flotteste og mest privilegerte du kan jobbe med. At jeg brenner for dette er grunnen til at jeg har hatt samme jobb i 34 år, sier Frode Kyvåg.

Han hevder å ha vært forsøkt headhuntet til toppstillinger i næringslivet «20-30 ganger».

- Jeg kunne ha tjent femgangeren det jeg gjør her, men jeg har aldri tenkt på slike tilbud i mer enn fem minutter.

Før han tiltrådte stillingen i BSK jobbet han som glassmester. Ifølge Kyvåg gikk han med masse i lønn for å bytte jobb.

- Om jeg hadde fortsatt som glassmester ville jeg vært mangemillionær i dag, og trolig sittet med beina høyt på en eller annen terrasse i Spania. Men jeg kan trygt si at jeg valgte riktig. I Bækkelaget har jeg blitt rik på andre måter. Jeg har levd et rikt liv og hatt de utroligste opplevelser ene og alene på grunn av klubben min, sier han.

- Lært ydmykhet

Kyvåg er klar på at klubben har formet ham til den han er i dag.

Veteranen

- Jeg skjønner godt at folk tidligere kunne oppfatte meg som arrogant, utilnærmelig og motbydelig. Jeg fantes ikke ydmyk. Jeg var verdensmester og kunne alt, jeg. Ingen skulle fortelle meg noe. Men i Bækkelaget har jeg lært meg ydmykhet, takket være klubbmiljøet vi har her.

Han viser til at gjennomsnittlig fartstid i turneringsledelsen i Norway Cup er på 26 år.

- Forankringen i Norway Cup er tufta på miljø, vennskap, å ha det gøy sammen og å få til noe sammen. Det er derfor vi klarer å samle 1100 funksjonærer fra egne rekker til Norway Cup år etter år, som tar en ferieuke for å stille opp, sier Kyvåg.

Selv er han i en alder hvor mange går av med tidligpensjon. Tanken har ikke engang streifet Kyvåg.

- Å bli pensjonist nå er for meg en så fremmed tanke at jeg kan ikke beskrive det. I fjor tok jeg ei uke ferie. I år har jeg ikke hatt én eneste dag ferie og kommer heller ikke til å ta det. Jeg håper det er bruk for meg i minst ti år til. At jeg skal sette meg ned i sofaen hjemme når jeg blir 67 er for meg like utenkelig som at jeg skulle bli astronaut, sier BSK-veteranen.

Han føler at han holder det samme tempoet nå som han alltid har gjort.

- Helsa er helt topp og jeg føler meg som en 40-åring. Jeg har aldri vært ordentlig sjuk. Ikke røyker jeg og ikke drikker jeg. Jeg spiser fornuftig og sykler til jobben.

Sosiale ferdigheter

Da Frode og kona Monica fikk tvillingene Selma og Rikke for snart åtte år siden var Kyvåg rask med å melde dem inn i Bækkelaget.

- De ble født klokka 09 om morgenen og var medlemmer klokka 15, he-he. Jeg ser at de er glad i idrett. De kan ikke stå stille. Sånn har det vært siden de var tre. Selma slår hjul selv om det er asfalt under beina hennes, og de løper så fort de har muligheten, sier han.

Så langt har tvillingene gått mest på svømming. Men de har også vært på alpinkurs, og har nettopp begynt på sitt første håndballparti i Bækkelaget.

Kyvåg er opptatt av å få flest mulig barn inn i idretten.

- I idretten dyrker man fram de sosiale ferdighetene som heter fellesskap, gjensidig respekt, lojalitet, integritet, osv. Det er den beste medisinen mot mobbing, ekskludering og ignorering. Fraksjonsdannelser starter allerede i barnehagen, og forsterker seg i skolen. Men i idretten har vi mulighet til å ta tak i det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer