NYE TIDER: Levi Leipheimer og Jens Voigt er lei knuffekulturen som er i ferd med å utvikle seg i feltet i Tour de France.  Foto: AP Photo/Christophe Ena
NYE TIDER: Levi Leipheimer og Jens Voigt er lei knuffekulturen som er i ferd med å utvikle seg i feltet i Tour de France. Foto: AP Photo/Christophe EnaVis mer

Veteraner slår alarm om aggressivt Tour-felt

Jens Voigt (38) og Levi Leipheimer (36) er bekymret.

||| De to Tour de France-veteranene Jens Voigt (38) og Levi Leipheimer (36) er ikke glad for utviklingen i verdens største etapperitt.

Mandag banet Voigt seg vei gjennom feltet og opp til Leipheimer. De to kikket uforstående på hverandre, ristet på hodet før de begynte å diskutere tingenes tilstand. Da hadde de begge nettopp unngått etappens andre unødvendige massevelt. Begge er lei utviklingen som stadig krever at deltakere må gi seg på grunn av brutale møter med bakken.

- Det kjøres så aggressivt i feltet og det blir ikke tatt hensyn, sier amerikanske Leipheimer.

Voigt kommer med flere eksempler fra Tourens første uke da han satt fremst i feltet sammen med den gule ledertrøyen (Fabian Cancellara) for å kontrollere farten, slik den uskrevne regelen sier.

- Nå er alle plutselig foran deg, til venstre og til høyre. Det knuffes og dyttes, alle lag har en kaptein, en spurter eller en klatrer som de vil ha fremst i feltet, sukker Saxo Bank-rytteren.

Slagsmål
På en av etappene, endte det med at Jakob Fuglsang (Saxo Bank) kom i klammeri med en rytter fra et annet lag. Etter 6. etappe barket Quick Steps Carlos Barredo og Rui Costa fra Caisse d''Epargne sammen etter å ha krysset målstreken.

- Det går galt når det bare er plass til 20 mann i front og 200 prøver seg, sier tyske Voigt.

Han mener de mange veltene og den dårlige stemningen skyldes stress og at presset på hver enkelt rytter er større på grunn av at det er kommet mer penger inn i sporten.

- Mange av rytterne som tidligere var vannbærere er blitt så gode at de selv kan vinne etapper. De vil derfor ikke holde igjen slik som tidligere. Positivt på en måte, men da må de også oppføre seg bra, mener Leipheimer.

Politi-Voigt
Voigt har faktisk blitt så irritert at han har påtatt seg en slags politirolle.

- Jeg roper ut at dem som prøver seg må slå opp på side én i sykkelboken, der det står at laget som har den gule trøya bestemmer farten, og dem som ikke vil dra, skal sitte bak.

- Vi prøver bare å gjøre det sikkert, stille og rolig til alles fordel. Slik kan vi alle overleve. Det er ikke for ingenting at kulturen i feltet har utviklet seg over så mange år, legger han til.

(NTB)