Veterinærene innrømmer feil

I dag skulle 34 syndere mot dopingforskriftene i hestesporten sendes i den offentlige gapestokken. Men Dagbladet kan avsløre et brev forfattet av veterinærene som innrømmer feil i journalene og forbytting av hestenavn.

- En sensasjonell endring i bildet, som gjør at Travselskapet neppe slipper navnene i dag, sier styreformann Per Tronstad til Dagbladet. Han var ukjent med brevet, da Dagbladet ringte i går.

- Jeg tar første fly til Oslo og innkaller til telefonmøte med styret i dag før pressekonferansen klokka tolv, sier Tronstad.

- Det er høyst betenkelig med en eventuell offentliggjøring etter vendingen saken nå har fått, kommenterer direktør Harald Dørum i Norsk Jockeyklub.

Avdekket feil

Et brev som er signert av veterinærene Petter Myhre ved Jarlsberg hesteklinikk i Vestfold og Ole Einar Sem fra Rising dyreklinikk i Telemark, avslører at det er avdekket feil i journalføringer og forbytting av hestenavn.

- Det er ikke mange feilene vi har funnet foreløpig, men det vil være fullstendig galt av ledelsen i trav- og galoppsporten å offentliggjøre navnene på lista som er oversendt fra dyrehelsetilsynet. At uskyldige vil bli hengt ut er helt åpenbart, sier veterinær Petter Myhre til Dagbladet. Han kritiserer prosedyren til dyrehelsetilsynet.

- Vi ble aldri kontaktet angående en kvalitetssikring rundt de aktuelle tilfellene. Vi var faktisk helt ukjent med navnene fram til for to døgn siden, forteller Myhre.

Leder i Statens dyrehelsetilsyn avfeier kritikken.

- Det er foretatt en så grundig saksbehandling som mulig. Vi har ført veterinærjournaler opp mot starttidspunkt på hestene.

Sjokkerende tall

- Hvis feilen ligger hos veterinærene, må jeg si at de selv har rotet seg ut på dypt vann. Men jeg har vondt for å tro at alt dette kan skyldes journalfeil. For en av travtrenerne gjelder det 50 tilfeller. Så mange feil kan vel ikke en veterinær føre opp i sine journaler på en og samme stall, mener Eivind Liven.

For kort tid siden sjokkerte Liven i beste sendetid med alarmerende tall på lovbrytere mot dopingforskriftene i hestesporten.

Uttrykk som ble benyttet var dyremishandling. Tallene han kom med var 40 personer og 134 brudd på karenstid etter medisinering.

Usikkerhet

På lista som ble oversendt ledelsen i hestesporten, var antallet redusert til 34 og 108 tilfeller. Etter gårsdagens sensasjonelle brev fra de aktuelle veterinærene har usikkerheten spredt seg.

- Uansett lar vi ikke dette bli noen sovepute, om ikke navnene blir kjent i dag. Nå er det viktigste av alt å finkjemme og sondere terrenget i samarbeid med de aktuelle veterinærene. Om det finnes skyldige, skal de fram i lyset, sier Tronstad.