VG: Sjakkforbundet hyrer jurister for å se på Carlsens sjakklubb

Norges Sjakkforbund vil la jurister se om Offerspill SK kan stille med delegater på sjakkø-kongressen 7. juli.

STARTET KLUBB: Magnus Carlsen var i går på åpningen av Croatia Chess Tour 2019 i Zagreb, men hjemme i Norge raser debatten om hans nye sjakklubb. Foto: Marin Tironi/PIXSELL /NTB scanpix
STARTET KLUBB: Magnus Carlsen var i går på åpningen av Croatia Chess Tour 2019 i Zagreb, men hjemme i Norge raser debatten om hans nye sjakklubb. Foto: Marin Tironi/PIXSELL /NTB scanpixVis mer

Magnus Carlsen har skapt furore med sin nyopprettede sjakklubb Offerspill SK, hvor han skal betale kontigent til de første 1000 medlemmene. Målet har vært å verve minst 1000 medlemmer, hvilket vil gi klubben 40 delegater på den kommende kongressen i Norges Sjakkforbund.

Det vil gi Carlsen en stor nok kontigent til å påvirke om sjakkforbundet godtar samarbeidsavtalen med spillselskapet Kindred, som har tilbudt Norges Sjakkforbund en avtale verdt 50 millioner kroner.

Etter et hastemøte i Norges Sjakkforbund i går kveld skal de nå hyre inn juridisk bistånd for å se på om Carlsens nye klubb kan få stille med delegater på kongressen. Det var VG som første omtalte hastemøte.

- Møtet resulterte i at sentralstyret vedtok å engasjere juridisk kompetanse til å se på om delegatene fra Offerspill SK kan godkjennes på kongressen, forteller Nesheim til VG.

Får kritikk

En jurist som imidlertid har sett på saken, er jusprofessor Geir Woxholth. Tirsdag kveld skrev han på sin Facebook-side at Carlsens klubb etter hans syn ikke kan godkjennes.

«Dersom Magnus Carlsen og den nye sjakklubben hans tror at de bare kan opprette en ny sjakklubb og åpne for gratis medlemskap, slik de har gjort, i den hensikt å kuppe Kongressen til Norges Sjakkforbund, slik at de kan få vedtatt en tiltredelse til avtalen, bør de tenke seg om to ganger», skriver professoren. Videre fortsetter han:

«Sjakklubbene er ikke bare underlagt vedtektene til Norges Sjakkforbund, men også ulovfestet foreningsrett. Mye taler for at en slik fremgangsmåte utgjør foreningsrettslig myndighetsmisbruk – og dermed er rettsstridig [...] Rettsstridighet/myndighetsmisbruk betyr igjen at denne klubben kan nektes enhver representasjon på Kongressen».

Carlsen har også måttet tåle kritikk fra andre i sjakkmiljøet som NRK-ekspertene Torstein Bae og Atle Grønn, samt fra sportskommentatorer Leif Welhaven i VG Esten O. Sæther i Dagbladet.

Dagbladets Esten O. Sæther skrev tirsdag kveld at Carlsen hadde begått en tabbe.

«Det Magnus Carlsen har glemt, er at også sjakk er en liten del av det store Norge. Altså det fellesskapet som på hvert enkelt sted setter rammer for hvordan vi sammen organiserer lek og sport. Ved å betale for stemmer i en demokratisk prosess i en frivillig organisasjon, ødelegger Carlsen for den sporten han er så glad i. Med hvilken troverdighet skal sjakk som aktivitet drive videre i Norge?», skriver Sæther.

Mye bråk

Det har vært mye oppstyr og tilløp til bråk etter at sponsortilbudet fra Kindred ble kjent. Avtalen går angivelig ut på at sjakkforbundet skal motta 50 millioner kroner for å drive lobbyvirksomhet på politisk nivå i Norge.

Sjakkforbundet binder seg da til å jobbe for at Norsk Tippings monopol på pengespill skal avvikles, og at andre bettingaktører skal få lisens til å drive med betting i Norge.

Selv hevder Carlsen at det vil være et svik mot den neste generasjonen av sjakkspillere om avtalen ikke ble godkjent. Han mener den økonomiske gevinsten er så stor at sjakkforbundet er nødt til å godkjenne avtalen.

- Dersom vi voksne, veletablerte som ikke har noen økonomisk interesse av denne avtalen, skulle stemme den ned, vil jeg se på det som et svik mot denne og neste generasjonen av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner, skrev Carlsen i et Facebook-innlegg i helga.

Dagbladet oppdaterer saken.