VG «tok livet av» Haaland

Det gikk litt fort i svingene da VGs KI-robot skulle oppsummere en sak om Haaland. Nå beklager VGs sportssjef.

LEVER ENNÅ: Erling Braut Haaland lever i beste velgående til tross for KI-robotens utsagn. Foto: NTB
LEVER ENNÅ: Erling Braut Haaland lever i beste velgående til tross for KI-robotens utsagn. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunstig intelligens (KI) har blitt et stadig mer utbredt fenomen og har også funnet veien inn i den journalistiske verden.

VG har brukt verktøyet i flere måneder, men i en artikkel gikk det litt fort i svingene. KI-roboten endte nemlig med å «ta livet av» Erling Braut Haaland.

ULLEVAAL: Noen minutter ut i andreomgang mot Georgia tok flere aktivister seg ut på matta. De ble raskt tatt hånd om av vaktene. Video: Tipser, Stopp Oljeletinga Vis mer

Det var M24 som omtalte saken først.

Setningen lyder som følger:

«Fotograf David Yarrow har tatt unike bilder av fotballspiller Erling Braut Haaland (23), som ble skutt på milliardær Arne Fredlys eiendom på Lysaker»

Feilen ble raskt plukket opp av den populære instagramprofilen BAdesKen. Som spøkte med at fotballprofilen hadde gått bort.

BLE FORT OPPDAGET: Feilen ble fort plukket opp. Foto: Skjermdump fra VG.
BLE FORT OPPDAGET: Feilen ble fort plukket opp. Foto: Skjermdump fra VG. Vis mer

- Her må jeg bare beklage overfor Erling Braut Haaland. Selv om Haaland nærmest ukentlig avkler og skyter i stykker motstandernes forsvar i England, var det på ingen måte meningen å ta livet av ham på trykk, skriver Frode Buanes, sportssjef i VG, i en SMS til Dagbladet.

Buanes innrømmer at de har senket guarden.

- Når man får AI-verktøy som fungerer såpass godt som VGs kortversjon er det lett for at vi senker guarden litt. Dette viser at vi enn så lenge alltid må ha et menneskelig oppsyn med robotene våre og det er også i henhold til VGs retningslinjer, skriver Buanes i samme SMS.

VG har i ettertid endret faktaboksen og lagt inn en rettelse i retteloggen sin:

«I kortversjonen var det en upresis oversettelse hvor det kunne framstå som at Haaland (og ikke bildene) var skutt, men det stemmer selvsagt ikke.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer