- VG ville ta både landslaget og Semb hvis Norge ikke forandret spillestil

I 1988 bestemte VG seg angivelig for å avsette landslagstrener Ingvar Stadheim. Det klarte de. Høsten 2000 fikk Nils Johan Semb beskjed om at det snart kunne bli hans tur.

LA MANGA (Dagbladet): Semb rapporterte møtets innhold til Norges Fotballforbund.

Med erfaringene fra EM-sluttspillet i Nederland og Belgia i nær fortid, og med den forestående VM-kvalifiseringen til Japan og Korea som den neste utfordringen, ble Nils Johan Semb for tre år siden spurt om han ville komme i et møte med VG-sportens daværende leder Frode Nakkim. Det takket han ja til.

VG hadde på det tidspunktet gått fryktelig lei av den norske spillestilen. Etter tre internasjonale sluttspill (94-VM, 98-VM og EM 2000) med bare én åttendedelsfinale som resultat, var avisas oppfatning at også folket hadde fått nok av det som ble omtalt som destruktiv fotball. Og de ga ikke bare beskjed om det i spaltene - de innkalte landslagstreneren for å fortelle ham det.

Landslagets keepertrener Erik Thorstvedt bekrefter VGs trussel over Dagbladet.

Rapporterte til NFF

- Nils Johan (Semb) fortalte meg om dette helt spesielle møtet, sier Thorstvedt.

- Det kom i stand på VGs initiativ - avisa ville, slik jeg har forstått det, være helt klare på hvordan de ville jobbe med landslaget i framtida. Og på møtet fikk Nils Johan beskjed om at VG hadde gått lei, og at de ville ta både landslaget og Nils Johan som trener hvis Norge ikke forandret spillestil.

- VGs mening var at det var bedre å tape 5- 4 enn å fortsette med den spillestilen landslaget hadde.

Nils Johan Semb rapporterte denne helt spesielle opplevelsen tilbake til landslagets mediasjef, Jon Jamessen. Dette for at NFF skulle være klar over det trykket som kunne komme. For sjøl om én avis var lei av Sembs stil, var han ikke mannen som ville bøye av.

- Dette har jeg ikke lyst til å si noe om, sier Nils Johan Semb til Dagbladet. - Det vil ikke være riktig av meg å gjøre det. For min oppgave er å være profesjonell i forhold til alle medier. Hva de forskjellige redaksjonene mener om landslaget får være deres sak.

- Men du kan bekrefte at et slikt møte fant sted?

- Ja, det kan jeg definitivt, sier Semb.

- Møtet var en veldig spesiell situasjon - en selsom opplevelse. Men som sagt - jeg vil ikke kommentere innholdet. Skal jeg si noe om det som skjedde, vil jeg gjøre det i en annen sammenheng, sier Semb.

Jon Jamessen, som var presseansvarlig for landslaget i 2000, bekrefter at Nils Johan Semb rapporterte tilbake til ham.

- Ja, det stemmer, sier Jamessen til Dagbladet.

Ondsinnede rykter

Dagbladet, og flere med oss, har ved en rekke anledninger prøvd å få Nils Johan Semb til å si noe om møtet med VG-sportens leder. Dette for å illustrere deler av det enorme presset Norges landslagstrener følte da EM-sluttspillet 2000 ble konkludert som en fiasko - og ikke minst det trykket han må ha følt da den påfølgende VM-kvalifiseringen gikk i vasken og han stilte stillingen sin til disposisjon høsten 2001. Men da Aftenposten nevnte VG-episoden tidligere denne uka, ble saken fra VGs side kategorisk benektet og avkreftet som ondsinnede rykter i mediemiljøet.

Semb mener det har skjedd noe med mediedekningen av landslaget etter de tre sluttspillene Norge kvalifiserte seg til fra 94 til 2000.

Økt mediepress

- For noen år siden ville det vært hallelujastemning over at vi er i playoff for et sluttspill, sier han. - Nå opplever jeg nesten det motsatte. Man henger seg opp i én dårlig omgang mot Luxembourg og trekker sine konklusjoner ut fra det. Men dermed ikke sagt at jeg ikke vil ha debatt - det er veldig bra at den er der. Det jeg synes er dumt er at den stort sett handler om kosmetikk og estetikk.

Fordi:

- Vi må stikke fingeren i jorda, sier Semb. - Vi må være så ærlige at vi kan se hvor vi står per dags dato. Og det er faktisk i akkurat den samme situasjonen som fotballnasjonen Spania befinner seg.

- Jeg tror ikke de har den samme debatten som oss.

Preller av

- Hva tror du er årsaken?

- Den beste måten å illustrere det på, er Nils Arne Eggens lov om suksessmetning. Det er når man skal gjenskape resultatene at man får problemer - det er nemlig ikke nok. Vi vil hele tida ha enda bedre resultater. Fordi norsk landslagsfotball hadde ridd på en nesten konstant medgangsbølge i ti år, var det plutselig ikke nok bare å gå til EM 2000 - langt mindre feile i VM-kvalifiseringen til 2002, sier Semb.

- Føler du at mediene har vært ufine mot deg?

- Det er ikke min oppgave å vurdere det. Det jeg kan si, er at media har tunge aktører på banen. Og når de jager, så jager de ofte i flokk.

- Går kritikken innpå deg?

- Nei, den preller av. Men det betyr ikke at jeg ikke er uenig. Og noen ganger blir jeg irritert også. Men det er ikke min oppgave å bli det - jeg må være profesjonell i forhold til media, sier Nils Johan Semb.

BEKREFTER: Erik Thorstvedt.
PRELLER AV: Landslagstrener Nils Johan Semb i snakk med norsk presse på La Manga. Han forteller at kritikken han får preller av. - Jeg må være profesjonell i forhold til media, sier Nils Johan til Dagbladet.