GJØR EGEN VURDERING: Friidrettspresident Svein Arne Hansen presiserer nå at forbundet vil ha sin egen og selvstendige vurdering av Petar Vukicevic (innfelt). Foto: Berit Roald/NTB Scanpix, Øistein Norum Monsen/Dagbladet
GJØR EGEN VURDERING: Friidrettspresident Svein Arne Hansen presiserer nå at forbundet vil ha sin egen og selvstendige vurdering av Petar Vukicevic (innfelt). Foto: Berit Roald/NTB Scanpix, Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

- Vi bestemmer selv

Friidrettsforbundet vil gjøre sin egen vurdering av Petar Vukicevics framtid som landslagstrener, uavhengig av om Antidoping Norge henlegger saken.

(Dagbladet): Hvorvidt Petar Vukicevic blir reengasjert som landslagstrener i friidrett er en beslutning som ikke hviler alene på om Antidoping Norge (ADN) åpner dopingsak mot ham eller ei. Det gjør friidrettspresident Svein Arne Hansen klart overfor Dagbladet:

- Nei, vi skal ta stilling til det vi vet, og gjøre våre vurderinger, sier Hansen.

Samstemt Dermed er han på samme kurs som lederen av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul. Hun har tidligere bedt friidretten rydde opp selv, uavhengig av hva slags konklusjoner Antidoping Norge kommer fram til i Vukicevic-saken.

Ikke minst fordi Antidoping Norge må forholde seg til foreldelsesfrister i saker som dette. Slike hensyn behøver ikke friidrettsforbundet ta når det gjelder etiske spørsmål i idretten.

- Friidrettsforbundet må avklare og rydde opp i forhold til doping. De har de nødvendige virkemidlene til å rydde opp, uttalte Gjul til Dagbladet.

Venter med svar Hansen ønsker ikke å bekrefte opplysninger publisert av TV2 mandag, hvor kanalen hevdet at Petar Vukicevic er ferdig som landslagstrener.

- Engasjementet hans utgår jo nå ved nyttår, men vi vil ikke ta noen som helst ny avgjørelse før Antidoping Norge har bestemt seg. Da skal vi ha styremøte, antagelig samme dag eller dagen etter, sier Hansen til Dagbladet.

Treneren granskes av Antidoping Norge (ADN), men Friidrettsforbundet har selv utført egne undersøkelser i saken.

- Vi har snakket med folk, men vi har ikke de metodene som ADN har. Vi har oppfordret folk til å melde det de vet til ADN men gjerne også ta det med oss, sier Hansen.

Forbereder seg Det forbundet forbereder seg på, er en situasjon hvor ADN ikke går videre med noen sak mot Vukivcevic fordi forholdene er foreldet.

Påtalenemndas leder Anstein Gjengedal har overfor Dagbladet gitt uttrykk for at han gjerne vil dele informasjon med Idrettsforbundet, og viser til at saken har en etisk og moralsk side som eventuelt dekkes av andre regelverk enn ADNs.

- Jeg håper ADN vil dele informasjon, uansett. Kommer de fram til påtale er det jo greit, men om saken henlegges vil vi gjerne ha informasjonen. Jeg har inntrykk av at Gjengedal har lyst til å dele med oss, sier Hansen til Dagbladet.

Foreldet Overfor Dagbladet har Petar Vukicevic innrømmet å ha forhørt seg om forbudte stoffer. Avisa har avslørt hvordan en kvinnelig utøver ble tatt med til Vukicevics familielege for en hormonprøve. Den tidligere utøveren Einar Inge Aasen har i Dagbladet fortalt om en dop-samtale med Petar som trener. Alt dette skjedde i perioden 2001-2003, og er etter ADNs regelverk foreldet. Likevel valgte ADN å etterforske saken.

- Som påtalenemndas leder også har sagt, gjør vi det for å se om gamle forhold kan kaste lys over nyere forhold, sier daglig leder Anders Solheim  i ADN til Dagbladet.

40 personer Ifølge Solheim har ADN hatt samtaler med 40 personer i Vukicevic-saken.

- 20 av disse er intervjuet og ført i protokoll. Det er ledere, trenere og utøvere - i Norge og i utlandet, sier Solheim.

Som Dagbladet tidligere har omtalt hentet ADN inn en tidligere kriminaletterforsker for å bistå i blant annet Vukicevic-saken.

- Vi er ingen politimyndighet, men mange av de undersøkelsene vi når gjør har likhetstrekk fra politiets arbeid. Politikompetansen er viktig og vil være det framover, sier Solheim.

Nye metoder Antidoping Norge mener Armstrong-saken, Kjærgaard-saken og Vukicevic-saken tydelig viser en ny retning i anti-dopingarbeidet. Det handler ikke bare om blod- og urinprøver, men etterforskning med politi-liknende metoder.

- Dette har vært en helt ny type sak for oss. Men det blir neppe et engangstilfelle. Det vi lærer nå skal vi bruke i åra som kommer. Det er nå et nytt verktøy i vår portefølje, sier fagansvarlig Mads Drange i ADN.

FLERE SAMTALER: Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge sier 40 personer har vært i samtaler i forbindelse med Vukicevic-saken.
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
FLERE SAMTALER: Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge sier 40 personer har vært i samtaler i forbindelse med Vukicevic-saken. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

PS! Påtalenemnda møtes i dag for å diskutere blant annet Vukicevic-saken. Mens det tidligere ble sagt at saken skulle avsluttes før jul, er det nå lite trolig at så vil la seg gjøre.