- Vi ble for vant til å lykkes

For ett år siden toppet Leeds United i England. Tross seieren torsdag er klubben i nedrykksstriden, har 700 millioner i gjeld og en spillerstall som visstnok bare krangler. Vi ba Eirik Bakke forklare hva som gikk galt.

ELLAND ROAD (Dagbladet): - Det er ikke så enkelt å svare på, sier Eirik Bakke til Dagbladet.

Og selvfølgelig er det ikke det. Hadde svaret vært enkelt hadde problemene vært over for lenge siden. For å gå fra topplag til bunnlag på så kort tid, med nesten lik spillerstall, burde være umulig.

Derfor har spillere, ledere, trenere og fans vridd hodet uten å komme særlig nærmere et svar enn dette:

- Kanskje ble vi for vant til å lykkes, sier Bakke.

- Vi var et veldig ungt lag da suksessen kom, og er det fortsatt. Kanskje var vi ikke godt nok forberedt på at det også kunne komme nedturer.

- Og når den kom, så klarte vi ikke å gjøre noe med den. Jeg tror det ligger noe der, sier han.

Ikke god nok?

Dagbladet er invitert til boks 20 - Eiriks egen - i VIP-avdelingen på Elland Road. Kompisen Karim, som Eirik ble kjent med da han bodde på hotell de første månedene i Leeds, har tatt på seg rollen som vert. På veggen henger en signert Leeds-trøye, en landslagsdrakt og to Bakke-bilder - begge på skakke. Som Leeds' sesong.

- Man begynner jo å tenke på at man kanskje ikke er god nok. Vi vet jo at vi er det, men følelsen kommer snikende, sier han.

Rundt oss sitter familien. Pappa Svein, mamma Bente og mormor Ingeborg Hovland er alle i Leeds for å feire jul. Storesøster Tone kommer seinere.

De er som foreldre flest; mamma ser oppriktig lei seg ut for at resultatene ikke går sønnens vei. Pappa er mer oppgitt over det dårlige spillet. For heller ikke mot Southampton skulle det lykkes å vinne på hjemmebane. Et vådeskudd i sluttminuttet sørget for poengdeling - uten en suspendert Eirik Bakke på gressbanen.

- Så typisk oss å få en i trynet på slutten. Det har skjedd altfor mange ganger denne sesongen, sier Bakke. Og har rett.

Leeds er nemlig nest dårligst i Premier League det siste kvarteret. 10 av 27 baklengs har kommet de siste 15 minuttene. Og synes du det høres ille ut, kan du jo prøve å forestille deg hvordan det er for en supporter når 6 av de 10 har kommet de siste to. Leeds har den rekorden selv.

Enorm gjeld

- Klart det er tøft etter kampene når vi bare taper, og særlig på den måten. Det har vært mye kjefting, men aldri slagsmål slik pressen vil ha det til. Litt knuffing, ja visst, men det er det andre steder også.

- Ingen bryr seg om slikt når alt går bra. Det er i dårlige perioder den slags blir en sak, sier Bakke.

Problemene startet for alvor etter rettssaken mot Lee Bowyer og Jonathan Woodgate sist desember. Det mange mente var en alt for mild dom burde ha fungert som en brannslokker. Isteden var det starten på det kanskje mest turbulente året i klubbens historie.

Oppslag om spillere som vil bort, spillere som slåss eller spillere som er uønsket har vært vanligere enn tre poeng på Elland Road denne høsten. Også økonomien da. 700 millioner i gjeld, til tross for rekordsalgene av Rio Ferdinand og Robbie Keane.

- Det kan virke som om noen har vært ute etter oss, men sånn er det vel kanskje når resultatene uteblir, sier Bakke. Og ser ikke engang ut som han tror det selv. For Leeds har selvsagt skylda selv.

For hva skal en si om manager Terry Venables som henger ut Olivier Dacourt i sin egen spalte i landets største avis? Eller formann Peter Ridsdale som på årsmøtet kaller David Batty for ubrukelig? Eller Mark Viduka og Harry Kewell som gjør opp seg imellom i en australsk avis, framfor å ta praten på Leeds' treningsfelt?

- Jo, det hjelper jo ikke akkurat med slike oppslag. Det er litt irriterende, men vi begynner å bli vant til det nå. Vi vet jo heller ikke hvor mye som er sant, sier Bakke.

I det hele tatt er det mye usikkerhet rundt Leeds om dagen. Blir Lee Bowyer solgt? Hvor havner Olivier Dacourt? Skriver Danny Mills kontrakt? Hva med økonomien? Og blir Venables sittende?

- Det tror jeg, for han gjør en veldig god jobb. Han har den rutinen som trengs. Jeg har et utrolig godt forhold til ham, som jeg hadde det til O'Leary.

- Det var et sjokk for meg da han fikk sparken. Jeg tror aldri vi vil få høre den hele sannheten om hva som ligger bak.

Bakke stabil

Selv har Bakke gjennomført en av sine mest stabile sesonger noensinne. Anerkjente OPTA har statistikk som viser at nordmannen har flest vellykkede pasninger av samtlige Leeds-spillere. Av manager Venables blir han omtalt som en av klubbens beste spillere denne sesongen. Fraværet av skader er den mest naturlige forklaringen.

- Fortsetter jeg sånn er jeg sikker på at formen bare vil bli bedre og bedre utover våren, sier han.

For to år siden lå Leeds på 14. plass ved juletider, men avsluttet sesongen med fjerdeplass i ligaen og semifinale i Champions League. Optimistene har allerede begynt å snakke om reprise.

- Det blir for dumt. Vi kan ikke tro det skal gå på skinner etter jul bare fordi det gjorde det for to sesonger siden.

- Men vi er bare elleve poeng bak Liverpool, tross alle problemene. Det viser at det ikke er så mye som skal til. Vinner vi julekampene, er mye gjort. Jeg tror fortsatt at vi havner blant de fire- fem beste, sier Eirik Bakke.

Leeds fikk en god start på jula, men én seier er ikke nok til å vise at de er United - eller forenet.

FORTVILET: Eirik Bakke er frustrert etter nok et tap på Elland Road. Denne gangen tapte de 1-2 mot Malaga.