Vi ble med Ronaldos slekt på fest

Slik så det ut da Madeiras store sønn scoret mot Tsjekkia.

FUNCHAL, MADEIRA (Dagbladet.no):  Da Cristiano Ronaldo scoret i EM, så vi kampen med gamle naboer og barndomsvenner i onkel Miguels bar. Femti meter fra der en av verdens beste spillere sparket sin første fotball og terpet overstegsfinter, ligger den vesle, hvitmalte baren. Utafor er det satt opp et blått telt og Ronaldos onkel, Miguel, har montert opp storskjerm.


Det er han som eier baren og han kan fortelle at han har lovet naboene øl til halv pris under kampen.

Vimplene er hengt opp, det samme er Ronaldo-plakatene og Portugal-skjerfene, og Dagbladet er hjertelig velkommen til å se kampen med tidligere naboer og venner av Portugals største stjerne.

Inn i teltet strømmer mennesker i alle aldre, noen støttende på en stokk, andre båret på pappas skuldre. Fra de slitne murhusene i den fattige bydelen Santo Antonio kommer det draktkledde, sminkede og feststemte mennesker.

Barndomsvennen Reginaldo (27) som bodde i huset nedenfor Ronaldo og familien, står nervøs bakerst i teltet, mens Filipe (33), brorens bestekamerat, står og skryter av turen de hadde til Manchester i fjor.

-Ronaldo hadde ordnet med en bil som kjørte oss rundt overalt. Da vi kom til Old Trafford og sjåføren satte oss av der spillerne går inn, begynte folk å ta bilder av oss, de trodde vi var stjerner, sier Filipe og smiler.

-Han har hentet flere av vennene sine over til Manchester, forteller Filipe og peker på en murbygning bak teltet som er slått opp:

-Etter EM skal Ronaldos mor åpne en blomsterforretning der. Ronaldo har sagt at han skal komme på åpninga, så vi får se. Når han er på Madeira, kommer han alltid hit.

Vi ble med Ronaldos slekt på fest

Det er tett og varmt under den blå presenningen. Ronaldos fetter skulle komme, men ingen har sett ham ennå. I stedet dukker Juao Moreira, en av øyas beste fotballspillere opp. Dan gamle mannen som har tatt plass på første rad i Portugals drakt nummer 17, bodde på toppen av svingen der den slitne asfalten fungerte som treningsbane. Han ser akkurat like nervøs ut som alle andre her inne, mens han stadig går inn foran storskjermen og blir viftet ned igjen av Miguel og de andre.

Nasjonalsangen kommer og kameraet sveiper over Ronaldo til forventningsfull jubel blant de nesten 100 frammøtte.

Et stykke ut i andre omgang slår Deco ballen langs bakken inn mot Cristiano Ronaldo. Gutten fra Madeira, fra stusslige Santo Antonio, fra svingen oppi gata treffer ballen med strak vrist. Så eksploderer det i teltet til onkel Miguel..

PS: Vi besøkte Cristiano Ronaldos første klubb, søsteras motebutikk, den hemmelige løkka han spilte på og vennene han pleide å snurre rundt med. Bli med i Ronaldos fotspor! Kjøp fredagens Sportmagasin i Dagbladet.

<B>SPORTMAGASINET:</B> Les om da vi ble med Ronaldos slekt på fest og om tiårsjubileet for seieren i Marseille i morgendagens Sportmagasin i Dagbladet.