Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dario Cologna og Alex Harveys varsko til norske gulldrømmere:

- Vi blir bedre i OL

Resultatlista fra femtenkilometeren i Val di Fiemme var et gedigent skremmeskudd til de norske langrennsløperne. Nå advarer verdensmesterne Dario Cologna og Alex Harvey om at også de har mer å gå på.

TOUR DE SKI-PALLEN: Martin Johnsrud Sundby ble skremt av farta utlendingene hadde dagen før de skulle opp monsterbakken i Tour de Ski. Nå sier både Dario Cologna og Alex Harvey at de har enda mer inne. Foto: Andrea Solero/ANSA via AP/NTB Scanpix
TOUR DE SKI-PALLEN: Martin Johnsrud Sundby ble skremt av farta utlendingene hadde dagen før de skulle opp monsterbakken i Tour de Ski. Nå sier både Dario Cologna og Alex Harvey at de har enda mer inne. Foto: Andrea Solero/ANSA via AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge vært en opplest og vedtatt sannhet at de norske langrennsløperne av og til sliter med å toppe formen til mesterskap fordi de må konkurrere så hardt om plassene på laget gjennom hele sesongen.

For de største utenlandske stjernene er situasjonen annerledes. De er stort sett forhåndskvalifisert til mesterskapene, og kan bruke sesongen i forkant til å lade opp maksimalt til de dagene det gjelder.

I år er det som kjent OL i Pyeongchang.

Derfor var det et solid skremmeskudd fra de utenlandske skiløperne da de parkerte våre beste menn på femtenkilomter klassisk fellesstart i Val di Fiemme under Tour de Ski.

OL som gjelder

Sju løpere fra seks nasjoner gikk regelrett fra det norske toget og skapte en dyster stemning i den norske troppen.

- Det er to ting vi kan konkludere med. Det ene er at vi ikke har hengt med i timen i forhold til den farten og kapasiteten folk har i en sånn fellesstart, og så er det mange som går veldig fort om dagen. Det må jeg ta konsekvensen av de neste 34 dagene, sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet i Italia, og la like godt om hele planen fram mot OL.

Bortsett fra ett løp i NM, styrer Sundby unna alle konkurranser for å trene seg i olympisk form.

- Nå er det OL som gjelder, nå handler alt om det, sa Sundby.

Problemet er bare at det gjør Tour de Ski-vinner Dario Cologna og forrige sesongs verdensmester på femmil, Alex Harvey, også.

Blir bedre i OL

Cologna, som var overlegen i årets Tour de Ski, tror han kan toppe formen ytterligere til OL-starten 10. februar.

- Det er planen, ja, selv om det ikke blir lett. Men det er godt å være tilbake i god form og vise overfor meg selv at jeg kan vinne skirenn. Det er det godt å vise de andre gutta også, og dette var riktig øyeblikk å vise det på, sa en godt fornøyd Cologna til Dagbladet på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

- Vi får se hva som skjer, men jeg tror det er mulig å være i enda bedre form i OL.

Og Cologna vet hva han snakker om når det gjelder OL. Sveitseren har vært noe så sjeldent som en gullgarantist, og med ett gull fra Vancouver og to fra Sotsji, kan du selv tenke deg hva han sikter mot i Pyeongchang.

- Jeg tror jeg har en god sjanse til å vinne alle distanserennene om formen er god. Det er de tre rennene som blir hovedmålene mine, sier Cologna til Dagbladet.

Harvey full av selvtillit

Han står over sprinten, vurderer å gå både lagsprint og stafett, mens det altså er femtenkilometeren, tremila og femmila han går for gull på.

Og der vi nordmenn da helst ser at det er Sundby, Klæbo og Dyrhaug som blir hans tøffeste utfordrere til de gullene, kan virkeligheten se helt annerledes ut i Sør-Korea.

Alex Harvey var en av dem som både gikk fra de norske i Val di Fiemme, og klatret opp på pallen i Tour de Ski sammenlagt. Den canadiske veteranen har VM-gull i lagsprint og på femmila i Lahti sist vinter, men mangler fortsatt OL-medaljer.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

- Jeg tror jeg er skarpere enn på mange år. Det har vært en skikkelig bra start på sesongen for min del. Solid, ingen pallplasser, ikke noe spesielt før Tour de Ski, men jeg syns stabiliteten har vært skikkelig bra. De dårlige dagene har ikke vært så dårlige, så nå ser jeg fram til å starte treninga fram mot OL etter en liten hvil, sa Harvey etter kraftanstrengelsen opp Alpe Cermis.

Da han spurtslo samtlige konkurrenter på den rekordraske VM-femmila i Lahti, forsto han at han kan gjenskape den følelsen med riktig opplading.

- For selvtilliten gjorde det godt. Jeg har vært så heldig at jeg har vært på pallen i mesterskap før, men jeg hadde aldri vunnet individuelt gull. Det er et steg videre, og ikke minst gjorde det sporten min mer synlig i Canada. Andre- og tredjeplasser er bra, det, men det er noe helt spesielt å vinne, sier Harvey til Dagbladet.

- Du kan gjenta det i OL?

- Det er det som er planen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!