Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi blir for nervøse

Taktisk feilvurdering spolerte Kristoffs siste test før Milano-Sanremo.

DÅRLIG DAG: Katusha-toget holdt seg ikke samlet nok til å trekke Kristoff inn til seier på 5.etappe i Paris-Nice. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DÅRLIG DAG: Katusha-toget holdt seg ikke samlet nok til å trekke Kristoff inn til seier på 5.etappe i Paris-Nice. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

(procycling.no): På en skuffende 17.plass, etter et mislykket opptrekk, var det en slukøret Alexander Kristoff som krysset målstreken på Paris-Nice sin femte etappe torsdag.

Mens André Greipel (Lotto Soudal) kunne juble for sesongens første WorldTour-seier, fikk Katusha-Alpecin-rytteren sitt å tenke på etter det som var siste generalprøve før vårens første store klassiker, Milano-Sanremo.

Nordmannens spurtopptrekk famlet i det som var en rask og teknisk finale i Bourg-de-Péage, og bar få solemerker av et velsmurt maskineri. På oppløpet lå Kristoffs viktige våpendragere – Marco Haller og Michael Mørkøv – spredt utover veien.

– Vi mistet posisjonen vår mellom kilometer to og én (før mål). Før det satt vi egentlig fint og klarte å komme i front før den første rundkjøringen. Jeg prøvde å komme frem på venstre side (inn mot oppløpet), men der var det fullt kaos med ryttere på begge sider. Tror faktisk jeg holdt på å krasje 20 ganger på de siste kilometerne, sier Kristoff.

– På slutten klarer vi ikke holde sammen. Jeg mister Marco og Marco mister Mørkøv. Jeg tror Marco hadde mulighet til å gjøre et godt opptrekk i dag faktisk, men han var ikke klar over at jeg ikke satt der. Ut av en sving er det alltid vanskelig å holde hjul og det ble et skikkelig kaos på slutten på grunn av motvinden. Det blir tett med ryttere og ingen klarer å strekke det ut. Det var iallfall greit kaos der jeg satt, litt for langt bak, der alle vil frem, forteller nordmannen til procycling.no.

Overrasket av motvinden

Katusha-Alpecin hadde tatt fronten med tolv kilometer igjen å kjøre. Det viste seg å være et lurt trekk, da et snev av sidevind gjorde seg merkbar fra høyre. Men da vinden dreide i mot noen kilometer senere, ble Kristoffs opptrekkere sittende i dødens posisjon. Med seks kilometer igjen ser vi en ferdigkjørt Tony Martin slippe seg tilbake i feltet.

– Vi hadde ikke en plan om å kjøre så tidlig. Vi visste det var risikabelt. Men vi blir for nervøse og kommer frem for tidlig. Med litt mer is i magen kunne det gått bedre. Vi satt fint i det med ti kilometer igjen, da lå vi i front og det kom litt sidevind. Etter det burde vi lagt oss litt tilbake i feltet da motvinden kom. Vindretningen var litt annerledes enn det vi hadde fått beskjed om. Vinden kom fra høyre og vi sleit oss nok litt ut for tidlig på grunn av det.

– Det var litt dumt å kjøre oss frem. Hadde vi vært kaldere kunne vi kanskje klart å holde oss fremme til utforkjøringen og sånn sett fått høy fart inn i siste bakken, sier Kristoff etter det som var spurternes siste sjanse i årets Paris-Nice.

Godkjent Paris-Nice

Kristoff kunne nesten kjenne eimen av laurbærkransen på etappe tre, der han overrumples av Sam Bennett (Bora-hansgrohe) på de siste 100 meterne. 2.plassen kom etter en overbevisende prestasjon i sidevinden på første etappe, hvor Kristoff er en av få til å henge med i front på en brutal dag. Nordmannen tar en solid 3.plass bak Julian Alaphilippe (Quick-Step) og Arnaud Démare (FDJ). Etappe tre ender i en noe mer skuffende 9.plass. Alt i alt et godkjent Paris-Nice, mener han selv. Men skivebommen i Bourg-de-Péage skulle Kristoff gjerne vært foruten.

– Jeg følte meg ikke så super i dag. Beina var ikke helt etter forventingen sånn sett. Men jeg har fått noen gode resultat. I Paris-Nice har jeg ikke for vane kjøre veldig bra i sidevinden. Denne gangen har jeg kjørt bedre i sidevinden. Men det er ofte det siste man husker. Sånn sett er det litt skuffende, sier 29-åringen.

De siste seks årene har vinneren i Milano-Sanremo varmet opp på veiene i Paris-Nice. Inkludert i den statikken er Kristoff selv, som gikk til topps i «La Primavera» for tre år siden. I løpet av årets «ritt mot solen» virker det som at Kristoff har latt seg imponere av to konkurrenter spesielt.

– Jeg synes Démare ser bra ut. (John) Degenkolb virker også bra. Det ser ut som han begynner å komme seg igjen. Men det er vanskelig å si egentlig. Jeg har mest fokus på meg selv og mine egne forberedelser.

Tidlig hjemreise?

Resten av Paris-Nice blir nettopp det. Forberedelser. Idet rittet bytter profil og duker for klatrerne, endrer også Kristoff fokus.

– Det er ikke etapper som passer meg veldig godt. For min del handler det om å få trent litt, prøve å henge med i bakkene og komme meg til mål. Det blir også fokus på (Ilnur) Zakarin som virker å være i bra form. Han ligger litt bak Alaphilippe sammenlagt (+1.28, 7.plass), men er likevel på skuddhold av en god plassering, sier Kristoff.

Å stå av før siste etappe, for å sanke enda en restitusjonsdag før Milano-Sanremo, slik han gjorde i fjor, er heller ikke noe Kristoff utelukker.

– Det er noe vi vurderer. Jeg må se an hvor sliten jeg føler meg etter de kommende etappene. Det er heller ikke så mye jeg kan hjelpe Zakarin med på en sånn etappe.

Denne saken er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media