- Vi bråker for å forvirre motstanderne

Sørafrikansk lydterror skaper debatt før VM.

ET HORN I SIDEN: Vuvuzela-trompeter har stått for lydsporet til Confederations Cup i Sør-Afrika. Både tv-selskaper og fotballfolk ber nå FIFA om å undersøke nok en gang om det er muligheter for å få stoppet levenet. Sørafrikanske fans kjemper på sin side for å få lov til å støtte laget sitt som de selv vil. Foto: SCANPiX/REUTERS/Dylan Martinez
ET HORN I SIDEN: Vuvuzela-trompeter har stått for lydsporet til Confederations Cup i Sør-Afrika. Både tv-selskaper og fotballfolk ber nå FIFA om å undersøke nok en gang om det er muligheter for å få stoppet levenet. Sørafrikanske fans kjemper på sin side for å få lov til å støtte laget sitt som de selv vil. Foto: SCANPiX/REUTERS/Dylan MartinezVis mer

||| (Dagbladet.no): Dersom du er en av dem som har fulgt Confederations Cup i Sør-Afrika de siste ukene, har du helt sikkert lagt merke til en ting: Hjemmepublikummet koser seg med hornblåsinga.

De såkalte Vuvuzela-trompetene har fylt lydbildet fra neste års VM-arenaer totalt, og det kraftige lydnivået fører nå igjen til en diskusjon om FIFA bør forby hornene før mesterskapet.

Irriterte tv-seere (ifølge ESPN sendte tusenvis av dem klagemail til FIFA i løpet av forrige uke), overdøvede kommentatorer og lydsensitive spillere og trenere står sammen mot Vuvuzelaen. Samtidig forsvarer sørafrikanske fotballfans det angivelig tradisjonelle instrumentet sitt med nebb og klør.

Se dette YouTube-klippet for et eksempel på hvordan det hørtes ut før kampen mellom Sør-Afrika og Brasil.

Distraksjon
Liverpools Xabi Alonso er en av dem som håper Vuvuzelaen ikke får plass i VM.

- Jeg synes de burde bli forbudt. De gjør det veldig vanskelig å kommunisere med hverandre, og å konsentrere seg. Det er en distraksjon, som ikke bidrar noe som helst til atmosfæren, sier Alonso.

- Hjemme foran TV-en var det virkelig irriterende, og selv om du blir vant til det på stadion er det utrivelig, sier Nederlands landslagssjef Bert van Maarwijk.

Nederland deltok ikke i Confederations Cup, men van Maarwijk var tilstede for å forberede sitt VM-klare mannskap. Og han likte ikke det han hørte.

- Du ønsker å coache spillerne underveis, men det er nesten umulig med det bråket. Så for meg kan hornene godt forbli utenfor stadion, sier han.

Masse lyd dreper bavianen
Vuvuzela-trompetene ble ifølge Wikipedia populære på nittitallet, og ble en stor farsott da den ble satt i masseproduksjon i 2001. Nå var Vuvuzelaen i plast, og da Sør-Afrika ble tildelt VM i mai 2004, solgtes det angivelig over 20 000 trompeter samme dag.

Vuvuzela betyr muligens «lager lyd» på zulu-språket, og kan være en etterkommer av det tradisjonelle Kudu-hornet, som man i tidligere afrikansk historie brukte til å kalle sammen landsbybeboere til møte. Dette er imidlertid omdiskutert, og kritikerne mener plasttrompetene ikke er noe mer enn et lettselgelig juggelprodukt.

FIFA vurderte også å forby trompetene i 2008, den gang fordi man visstnok fryktet at de kunne bli brukt som stikkvåpen og reklameplakater, men ble overbevist av arrangørene, som hevdet Vuvuzelaen er essensiell for å gi en ekte opplevelse av sørafrikansk fotball.

Kaizer Chiefs' PR-ansvarlige Putco Mafani, er en av dem som har fått æren for at trompetene har blitt en sørafrikansk stolthet.

- Husk at dette ikke er tennis eller golf, der du blir oppfordret til å være stille. Dette er en bråkete sport. Det er et gammelt afrikansk ordtak som går som følger: «Masse lyd dreper bavianen». Vi bråker så mye vi kan for å forvirre motstanderne våre, sier Mafani.

FIFA lover ny gjennomgang
Samtidig har FIFA-sjef Sepp Blatter lovet å ta en ny titt på saken, etter at flere av tv-selskapene som skal overføre mesterskapet har klaget på kommentatorenes arbeidsforhold.

- Det er en lokal lyd, og jeg er ikke sikker på hvordan vi kan stoppe den, sier Blatter, ifølge BBC.

- Men jeg har alltid sagt at når vi drar til Sør-Afrika, så er det Afrika. Det er ikke Vest-Europa. Det er lyd, energi, rytme, dans og trommer. Det er Afrika, og vi er nødt til å tilpasse oss litt, sier sveitseren.

Og Blatter har nok et poeng når han stiller spørsmålet om hvordan man skal stoppe trompetene. Bare ta en titt på engasjementet til denne Charlton Heston-inspirerte Vuvuzela-elskeren på YouTube.

UNGE SOM GAMLE: En yngre supporter markerer sin støtte til Vuvuzela-saken før kampen mellom Spania og New Zealand.Foto: SCANPIX/REUTERS/Siphiwe Sibeko
UNGE SOM GAMLE: En yngre supporter markerer sin støtte til Vuvuzela-saken før kampen mellom Spania og New Zealand.Foto: SCANPIX/REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer