ALT FOR KRISTOFF: Lars Petter Nordhaug mener oppofrende lagarbeid og god plassering på sisterunden kan gi norsk gull i sykkel-VM i Richmond. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, procycling.no
ALT FOR KRISTOFF: Lars Petter Nordhaug mener oppofrende lagarbeid og god plassering på sisterunden kan gi norsk gull i sykkel-VM i Richmond. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, procycling.noVis mer

- Vi drar til VM for å vinne

Lars Petter Nordhaug mener Kristoff-gull er realistisk.

(procycling.no): Under WorldTour-rittene i Quebec og Montreal beviste Alexander Kristoff igjen at han er mannen det skal kjøres for under VM i Richmond i slutten av måneden.

Løypeprofilene i begge rittene vurderes til å være hardere enn VM-løypa, men i USA vil nok tempoet være enda høyere, og i tillegg sykler man fem mil ekstra.

• Les også: Wellens knep seieren i Montreal

Kristoff tok en overbevisende tredjeplass i Quebec, og var ikke mer enn et snaut minutt unna teten i Montreal.

Allerede før rittene var Nordhaug krystallklar på hva man skal forvente seg av det norske laget den 27. september.

- Det er absolutt ikke vits i å sikte mot noe annet enn gullet. En andre- eller tredjeplass er bra det og, men vi drar dit for å vinne rittet. Det er realistisk, og slik formen til Alex har vært, tror jeg det skal gå. Det er viktig at Edvald, meg og Sven Erik (Bystrøm) gjør en god jobb for ham mot slutten, og jeg tror vi alle er innstilte på det, sier Nordhaug til procycling.no.

For tøft i Spania Kristoff gjorde en strålende prestasjon under VM i Ponferrada i fjor, der han ble nummer åtte.

• Les også: Kristoff visste ikke at vinneren var foran

Den gangen var løypeprofilen for tøff for Stavanger-mannen, som var nødt til å se Michal Kwiatkowski vinne solo — og se en klatresterk gruppe bestående av Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Matti Breschel, Greg Van Avermaet, Tony Gallopin og Philippe Gilbert holde inn før han tok spurten i det som var igjen av hovedfeltet.

Boasson Hagen og Nordhaug gjorde da en frenetisk jobb opp den siste bakken for å holde 28-åringen på skuddhold av teten.

Minner om klassikerne I Richmond er løypeprofilen enklere. Det venter tre kneiker i løpet av rundens siste tre og en halv kilometer.

- Det er ikke en løype for rene klatrere, og ikke for rene spurtere, uttalte Matthew Busche til Velo News etter å ha prøvesyklet løypa.

Det betyr et sted midt i mellom, og det høres flott ut for vinneren av årets Flandern rundt.

Tradisjonelt sett blir løypeprofilen «verre og verre» jo nærmere mesterskapet man kommer.

- Du mener dette er overkommelig for Alex?

- Det kan jo komme overraskelser, men det lille jeg har sett, ser overkommelig ut. Vi må være flinke til å plassere oss, og holde oss nær fronten. Dersom Alex ikke går like godt som de sterkeste i de bakkene, kan vi leve med at han faller litt tilbake i feltet, mener Nordhaug.
 
Tre kneiker mot slutten Bakkene mot slutten heter Libby Hill, 23rd Street og Governor Street.

Den første har partier med grov brostein og holder rundt seks prosent (Strava sier 10 prosent) i snitt, men er ikke lengre enn 250 meter.

23rd Street er 110 meter lang. Norges Cykleforbund har informert om at bakken holder rundt 15 prosent på det bratteste — mens Strava melder 14 prosent i snitt (og arrangøren maksimalt 20 prosent).

Og den siste er altså Govenor Street: 350 meter lang, og med en påfølgende falsk flat opp de siste 700 meterne til mål. Denne skal holde 7 prosent i snitt.

Men det er kanskje lett å la seg bli skremt av tall? Paterberg er 400 meter lang, har 12,5 prosent i snitt og 20 prosent på det verste. Koppenberg er 600 meter, har 11,6 i snitt og 22 prosent på det bratteste.

Det gikk jo greit da Kristoff vant Flandern rundt tidligere i år.

Nordhaugs frykt To av tre bakker er altså helt eller delvis dekket av brostein, i tillegg finnes det flere brosteinstrekker underveis i den 16,5 kilometer lange runden.

Og selv om stigningsprosenten er krass, er bakkene såpass korte at Kristoff i stor grad kan spurte opp dem. På trening hjemme i Aspervika i Stavanger viste han at formen var god før avreise til Canada.

Det er i hvert fall det vi håper, selv om det vil bli mer og mer slitsomt på hver av de 16 rundene.

- Det viktigste er at det ikke skiller så mye at det splitter seg skikkelig opp i de bakkene. Frykten er jo at det går akkurat litt for fort, og at en sterk gruppe — kanskje med Greg Van Avermaet og den type ryttere, sklir av gårde, samtidig som det ikke er nok kjørestyrke i gjengen bak til å samle det igjen, advarer Nordhaug.

Det var jo for så vidt det som skjedde under søndagens GP Montreal, men der holdt altså den tøffeste bakken åtte prosent over 1,8 kilometer.

PS! Fellesstarten i VM sykles søndag 27.8. Norge stiller med Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm, Vegard Breen og Vegard Stake Laengen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!