-  Vi er det beste teamet som finnes!

Det er tre år siden Frode Andresen sist fikk et seierskyss av samoboer Gunn Margit. Etter en nærmest endeløs serie av plager, gir Frode samboeren og sønnen David (11 mnd.) mye av æren for at han endelig er tilbake i verdenseliten.

HOCHFILZEN (Dagbladet): -  Jeg må jo være happy når jeg har de to rundt meg. Før har jeg tenkt mer på meg selv og vært en liten egotripp. Å ha de rundt meg har gjort det mye lettere, sier Frode.

-  Vi er det beste teamet som finnes, fastslår han.

Et hundretalls gratulasjoner rant inn på Frode Andresens mobil etter hans første verdenscupseier på tre år. Selv var han mest lettet etter en høst med endeløs motgang.

-  Jeg trengte dette sårt. Seieren kom i grevens tid etter en tung høst, sier Frode Andresen da Dagbladet møter ham på hotellrommet noen timer etter kanonløpet på sprinten.

På mobilen kommer sms\'ene tikkende. Ord som «fortjent» og «endelig» går igjen.

Sov ikke

-  Jeg synes jeg har fortjent det, jeg også, erkjenner Andresen.

Noen timer før sjokkseieren lå han sammenkrøpet i senga med magekramper. Et fordervet fisk på fredagskvelden gjorde at Andresen knapt fikk sove et minutt. Før sprinten klarte han bare å spise fem skjeer med havregrøt.

 SUPERTRIO: Her er Frode Andresens viktigste støttespillere på veien tilbake til verdenstoppen. Samboer Gunn Margit og sønnen David. Foto: Office@furtner-sportfoto
SUPERTRIO: Her er Frode Andresens viktigste støttespillere på veien tilbake til verdenstoppen. Samboer Gunn Margit og sønnen David. Foto: Office@furtner-sportfoto Vis mer

-  Det er helt uvirkelig at jeg greide å vinne. Jeg spiste en fisk som sikkert har ligget over fra krigen, og merka med en gang at magekrampa kom. I natt sleit jeg voldsomt, og satt mer på ramma enn jeg lå i senga. Jeg sa til Gunn Margit (Andreassen) at jeg ikke kunne stille til start, sier Frode.

Kanonkule

Han bestemte seg for å gjøre et forsøk. Da han kom i gang med oppvarmingen slapp krampene gradvis taket, og før start følte han seg lett i kroppen. Ingen - kanskje bortsett fra Frode selv - trodde likevel han kunne blande seg i toppen.

Men fra startnummer 106 kom Andresen som ei kanonkule. To prikkfrie skytinger og et herlig driv i sporet var nok til at Andresen vant 15 sekunder foran en annen overraskelsesmann - Lars Berger.

-  Jeg har hele tiden visst hva jeg er god for. Folk er kanskje ikke klar over hvor små marginer det er i skiskyting. Pendelen svinger fram og tilbake, sier Andresen.

I høst har den utelukkende svingt tilbake. Siden september har Frode Andresen ført opp 65 dager i treningsdagboka si hvor han har vært forkjølet, småsyk og slitt med sår hals.

Ikke trent hardt

Tidligere i vinter måtte han dra hjem fra Östersund fordi kroppen ikke fungerte. Problemet har vært et virus nært beslektet med kyssesyken - som har forhindret Andresen i å presse kroppen slik han ønsker.

-  Jeg trodde sesongen røyk, og var mentalt forberedt på å ikke gå et eneste løp. Jeg har ikke trent hardt i det hele tatt, og har bare hatt rolige langkjøringer.

-  Hvordan var det mulig å vinne?-  Det er helt merkelig. I begynnelsen av september, før jeg ble syk, var jeg i superform. Men jeg har aldri vært noen julestjerne, og pleier først å komme i form rundt februar eller mars. Denne sesongen blir det trolig enda seinere, sier Frode Andresen.

Alle sykdomsproblemene hans har satt sitt synlige preg på kroppen. I høst har han gått ned fire kilo - fra 78 til 74. Det er ikke mye for en mann som er 1.91 høy.

Ikke tilfeldig

-  Jeg ligner mer en skihopper enn en skiskytter, sier Andresen og smiler.

Frode Andresens svakhet som skiskytter har alltid vært prestasjonene på standplass. Det hører med til sjeldenhetene at han slipper å gå strafferunder - og senest på onsdag skjøt han fem bom på 20-kilometeren.

I går var skytingen derimot førsteklasses, ifølge trener Roger Grubben. Ikke tilfeldig, mener Andresen.

-  Jeg har skutt 5000 flere skudd enn jeg pleier i høst, og blitt mye mer stabil på standplass. Det er helt nødvendig, for slik det er nå må selv de raskeste i sporet skyte fullt for å vinne, sier Andresen.

Synstrening

Tidligere har han også slitt med synet - og ikke klart å fokusere på standplass. Det problemet er ryddet av veien takket være intensiv øyetrening - som handler om å trene musklene i øyet.

-  Jeg har kjørt et eget synstreningsprogram. Det består av mange forskjellige øvelser, og gjør at jeg ser mye bedre enn før.

-  Hva slags øvelser?

-  En av dem går på å stirre på to kort. Ved å bruke muskulaturen presser jeg sammen øynene slik at et tredje kort kommer til syne, forklarer han.
 

I dagens herrestafett er Andresen vraket. Uten seieren i går kunne han heller ikke følt seg trygg på å få være med på OL-laget. Det kan han trolig nå.

-  Men det er ikke noe poeng i å bare være med på laget. Hvis målet bare er å komme til OL, kan jeg holde meg hjemme.

HOCKEYSVEIS: Frode Andresen i hockey. Da må naturligvis sveisen passe.