Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi er en ny type fotball-ledere

Jan Åge Fjørtoft omtaler gamletypen som «fiender av framskritt» i Der Spiegel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lillestrøm-manager Jan Åge Fjørtoft snakker ut om seg sjøl og om tysk og norsk fotball i den siste utgaven av Der Spiegel.

I intervjuet diskuterer han blant annet den nye generasjonen fotball-ledere, en generasjon han sjøl tilhører og som gjennomsyrer dagens norske toppfotball.


- Jeg er virkelig glad for at min generasjon overtar styringen i ligaen. Vi ønsker å utvikle fotballen videre, raskt. Vi er ikke som den gammelmodige typen forbundsledere, som er tilfreds bare de får seg en gratistur til en europacupkamp med Liverpool FC, sier Fjørtoft til nyhetsmagasinet.

«Fiender av framskritt»

Den gamle generasjonen beskriver han som «fiender av framskritt», mens han omtaler sin egen generasjon som «framskrittrettet 24 timer i døgnet».

Overfor Dagbladet.no nyanserer han bildet noe.


- Mange av oss som er ledere i klubbfotballen i dag, har jo sjøl spilt mot Liverpool. Dermed har vi fått en ny type fotball-ledere. Vi står ikke med lua i hånda, men tenker i stedet at «sky is the limit», sier Fjørtoft.

Løsrevet liga

- NY TYPE LEDER: Jan Åge Fjørtoft mener han og hans generasjons fotball-ledere representerer noe annet enn tidligere generasjoner har gjort. Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX
- NY TYPE LEDER: Jan Åge Fjørtoft mener han og hans generasjons fotball-ledere representerer noe annet enn tidligere generasjoner har gjort. Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX Vis mer

Som en følge av et resonnement rundt all kompetansen som finnes i klubbene, nevner han løsriving av ligaen som en idé.


- Det kan det selvfølgelig være, for en slik utvikling har jo skjedd i mange andre land, sier Fjørtoft til Dagbladet.no.

Fjørtoft spilte for Bundesliga-klubben Frankfurt fra 1998 til 2001, og han er fortsatt svært populær i Tyskland. Til Der Spiegel sier sunnmøringen at han tror dette skyldes at han som regel er blid samt at han sier sin ærlige mening.

Inspirert av Bayern München

Men det er ikke bare venner den tidligere landslagsspissen sitter igjen med etter oppholdet i Tyskland.

Også inspirasjon til hvordan ting kan gjøres i Norge, har Lillestrøm-manageren tatt med.


Særlig lar han seg inspirere av Bayern München.

-
Jeg er helt overbevist om at dette er den best drevne klubben i Europa. Blandingen deres av ansatte med kompetanse og hjerte i klubben er helt unik, mener Fjørtoft.

- Fotball er følelser

image: - Vi er en ny type fotball-ledere

Samtidig som han understreker at kompetanse nok er det viktigste, forklarer han hvorfor han mener det betyr noe at de folk brenner for klubben de jobber for.


- Vi skal ikke glemme at fotball for en stor del dreier seg om følelser, og det er tilhengerne som er de virkelige aksjonærene i klubbene, påpeker Fjørtoft, før han advarer: 

- Dette bør ikke gjemmes bort i fine ord og ad-hoc-løsninger og strategiplaner.

INSPIRASJONSKILDEN: Jan Åge Fjørtoft lar seg inspirere av Bayern München, som han mener har funnet den perfekte miks av kompetanse og følelser.