MERKER FORDOMMENE OM KVINNEFOTBALL: Erika Skarbø (tv), Lene Mykjåland og Guro Knutsen er opptatt av at folk skal forstå at kvinner som spiller fotball også kan være feminine og attraktive. Men de ville ikke vært villige til å gå så langt som de tyske U-landslagsspillerne for å få fram poenget sitt. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
MERKER FORDOMMENE OM KVINNEFOTBALL: Erika Skarbø (tv), Lene Mykjåland og Guro Knutsen er opptatt av at folk skal forstå at kvinner som spiller fotball også kan være feminine og attraktive. Men de ville ikke vært villige til å gå så langt som de tyske U-landslagsspillerne for å få fram poenget sitt. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Vi er flotte jenter, ikke mandige, slik alle skal ha det til

Men de norske landslagsjentene synes Playboy blir for drøyt.

(Dagbladet): Fem fotballjenter fra det tyske U-landslaget har fått enorm oppmerksomhet etter å ha kastet klærne for Playboy.

Selv forklarte de at de stilte opp for å motbevise myten om at fotballjenter ikke kan være feminine og sexy - og at de var lei av å høre kommentarer av typen «du ser ikke ut som noen fotballspiller».

Det tyske nakenstuntet har vært en snakkis blant våre egne landslagsjenter i dag, som for øyeblikket er på treningsleir i Bærum foran Fotball-VM om drøye to uker.

- Vi er flotte jenter
Keeper Erika Skarbø synes ikke det er negativt at kvinnelige fotballspillere viser sin feminine side. Hun er mer skeptisk til om Playboy er det rette stedet.

- Det gjør ikke noe å fronte oss selv som mer feminine. Vi er flotte jenter, og ikke mandige slike alle skal ha det til. Men om det å stille opp i Playboy er riktig måte å vise det på synes jeg egentlig ikke, sier hun til Dagbladet.

- Hva mener du hadde vært en riktig måte?

- Det kunne vært i et vanlig jenteblad for eksempel, i en setting der man viser fram en sunn livsstil og en sunn kropp. Her i Norge har vi nok greid å vri litt på det, vi er et veldig feminint landslag. Gjennom våre prestasjoner viser vi at man ikke trenger å være mandig for å være god i idrett. Det håper jeg andre jenter kan se, sier hun.

Skarbø sier hun ikke ville latt seg overtale til et lignende fotooppdrag som de fem tyske jentene, men hun kritiserer ikke dem som gjør det.

- Hva er den vanligste myten du møter som kvinnelig fotballspiller?

- At vi er mandige. Men når vi faktisk går på byen ser folk at vi er ganske vanlige vi også. Kanskje har vi noen ekstra muskler på kroppen, men en del synes jo det er fint, sier hun.

- Jeg måtte hatt en veldig god grunn for å stille opp
Teknikeren Lene Mykjåland tror ikke Playboy-jentene fra Tyskland stiller opp kun for å bekjempe steretyper om mandige fotballdamer.

- Det er sikkert litt viktig å finne en annen grunn enn at man vil ha oppmerksomhet. Samtidig er det litt sant i det de sier også, det ligger noen fordommer der. Det er sikkert både negative og positive sider ved at de gjør det. De må få gjøre som de vil, sier hun.

Samtidig er hun ikke overbegeistret for at suksessfulle jenter - Playboy-fristerinnene Annika Doppler (19), Ivana Rudelic (19), Julia Simic (22),  Selina Wagner (Wolfsburg) og Kristina Gessat har alle vunnet store mesterskap med aldersbestemte landslag - må kaste klærne for å slå seg fram.

- Det er litt synd at det er sånt som må til for å få oppmerksomhet. Det er blitt en negativ trend i dag, at vellykkede kvinner ofte må kle av seg for å komme seg i søkelyset. Det bør egentlig holde å være så gode i det de driver med.

Mykjåland medgir at hun liker bedre å bli fotografert i gallakjole etter en cupfinale enn i fotballdrakt.

PLAYMAKERE: Tyske Playboy denne måneden, fra venstre: Selina Wagner, Annika Doppler, Julia Simic, Kristina Gessat, Ivana Rudelic.
Faksimile: Playboy.
PLAYMAKERE: Tyske Playboy denne måneden, fra venstre: Selina Wagner, Annika Doppler, Julia Simic, Kristina Gessat, Ivana Rudelic. Faksimile: Playboy. Vis mer

- Mange av oss elsker å pynte oss. Det er fint å få vist litt av våre feminine sider, men det betyr ikke nødvendigvis at man trenger å kle av seg.

- Kunne du stilt opp lettkledd i et blad?

- Nei, i utgangspunktet kunne jeg ikke det. Jeg føler jeg skulle hatt en veldig god grunn til det i så fall, og det ser jeg ikke akkurat nå, sier hun til Dagbladet.

- Kunne aldri stilt opp i FHM
Guro Knutsen Mienna er den mest negative til Playboy-bildene av de norske fotballjentene Dagbladet har snakket med.

- Folk må gjøre hva man vil, men jeg synes det er veldig trist å gå til det steget å ta av seg klærne for å få oppmerksomhet. Det gir signaler til unge jenter om at det ikke er nok å være god, du må kaste klærne i tillegg.

- De sier at de gjør dette for å avlive myter og fordommer om maskulin kvinnefotball?

- Jeg kan se hva de mener, men jeg tror de fleste av oss er ganske trygge på egen kvinnelighet og feminitet. Jeg tenker at folk som ser på kvinnelige fotballspillere som maskuline og mandige har gått litt ut på dato. Men jeg synes det er blitt færre av dem som mener det. De som følger med er klar over at vi er jenter på lik linje med alle andre.

- Hender det at du får negative kommentarer?

- Ikke i forhold til at vi ser maskuline ut, det er mer fordommer om selve idretten vår. Vi lider under sammenligningen med herrefotball, folk må forstå at vi ikke kan vise til samme tempo og styrke som de kan.

Knutsen hadde ikke trengt lang betenkningstid om for eksempel FHM ringte og inviterte til lettkledd fotoshoot.

- Nei, det kunne jeg aldri gjort. Jeg er brukbar i fotball, og det er det jeg vil vise fram. Ta av meg klærne gjør jeg hjemme, sier Knutsen Mienna.

LETTKLEDD: Kristina Gessat (til venstre) er blant dem som er lei av å høre at hun ikke ser ut som en fotballspiller. Foto: REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER)
LETTKLEDD: Kristina Gessat (til venstre) er blant dem som er lei av å høre at hun ikke ser ut som en fotballspiller. Foto: REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) Vis mer