Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Vi er for naive

Både politiet og ledelsen i Vålerenga roper nå et varsku etter fotballvolden i kjølvannet av seieren over Djurgården torsdag kveld.

-  Det er stor enighet om at vi i Vålerenga har et perfekt publikum, og det er veldig viktig å understreke at dette ikke handler om klubben, men om enkeltpersoner utafor Vålerenga-sfæren som er ute etter bråk, forteller VIF-direktør Kjetil Siem. Han satt i går i møte med politiet og VIF-klanen etter voldsepisodene i Oslo sentrum i etterkant av Vålerengas kamp mot Djurgården torsdag.

-  Ingen lek

-  Vi har vært altfor naive i Norge. I Europa visste vi hva vi gikk til, men her hjemme har vi vært for trygge på publikum, sier Siem.

Bråkmakerne var såkalte casuals, personer som er ute etter bråk og slåsskamper og bruker fotballmiljøet som arena for dette. I går viste det seg at det var folk fra det svenske AIK-miljøet og dansker på vei til kampen i Bergen som ble igjen i Oslo og sto bak bråket.

-  Dette er ingen lek. Mange er blitt skadet i hele Norden, og problemet med casuals må tas alvorlig, sier sjef for etterretningsgruppa ved Majorstua politistasjon, Geir Ellefsen.

Bråket natt til fredag skjedde ikke i hans område, men han kjenner til kulturen i Norge generelt.

Avtaler kamper

-  Casuals er et marginalt problem i Norge i forhold til hvordan det er i land som Sverige, Danmark, Nederland, Italia og Spania. Det betyr likevel ikke at vi ikke skal det alvorlig, sier Ellefsen.

-  Egentlig er det grupper som avtaler på mobiltelefonen og møtes for å slåss, men i den siste tida har volden gått mer og mer utover vanlige supportere eller utenforstående. Hvis den ene parten ikke møter opp til avtalt tid, er ikke den andre gruppa fremmed for å ta folk på gata.

Adrenalinkick

-  Hva er det som får folk til å møtes for å slåss?

-  De, jeg har snakket med sier de får et voldsomt adrenalinkick av å gå ut og ikke vite når den andre gruppa vil angripe, sier Ellfensen.

-  Dette skjedde i forlengelsen av vårt arrangement, og derfor ønsker vi å reagere på det, forklarer VIF-direktør Kjetil Siem. Nå innføres flere tiltak.

Navn og bilde av bråkmakerne skal utveksles med politiet i andre fotballbyer, det vil bli flere uniformerte polititjenestemenn på kampene, og man vil arbeide hardere med å holde supportere fra hverandre.

-  Finner vi ut at noen på en eller annen måte er ute etter å skape bråk, vil de bli utestengt fra to til fem år, sier Siem.

UTE ETTER BRÅK: Kamphanene fra casualsmiljøet tas hånd om politiet etter torsdagens bråk i Oslo sentrum. Nå uttaler Vålerenga-ledelsen at de har vært naivt trygge på fotballmiljøet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media