ROGALENDINGENE: Alexander Kristoff er den store NM-favoritten og har et arsenal av sterke ryttere i ryggen. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
ROGALENDINGENE: Alexander Kristoff er den store NM-favoritten og har et arsenal av sterke ryttere i ryggen. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)Vis mer

- Vi er her for å ta trøya hjem til Stavanger

Bred konstellasjon fra vest bak Kristoff.

BODØ(procycling.no): På Lillehammer i fjor ble sykkelmijøet i vest feid av banen i en kupert rundløype.

Sjansen for at den historien gjentar seg i år er relativt liten. 16 runder av 11,8 kilometer i en relativt flat rundløype er årets utfordring.

For koalisjonen dreier seg om å holde det sånn noenlunde samlet for Alexander Kristoff mot slutten av NM-fellesstarten.

Til å hjelpe seg med det har han Team Coop-Øster Hus, Sven Erik Bystrøm og Fredrik Strand Galta som taktiske støttespillere.

- Og kanskje noen fra Stavanger Sykkelklubb, også. Vi får se hvor lenge de greier å sitte med, sier Bystrøm til procycling.no.

Mens det typisk nok prates litt i hotellgangene kvelden før et NM - velger miljøet med utgangspunkt i SSK å være helt åpne om sine planer.

- Det er sånn vi velger å gjøre det. Det er bedre at man er ærlig om det og fremmer koalisjonen. Du har det samme med Edvald og Lillehammer. Jeg synes det er bra at det er slik, sier Stein Ørn.

- Gidder ikke kjøre med alle på hjul
Det er ikke dermed sagt at de ikke vil hive den taktikken på båten, dersom det skulle vise seg umulig for den største forhåndsfavoritten å sikre seg sin tredje NM-tittel.

- Jeg gidder ikke å kjøre med alle på hjul hele dagen for å la alle komme gratis til spurten, og så er vi slitne og taper den. Da lar vi heller noen andre på laget vinne. Målet på start er at vi skal få det noenlunde samlet inn mot mål. Det må ikke være hele feltet, men en gruppe jeg er med i. Så får vi se om vi klarer det, sier Kristoff til procycling.no.

En slik taktikk benyttet rogalendingene på Eidsvoll for to år siden. Da var hovedfeltets øyne i all hovedsak festet mot Kristoff og Sondre Holst Enger.

Det endte med at bruddet fikk gå inn og Øster Hus-rytter Tormod Hausken Jacobsen ble norgesmester.

I fjor ble det bråk da Bystrøm hjalp til med å føre Boasson Hagen tilbake i kampen om NM-gullet på hjemmebane. Haugesunderen varsler at han kan ta lignende grep i morgen:

- Jeg kommer ikke til å kjøre inn med en gruppe uten Alex, og mest sannsynlig tape spurten og få en tredje- eller fjerdeplass. Det er ikke det jeg er her for. Vi er her for å ta trøya hjem til Stavanger, slår Bystrøm fast.

- Edvald har vært en perle
Koalisjonen i vest er bred, men bredden i norsk sykkelsport har også økt dramatisk de siste årene.

Det gjør det vanskeligere å kontrollere noe som helst.

KLAR FOR KAMP: Alexander Kristoff vet at han sitter med gode kort på hånden før søndagens NM-fellesstart. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
KLAR FOR KAMP: Alexander Kristoff vet at han sitter med gode kort på hånden før søndagens NM-fellesstart. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no) Vis mer

Der det tidligere har vært proffer mot kontinentalryttere, har vi nå fått hele 12 proffer - og bildet har blitt mer uoversiktlig.

Konkurransen har naturlig nok heller ikke være skarpere før.

- Dette er den høyeste kvaliteten vi har hatt på et norsk felt noensinne. Du har Stake Laengen som er tatt ut til OL fordi han er i godt slag. Du har Vegard Breen som skal til Tour de France av samme grunn. Du har Edvald som har vært en perle hele sesongen. Han har kjørt fantastisk og har fem seirer. Det er flust med folk som kan vinne. Du har Kristoffer Halvorsen og Sondre Holst Enger som kan slå hvem som helst, det er ingenting som er avgjort, påpeker Stein Ørn entusiastisk.

Han anslår muligheten for seier til stesønnen for å være så lav som 20 prosent.

- Det er mange som forventer at Alexander skal ta dette, fordi han vinner spurter på WorldTour-nivå. Men et norgesmesterskap er noe helt annet. For det første er det ikke sikkert han vinner spurten, og det er ikke sikkert det ender opp med en spurt, engang. Det taktiske spillet kan tilsi at vi ikke ender opp med noe som helst, og det er han forberedt på. Han er en type som kan gi dette til en lagkamerat, slik han gjorde på Eidsvoll, dersom den situasjonen åpner seg.

Les også: - Kristoff er ikke uslåelig

Passer nøye på Edvald
Foruten Kristoff er det nok Boasson Hagen det snakkes mest om. Rudsbygdingen kan finne på å angripe i den bratteste kneika i rundløypa - men fortsatt skal det en del til for å holde unna for konkurrentene.

På den annen side så vel ikke så mange for seg at han skulle gå solo inn til Sarpsborg under avslutningen av Tour of Norway. Men det klarte han.

- Frykter du angrep fra Boasson Hagen mot slutten av løpet?

- Bakken er ikke så veldig hard. Man kan få en liten luke. Har man fem sekunder der, og du har en gruppe bak, så er det vanskelig å holde unna. Det er fortsatt fem kilometer igjen til mål, sier Kristoff.

Han kommer til å følge sin gjevngamle rival tett i Bodøs gater:

- Jeg kommer til å passe nøye på ham, det sier seg selv. Jeg kan ikke la han gå. Men jeg håper og tror at han har lyst til å kjempe om seieren. Hvis vi kommer i en situasjon og vi ikke er med foran, kan vi sikkert samarbeide med dem om å kjøre det inn igjen. Jeg kan ikke la ham gå, og han vil ikke la meg gå. Så jeg tror begge må være litt offensive, og være med på når det skjer noe.

Det kan åpne opp for et svært spennende sykkelritt i sentrum av Bodø.

Herrenes fellesstart begynner 12:45 søndag. Den kan du følge direkte via procycling.no!

RADARPAR: Kristoff og Ørn vet at førstnevnte er NMs store favoritt, men de kan også la andre ryttere skinne mens Kristoff tar konkurrentens oppmerksomhet. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
RADARPAR: Kristoff og Ørn vet at førstnevnte er NMs store favoritt, men de kan også la andre ryttere skinne mens Kristoff tar konkurrentens oppmerksomhet. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no) Vis mer