Gjert Ingebrigtsen om OL-deltakelse:

- Vi er i tvil

Gjert Ingebrigsten er usikker på OL-deltakelse i Tokyo for løpersønnene. Men følger norske myndigheters anbefaling.

USIKKERT: Med tanke på koronasituasjonen er det usikkert om brødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen drar til Tokyo-OL. Foto: Heiko Junge / NTB
USIKKERT: Med tanke på koronasituasjonen er det usikkert om brødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen drar til Tokyo-OL. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Vi kommer til å reise til OL, under den forutsetningen at Norge sender en tropp, sier Gjert Ingebrigsten til Dagbladet.

- Vaksinert eller ikke vaksinert, understreker han.

I forrige uke ble det kjent at Norge pauser AstraZeneca-vaksineringen etter et dødsfall knyttet til blodpropp som følge av vaksinen i Danmark.

Og med tanke på både smitteoppblomstring og utsatt vaksine er Ingebrigsten i tvil om OL-deltakelse.

- Det er klart vi er i tvil slik verden ser ut nå. Men vi stoler på norske myndigheter og Olympiatoppen. Det er de som gjør disse vurderingene, sier han.

Jakob Ingebrigsten under innendørs-EM i friidrett, i Polen i februar. Vis mer

Skeptisk

I forrige uke uttalte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at alle deltakere vil bli tilbudt gratis kinesisk koronavaksine før OL-starten om drøye fire måneder.

Den er ikke godkjent for bruk i Norge.

- Vi må ha forutsigbarhet og kan ikke sette vaksinen dagen før vi reiser til OL. Vi må planlegge det litt inn mot våre aktiviteter, ikke minst i lys av det vi har sett den siste tiden med reaksjoner etter vaksinering, uttaler Gjert til NTB.

TVILENDE: Gjert Ingebrigtsen er i tvil angående OL-deltakelse. Fredrik Hagen / NTB
TVILENDE: Gjert Ingebrigtsen er i tvil angående OL-deltakelse. Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Men om norske myndigheter mener det er trygt å reise, er familien Ingebrigtsen klare for OL-deltakelse, uansett.

- Sendes det er norsk tropp så regner jeg med at det er trygt. Det vil alltid være en ære og et privilegium å representere Norge i et OL uansett, sier han.

Den er ikke godkjent for bruk i Norge.

- Uaktuelt

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverket sier til NTB at det for øyeblikket er uaktuelt å importere vaksinene til Norge.

- Ingen av de kinesiske vaksinene er godkjent i Europa. Foreløpig har Legemiddelverket satt foten ned og sagt nei til privat import av vaksiner, sier Madsen.

UAKTUELT: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket er i sterk tvil til importeringen av vaksinene til Norge før OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UAKTUELT: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket er i sterk tvil til importeringen av vaksinene til Norge før OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Han legger til at det knyttes sterk tvil til importeringen av vaksinene for at de skal settes på idrettsutøvere.

- I dagens situasjon ser vi det som uaktuelt å importere vaksiner på grunnlag av det, sier han.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) er enig med Madsen. Han legger i tillegg vekt på Norges strategi med tanke på vaksinekø og at det norske vaksineprogrammet ikke tilrettelegger for vaksinasjon av OL-deltakere.

- Det er ikke aktuelt for Folkehelseinstituttet å anbefale at idrettsutøvere prioriteres for vaksinasjon.

OL åpnes 23. juli. De fleste utøverne vil være på plass i Japan minimum ti dager før første konkurranse.

Mange ankommer enda tidligere enn det for å akklimatisere seg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer