Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi er ikke feige nå, om Sondre vinner i Østersund, endrer det ingenting

Frykter ikke ny uttakstabbe.

STÅR VED UTTAKET: Vidar Løfshus presenterte VM-troppen i dag.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
STÅR VED UTTAKET: Vidar Løfshus presenterte VM-troppen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

RØROS (Dagbladet): I dag ble den norske VM-troppen til Falun presentert under NM på Røros. Ikke uventet ble troppen på rekordstore 23 utøvere totalt.

Antallet kommer etter at norske langrennsutøvere har dominert og tapetsert pallene i verdenscupen hele sesongen. Norske langrennsløpere har tatt hele 81 pallplasser så langt. I tillegg har Norge flere poeng i nasjonscupen enn det resten av verdens langrennsnasjoner har til sammen.

Av de 23 navnene som reiser til VM (sjekk hele troppen her) er det gullkandidater på samtlige av de tolv øvelsene som skal gås i Falun. Likevel advarer landslagstrener Trond Nystad om at det blir vanskeligere å være norsk i Falun enn det har vært i verdenscupen så langt.

- Det er sånn at i verdenscupen starter vi med ti, elleve utøvere hver gang, og da er det alltid et par stykker som går bra. Det som er utfordringen i et VM er at da starter vi, som de fleste andre, med fire utøvere på hver distanse. Hvis vi har femti prosent uttelling på det uttaket, så er det to som går bra der også. Det er alltid vanskeligere å tapetsere pallen i et mesterskap enn det det er i verdenscupen, sier Trond Nystad.

Sprintlaget forblir uendret
For en gangs skyld ble det et VM-uttak uten den helt store dramatikken. Forhåndsutfordringen var å komponere sprintlaget som skal gå i Falun.

Det løste landslagsledelsen elegant ved å ta ut Sondre Turvoll Fossli i troppen, samtidig som landslagssjef Vidar Løfshus understreket at det er Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Petter og Tomas Northug som skal gå sprinten.

Det samme gjorde landslagsledelsen før OL i Sotsji i fjor. Det endte med at forhåndsuttatte Finn Hågen Krogh likevel ble vraket til distansen da Ola Vigen Hattestad både ble norsk mester og vant verdenscuprennet før OL.

- Du er ikke redd for at det skal skje ting fram mot Falun nå som gjør at ting endrer seg?

- Alt kan skje i Østersund, men bortsett fra den sprinten til damene der, blir alt annet i Østersund. Vi er ikke feige nå, og om Sondre Turvoll Fossli vinner sprinten der foran Pål Golberg og Finn Hågen Krogh, så endrer det ingenting, sier Løfshus til Dagbladet.

Amerikansk for damene
For damene blir det altså et rent amerikansk sprintuttak i Østersund. Marit Bjørgen, Celine Brun-Lie, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla skal helt sikkert gå sprinten i VM.

Den femte og siste plassen står mellom mesterskapsdebutanten Kari Vikhagen Gjeitnes og Heidi Weng.

Weng har vært veldig tydelig på at hun ønsker å gå den sprinten, men nå må hun altså slå Vikhagen Gjeitnes i verdenscuprennet helgen før VM for å få lov.

- Hun vil jo gjerne gå den sprinten, men hun ser også at det er en annen som har hatt bedre resultater enn hun selv. Nå får hun jo en ny sjanse til faktisk å bevise at hun er god nok for den sprinten, men samtidig så kommer hun ikke til spisse formen inn mot den sprinten. Hun kommer til å gå den, og om hun går fort nok, så ok, da har hun fortjent plassen, sier landslagstrener Egil Kristiansen til Dagbladet.