-  Vi er ikke VM-favoritter

I løpet av ei uke har de norske håndballjentene spilt seg rett tilbake på gullsporet. Men å gjøre Norge til VM-favoritter blir urettferdig, mener ekspertene.

-  Jeg skjønner dem som nå tenker på gull igjen. Men jentene skal fortsatt få lov til å bekle en utfordrerrolle, sier håndballekspert Frode Kyvåg.

-  Vi er ikke VM-favoritter i det hele tatt. Til det har vi ikke bredde nok i troppen. Derfor bør vi ikke legge noe forventningspress på dette laget. En semifinale vil være en veldig stor prestasjon, sier TV 2-kommentator Bent Svele.

Marit Breiviks nederlagsdømte jenter har imponert alle i World Cup i Danmark. For en uke siden var de avskrevet som gullkandidat. Etter finaleseieren mot Sør-Korea i går er gullhåpet vekket til live igjen. Men seieren betyr ingenting når VM starter, advarer det tidligere håndballesset Kjersti Grini.

Ingen er favoritt

-  Ingen må la seg forlede av at Norge vant denne turneringa, for ingen vil huske World Cup når VM starter. Selv om det er mye positivt å ta med seg, er det fryktelig dumt å ta av. VM-gull er det ingen vits i å snakke om - ennå, mener Grini.

Hun er likevel sterkere i troen nå enn for ei uke siden:

-  Jeg synes vi er et hode foran de andre lagene på entusiasme og spilleglede. Et lag som Russland virket slitne og så ut som om de hadde lyst til å komme seg hjem så fort som mulig. Akkurat nå tror jeg vi har best moral i laget. Det har vært vår styrke og vårt varemerke hele tida, sier Grini.

Frode Kyvåg holdt Russland som VM-favoritt før turneringen i Århus. Det gjør han fortsatt - men nå tror han mesterskapet i St. Petersburg blir det mest åpne på mange år.

 MER NORSK JUBEL? De norske spillerne, anført her av Karoline Dyhre Breivang og Kjersti Beck, var selvsagt fornøyde etter World Cup-seieren i Århus i går. -  Men vi er ikke VM-favoritter i det hele tatt, sier TV 2-kommentator Bent Svele. Foto: Niels Henrik Dam/Scanpix
MER NORSK JUBEL? De norske spillerne, anført her av Karoline Dyhre Breivang og Kjersti Beck, var selvsagt fornøyde etter World Cup-seieren i Århus i går. - Men vi er ikke VM-favoritter i det hele tatt, sier TV 2-kommentator Bent Svele. Foto: Niels Henrik Dam/Scanpix Vis mer

-  Det er flere utfordrere enn favoritter. De siste 10 åra har favorittsjiktet stort sett bestått av Danmark, Ungarn og Norge, med et stykke ned til de andre lagene. Russland skal få beholde et ørlite favorittstempel, men det er fem land som kan utfordre dem, sier Kyvåg, og ramser opp Ungarn, Romania, Sør-Korea, Norge og Danmark.

-  Det peker seg ikke ut noen klar favoritt. Men det er helt ufortjent å legge noe press på Norge, sier Larvik-trener Karl Erik Bøhn.

Norge åpnet svakt mot Sør-Korea og havnet raskt bakpå med 0- 3. Men anført av den nye dronningen Kristine Lunde slo Norge hardt tilbake. Til pause ledet Norge 15- 14, og vant til slutt komfortabelt 30- 27.

Strålende Lunde

Nettopp Kristine Lunde har fått sitt virkelige gjennombrudd i World Cup, og havnet også på All Star-laget som den eneste norske spilleren.

Frode Kyvåg er full av beundring for Kristiansand-jenta:

-  Jeg sa i fjor at hun kom til å bli sentral. Men hvem kan savne Katja Nyberg nå, med all respekt for Katja. Kristine Lunde står fram som superskytter, og er til og med god i forsvar, roser Kyvåg.

Når også spillere som Marianne Rokne, Karoline Dyhre Breivang, Elisabeth Hilmo, Isabel Blanco tidvis har storspilt, er det grunn til å glede seg til VM.

Åpen Breivik

Landslagssjef Marit Breivik varslet før turneringa i Danmark at hun var innstilt på å prøve og feile - og at hun ville se på kampene som ren trening. Etter finaleseieren ser ikke Breivik lenger noen begrensninger for nye Norge:

-  Dette er utrolig spennende. Jeg er veldig åpen og mulighetsorientert som trener. Jeg ser ikke begrensninger, sa Breivik til NTB.