- Vi er like gode

De norske landslagsgutta nekter for at Norge er dårligere enn Sverige. - Svenskene skal få kjørt seg i kveld. De har ikke bedre spillere enn oss, sier John Arne Riise. Dagbladet gikk på pressekonferanse i går for å finne et godt svar på hvorfor svenskene er bedre enn oss i fotball.

Om vi ikke fikk svar på det vi spurte om, så fikk vi svar på tiltale.

- Sverige er et hardtjobbende lag med mange sterke spillere. De har vært bedre enn oss, men det skyldes mest at vi har hatt nedgang. Nå er vi bedre enn svenskene, det skal vi vise på Ullevaal i kveld, sier Steffen Iversen.

Tore André Flo har heller ingen overdreven respekt for Sverige.

- Den norske ligaen er minst like god som den svenske. Jeg tror nok at Norge kanskje tenker mer som et lag enn Sverige, men jeg vil ikke si at det er negativt. Vi gikk jo forbi dem på 90-tallet, og ligger like i nakken på dem nå også.

Motiverende

Ole Gunnar Solskjær har litt mer respekt for storebror, men ingen komplekser.

- Jeg har aldri følt et kompleks for at svenskene har vært bedre enn oss. Nå føler jeg at vi konkurrerer på lik linje med dem. Svenskene har hatt typer som har avgjort kampene for dem. Det har ikke vi hatt.

- Det vil si - vi har dem, men vi har ikke fått det til, sier Solskjær til Dagbladet .

I England har man fått med seg viktigheten av rivaliseringen mellom Norge og Sverige.

- Før jeg reiste hjem, sa Ferguson til meg: «Dette er en viktig kamp for landet ditt. Det er viktig for Norge å vinne denne kampen». Og det er på tide å slå storebror igjen. Kampen betyr mye. Det er kjekt å være bedre enn naboen. Vi vil gjerne være bedre enn dem.

- Er det mer motiverende for dere spillere å møte Sverige enn Tunisia?

- Ja, for å være helt ærlig så betyr denne kampen litt mer. Dette handler jo ikke bare om kampen. Landslaget har vært litt nede. Vi trenger litt interesse rundt oss, og litt blest for å komme oss opp på en positiv bølge igjen.

Stabile

- Svenskene har et stabilt og bra lag, med mange gode spillere. I perioder har de vært en stormakt internasjonalt. Det går alltid litt opp og ned i fotball, sier Solskjærs barndomsvenn Trond Andersen.

Landslagskaptein Henning Berg har som vanlig en grei forklaring på at Sverige er i VM, og at vi ikke er det.

- Sverige har klart å holde de beste spillerne skadefrie i VM-kvalifiseringen. Dermed har de kunnet spille med det samme laget i kamp etter kamp. I tillegg har svenskene spillere i viktige posisjoner som er i kanonform, ikke minst Marcus Allbäck og Henrik Larsson. Også svenskene har brukt tid på å bygge opp et nytt lag, men de har kommet lenger enn oss med generasjonsskiftet. Likevel kan vi slå dem i kveld, hvis vi spiller opp mot vårt beste, sier Berg som garantert har diskutert dette med Nils Johan Semb.

Landslagssjefen mener nemlig akkurat det samme som kapteinen.

Mer flyt

Eirik Bakke er heller ikke skremt av nivået på svensk fotball.

- Sverige er i medgang, som vi var i -98. Det vil alltid gå litt opp og ned. Selv om svenskene er klare for VM i Sør-Korea/Japan, er vi fullt på høyde med dem. På sikt skal vi gå forbi igjen. Selv om vi må bli hjemme fra VM, har vi et like bra landslag. Og profilene våre er kanskje enda større enn svenskenes.

Romkamerat John Carew er enig.

- De er iallfall ikke bedre enn oss på papiret.

- Men får de utnytta de individuelle kvalitetene sine bedre på landslaget?

- Nja, vanskelig å si. Jeg får kanskje vist mer i klubblaget, men det er ikke så rart. I klubblaget trener man sammen med de samme spillerne hver dag, og blir bedre kjent. Så det er naturlig.

Over grensa

André Bergdølmo er stort sett enig med resten av gutta. Ingenting er bedre enn å slå svenskene, men som god romerikgutt har han et svært godt forhold til Sverige (les: Svinesund).

- Jeg har vært mange ganger på «Hønan Agda» opp gjennom åra, ler han.

- Svensker er hyggelige folk, og jeg er uenig med Lars Sponheim som mener det er «harry» å handle der. Jeg har hatt med meg mye kjøtt og polvarer over grensa, jeg.

NB! Sverige ligger på 16. plass på FIFA-rankingen. Norge følger like bak Tunisia som nummer 30. Iran ligger på 31. plass.

SEIERSSUGEN: John Arne Riise var offensiv etter gårsdagens trening på Ullevaal.