NÆRMER SEG: Med en glimrende hoppuke fra blant annet Anders Jacobsen (høyre), er vi nærmere Østerrike denne sesongen enn på lenge. Her er Jacobsen sammen med østerrikske Gregor Schlierenzauer etter hoppuke-rennet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: EPA/DANIEL KARMANN
NÆRMER SEG: Med en glimrende hoppuke fra blant annet Anders Jacobsen (høyre), er vi nærmere Østerrike denne sesongen enn på lenge. Her er Jacobsen sammen med østerrikske Gregor Schlierenzauer etter hoppuke-rennet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: EPA/DANIEL KARMANNVis mer

- Vi er nærmere Østerrike enn vi kunne forvente

Norge bare 50 poeng etter i nasjonscupen.

De norske hopperne er i storform for tiden. Selv om østerrikerne fortsatt er et lite hestehode foran, er avstanden mindre enn på lenge.

Etter en fenomenal hoppuke og seier til Anders Bardal i Wisla onsdag (dessuten seier i verdenscupen sammenlagt i fjor), imponerer de norske hopperne. I 2011/2012-sesongen hadde verdens ledende hoppnasjon fjorten verdenscupseire mot våre tre. Så langt i år, har de syv mot våre tre.

- Vi er nærmere Østerrike i år, nærmere enn vi kunne forvente. At vi tar innpå dem er positivt, sier hoppsjef Clas Brede Bråten.

Nordmennene fortsetter å knappe innpå. Nå ser det ut som om nordmenne er nærmere rivalen enn på mange år. De har allerede like mange verdencupseire så langt i år, som de hadde hele fjorårssesongen. Og - østerrikerne pleier å ha en dalende kurve mot slutten av sesongen.

Ønsker å bli best Når det gjelder nasjonscupen, ligger Østerrike nå foran Norge med 50 små poeng. I lagkonkurransen i fjor, vant de med omtrent 2500 poeng ned til Norge.

- Østerrike er den beste hoppnasjonen. Vi ønsker å bli best, og derfor må vi vite avstanden mellom oss. I de siste hopprenna har vi vært bedre enn Østerrike, og vi vet at de har en kurve som går nedover mot slutten av sesongen, sier Bråten.

- Hva er det som skiller østerrikerne fra nordmennene?

- Måten vi jobber på er forskjellig. Vi har et system som vi har holdt på med i en 4-5 år, mens Østerrikes system har holdt siden midten av 70-tallet, og er godt innarbeidet. Per nå er det ingen hoppere på landslaget som kommer fra det systemet, bortsett fra Anders Fannemel.

Forskjellige systemer Systemet Bråten refererer til er et ungdomsprosjekt som favner skihoppere allerede i 10-12 årsalderen som har motivasjon og vilje til å være med. Når disse blir eldre, kommer de inn i regionsteamene, for utøverne som satser hardt. Over disse følger A- og B-lagene for kvinner og menn, og øverst landslaget.

GOD TRENER: Hoppsjef Clas Brede Bråten mener Alexander Stöckl (høyre) er en betydelig grunn til at de norske hopperne har en så god sesong.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GOD TRENER: Hoppsjef Clas Brede Bråten mener Alexander Stöckl (høyre) er en betydelig grunn til at de norske hopperne har en så god sesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I tillegg: Mens østerrikerne fokuserer på individet, der hver enkelt blant annet har egen manager, er lagånden viktig for nordmennene.

- Det fokuset på individet, er noe vi ikke ønsker å kopiere. I Norge har vi en sterk lagkultur, og bruker tid med hopperne for å utvikle de til å komme på det samme nivået, sier Clas Brede Bråten.

Hoppsjefen mener en betydelig grunn til at vi knapper innpå østerrikerne, er Alexander Stöckl.

- Vi har en trener som er god på vårt system, og ikke minst er bosatt i Norge. Han har betydelig ansvar for framgangen. Han og Mika Kojonkoski (tidl. landslagstrener) har begge høy kompetanse, men forskjellen er at Stöckl er bosatt i Norge. Mens Mika ikke var disponibel i så stor grad, er Alex det nesten døgnet rundt, sier Bråten.