MASKERTE NEYMAR: En graffiti-tegning av Neymar har fått påtegnet en svart maske, for å fremstille Brasils største fotballstjerne som et Black Bloc-medlem, gruppa som lover masseopptøyer mot fotballfesten i Brasil i sommer. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB Scanpix
MASKERTE NEYMAR: En graffiti-tegning av Neymar har fått påtegnet en svart maske, for å fremstille Brasils største fotballstjerne som et Black Bloc-medlem, gruppa som lover masseopptøyer mot fotballfesten i Brasil i sommer. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Vi er sinte, og innstilt på å lage et helvete under VM

«Black Bloc» tagget Neymar som demonstrant.

(Dagbladet): Mens superstjerna Neymar og lagkameratene på det brasilianske laget som skal prøve å vinne VM på hjemmebane i sommer startet oppkjøringen til mesterskapet i går, så er det flere som gjør seg klare til at verdens største idrettsarrangement skal sparkes i gang.

Ikke minst anarkistbevegelsen «Black Bloc» i Brasil.

Skjerf og gassmasker Grupperingen som kjennetegnes ved at de gjemer seg bak skjerf, gassmasker og motorsykkelhjelmer har allerede synliggjort at de er i stand til å skape hodebry for både regjerningen, lokale myndigheter og arrangementskomiteen for fotball-VM: 

Under prøve-VM i fjor var de massive og hyppige demonstrasjonene i både Rio og Sao Paulo mot det milliardsluket fotball-VM er store nyhetssaker over hele verden.

Feil pengebruk Parolen er at nasjonen må bruke de store pengene på fattigdomsbekjempelse og bedring av offentlige tjenester i stedet for på en fotballfest som få brasilianere uansett har råd til å være med på.

Det gikk så langt som at Det internasjonale fotballforbundet FIFA måtte gå ut og fastholde at fotball-VM vil gå som planlagt i år.

Og var demonstrantene synlige i fjor, så lover de å tiltrekke seg verdens oppmerksomhet i enda større grad når fotball-VM starter om to uker.

- Skal lage et helvete Misnøyen i befolkningen er så stor at demonstrasjonene i fjor tiltrakk seg folk fra alle samfunnslag, men de som sto i spissen og ofte provoserte til konfrontasjoner mot politi og myndigheter er gruppa som går under navnet «Black Bloc».

Av myndighetene i Brasil ble de sett på som en sikkerhetstrussel.

Det spekuleres i at gruppa finansieres av utlendinger som ønsker å ødelegge fotballfesten i Brasil, men talsmenn for ekstremistgruppen hevder at de ikke er en organisasjon i det hele tatt, men derimot er en lederløs gruppe som utgjør de ti prosentene som ikke rømmer fra politiet når konfrontasjonen inntreffer.

- Vi er sinte, og innstilte på å lage et helvete. Og vi er ikke redde, sier en talsmann som bare kaller seg for AM til NBC News, i frykt for å bli arrestert.

«Black Bloc»-Neymar En stor graffiti-tegning av Neymar i landslagsdrakt skulle være selve symbolet på nasjonens håp og redningsmann i fotball-VM.

I stedet har motstandere av fotballfesten tegnet en svart hette på Neymars hode, som for å fremstille fotballguden som en «Black Bloc»-demonstrant.

Ifølge AM - som er en 32-åring fra Sao Paulo - består grupperingen av i hovedsak av unge i starten av 20-åra fra middels- eller lavere middelklasse.

- Det er volden i slummen i Brasil som nå har kommet til sentrum av byen, sier AM.

NEI TIL VM: Medlemmer av anarkistgruppa Black Bloc roper slagord mot fotball-VM i forbindelse med en demonstrasjon i Sao Paulo i februar i år. Gruppa lover å lage opptøyer mot fotballfesten under VM, som starter om bare to uker. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix
NEI TIL VM: Medlemmer av anarkistgruppa Black Bloc roper slagord mot fotball-VM i forbindelse med en demonstrasjon i Sao Paulo i februar i år. Gruppa lover å lage opptøyer mot fotballfesten under VM, som starter om bare to uker. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han hevder at «Black Bloc» består av folk fra forskjellig politiske ståsteder, men hovedmajoriteten består av folk som er tiltrukket av anarkismen, som ikke befinner seg på verken venstre- eller høyresiden, men som prinsipielt er motstandere av det politiske systemet.

- Neymar er frisk Samtidig som motstanden mot fotball-VM samler stadig flere i Brasil, så rapporteres det døgnet rundt om siste nytt fra det brasilianske landslaget. For mange brasilianere er fotballen tross alt fortsatt det største og deiligste her i verden.

- Neymar er helt frisk igjen, er siste nytt fra landslagslege Jose Luiz Runco.

- Neymar er blitt fysisk sterkere og fått mer erfaring etter en sesong med Barcelona. Han har møtt topp forsvarere og måtte lære en annen type av markering. Dette gjør at vi tror han kan være enda bedre i VM enn prøve-VM (Brasil vant), sier Paulo Paixao, som er ansvarlig for den fysiske treningen i Brasil-leiren.

Gullfavoritter Bare gull er bra nok for vertsnasjonen, så presset og forventningene kunne ikke vært større før Brasil VM-åpner mot Kroatia i Sao Paulo 12. juni.

Så gjenstår det å se om «Black Bloc» og andre demonstranter klarer å komme seg gjennom jernringen av politifolk som skal skjerme av områdene to kilometer utenfor VM-stadionene, i håp om at nyhetene fra Brasil den neste måneden vil handle om fotball og ikke sinte demonstranter.

VM-KLAR: Neymar og de andre brasilianske fotballstjernene har startet oppkjøringen til VM. Her er de på trening i Teresopolis, like ved Rio de Janeiro, i går. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VM-KLAR: Neymar og de andre brasilianske fotballstjernene har startet oppkjøringen til VM. Her er de på trening i Teresopolis, like ved Rio de Janeiro, i går. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer