Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi er tynne, men ikke sykelig tynne

De norske hoppgutta mener sporten aldri har vært sunnere.

VELTRENTE: De norske hoppgutta har hatt det som plommen i egget på Fuerteventura. Bildet viser sunne og topptrente utøvere. I første rekke: Rune Velta, Andreas Stjernen og Anders Bardal. I andre rekke: Anders Fannemel og Tom Hilde. Øverst: Vegard Sklett. Foto: Privat
VELTRENTE: De norske hoppgutta har hatt det som plommen i egget på Fuerteventura. Bildet viser sunne og topptrente utøvere. I første rekke: Rune Velta, Andreas Stjernen og Anders Bardal. I andre rekke: Anders Fannemel og Tom Hilde. Øverst: Vegard Sklett. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Bildene av norske hoppere under glohet sydensol, viser en sport der kroppsidealet er sunnere enn noen gang. Det mener landslagstrener Alexander Stöckl (38).

I går landet hopplandslaget på Gardermoen etter ei uke på Fuerteventura. Knallhard trening i kombinasjon med lagbygging skal gi de beste forutsetninger når verdenscupen starter på Lillehammer 23. november.

Vanligvis ser du hopperne bak hjelm, briller og dress. Bildene fra kanariøya Fuerteventura viser slanke og muskuløse atleter i fri utfoldelse. Trener Alexander Stöckl har selv stått bak kamera.

Kontrastene til skrekkbildet av tyskeren Sven Hannawald fra 1999, kunne ikke vært større. Hopperen framsto som sykelig tynn.

- Alt er mye bedre nå. Det er ingen som lenger presser seg til grensa, sier Stöckl til Dagbladet.

BMI-regel Vendepunktet kom i 2004. Da innførte FIS (Det internasjonale skiforbundet) den såkalte BMI-regelen. Før dette var den rådende filosofien at jo tynnere du var, jo lenger hoppet du.

I dag er BMI-grensa — eller Body Mass Index — satt til 19,5. Hoppere som er under dette, må kappe skiene. Det betyr i praksis kortere svev.

- Hos oss er det først og fremst Vegard Sklett som er under grensa. Det går på at han genetisk er liten og lett, sier Stöckl.

Også Tom Hilde innrømmer at han må kappe skiene med fire centimeter, men understreker:

- Skal du vinne hopprenn, må du ha kraft i beina. Det får du ikke gjennom å slanke deg. Vi er veldig fornøyde med vektreglene. Vi er tynne, men ikke sykelig tynne.

La opp Trener Stöckl er ikke i tvil om at hoppsporten har utviklet seg i riktig retning. Han mener til og med at den aldri har vært sunnere.

Med til bildet hører at verdensrekordholder Johan Remen Evensen måtte legge opp i vinter. Grunn: Han orket ikke slankepresset.

Stöckl sier:

- Ja, det var litt problemer for Johan. Han bygde lett muskler. Andre igjen er litt under grensa, og det er genetisk betinget. Men de aller fleste gutta er på nivået de skal være. Det gjelder også de utenlandske konkurrentene.

Verre var det med Sven Hannawald, tyskeren som vant OL- og VM-medaljer i bøtter og spann. Bildet der han strammer tauet på et surfebrett for 13 år siden, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på mange. Vekta til den 183 centimeter høye hopperen skal ha vist sjokkerende 54 kilo.

I FORM: Anders Bardal har ingen problemer med å holde seg på riktig side av BMI-regelen. I hoppsporten er den satt til 19,5. Her er Bardal i aksjon på solfylte Fuerteventura, hvor hopperne har prikket inn toppformen de siste dagene. Foto: Privat
I FORM: Anders Bardal har ingen problemer med å holde seg på riktig side av BMI-regelen. I hoppsporten er den satt til 19,5. Her er Bardal i aksjon på solfylte Fuerteventura, hvor hopperne har prikket inn toppformen de siste dagene. Foto: Privat Vis mer

- I dag veier hoppere på 180 centimeter fra 62 til 65 kilo, påpeker Tom Hilde.

- Kraft i beina får du ikke før du har et sunt kosthold, og er gjennomtrent.

Hannawald ser for ordens skyld frisk ut i dag. 37-åringen er sammen med en nakenmodell og skjønnhet.

Får råd Hopperne har en kontakt i Olympiatoppen som gir veiledning om mat og drikke.

- Jeg har selv benyttet meg av henne tre-fire ganger. Det skjedde blant annet etter at jeg gikk på trynet i Hoppuka i vinter. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre i den oppbyggende perioden, forteller Hilde.

- Hvordan ser et daglig kostholdsprogram ut for deg?

- Det er ganske så normalt. Jeg spiser to brødskiver til frokost. Etter trening får jeg i meg frukt og proteiner. Så er det lunsj med brødskiver, deretter vanlig middag.

- Hva med pizza og godteri?

- Det kan jeg også spise. Men jeg prøver å være så sunn som mulig.

Og resultatene lar ikke vente på seg: Før årets sesong har stort sett samtlige hoppere økt maksnivået på tester.

- Det ser veldig bra ut, sier Alexander Stöckl.

LEKEN: Tom Hilde gir jernet på stranda. Foto: Privat
LEKEN: Tom Hilde gir jernet på stranda. Foto: Privat Vis mer