- Vi er veldig redde for å få tilfeller som Hannawald

Landslagshopperne er veldig bevisste på å ha et sunt kosthold, og ikke bli som tyskeren Sven Hannawald (25). - På laget vårt er det ingen muselmenn, sier landslagstrener Kjetil Strandbråten til Dagbladet. For å underbygge påstanden stiller hopperne gladelig opp på bilde for Dagbladet - i bare trusa.

Mens Hannawald er mutt og innesluttet etter å ha slanket seg inn til beinet, sprudler den norske landslagsgjengen over havregrauten og pastaen.

- Vi er en glad og fornøyd gjeng, men samtidig veldig redd for å få tilfeller à la Hannawald i norsk hoppsport. Vi har hatt det før, og ønsker ingen gjentakelse, sier landslagssjef Hroar Stjernen.

- Dessuten skal vi holde koken hele sesongen. Det vil ikke Hannawald greie hvis han ikke får i seg mer mat, sier Lasse Ottesen.

Ble sjuk

For tre år siden gikk Hannawald ned så mye i vekt at han ble sjuk. Nå er vinneren av årets Sommer Grand-Prix på plast bare skinn og bein (184 cm, 61 kg).

- Før har jeg kjent Hannawald som en munter og sprudlende fyr. Nå er han mutt og innesluttet på grunn av slankingen, sier Strandbråten.

Kortvarig effekt

At Hannawald vant Sommer Grand-Prix-en, betyr ikke at hopperne generelt blir bedre jo lettere de er.

- Hadde Hannawald veid tre kilo mer, ville han også gått til topps. Slanking gir en umiddelbar, kortvarig effekt. Men han vil ikke holde i lengden med den vekta han har nå. Det er det skumle i situasjonen, sier Kjetil Strandbråten.

Vekt har betydning, men er ikke avgjørende. En hopper kan bli for lett også. Og det hjelper ikke å ha lav vekt hvis han ikke har krutt i beina og god helse.

- Skal de kjempe i toppen, må hopperne ha god helse og superbensin på tanken. Det er helt nødvendig for at de skal tåle all treningen og holde seg friske med den store reisebelastningen de har gjennom hele vinteren, sier Strandbråten til Dagbladet.

Råd og tips

Mens slanking er et tradisjonelt tema innen hoppsporten, er fokus rettet på fysisk og teknisk trening kombinert med et sunt kosthold.

- I konkurranseperioden er det helt nødvendig med nok og riktig mat. I samarbeid med ernæringsfysiolog og Brødfakta er det utarbeidet menyforslag med råd og tips.

For å være sikre på at løperne har fått i seg tilstrekkelig med brød, ost, juice, melk, pasta, korn, havregraut og middag, måles fettprosenten med jevne mellomrom.

- For å se at alt er i orden, tar vi også blodprøver, sier landslagstreneren.

<B>INGEN MUSELMENN:</B> Landslagshopperne fører en sunn livsstil.