Vi er verst i Europa

Ingen steder i Europa scores det nå færre mål enn i den norske toppdivisjonen. NRKs fotballekspert Jan Åge Fjørtoft mener trenerne tenker for likt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter tre serierunder i Tippeligaen er det bare scoret 35 mål på 20 kamper. Det gir et snitt på 1,75 pr kamp. Selv om det er vanlig at snittet øker utover sesongen, skiller tallene seg betydelig fra i fjor på samme tid. Da hadde de 14 lagene scoret 68 mål på de første 21 kampene (3,23 i snitt).

- Sprøyt

NRKs fotballekspert Jan Åge Fjørtoft mener en av årsakene til måltørken er at norske topptrenere er for like.

- Når alle sier det skal bli jevnt, så blir det jevnt. Og da blir viljen til å gå framover mindre. Og da blir det færre mål. Det blir en selvoppfyllende profeti, sier Fjørtoft til Dagbladet. Den tidligere Bundesligaproffen er svært kritisk til at det i dag bare er norske trenere i Tippeligaen.

- Mange sier at dette er positivt. Jeg synes det er noe sprøyt. Norske lag spiller mot hverandre tre- fire ganger før sesongstart. De sitter på treningsleir på La Manga, og er nesten enige om alt. Hvis alle trener like mye og trener helt likt, er det ikke rart det blir jevnt, sier Fjørtoft, som savner trenertyper som tør å bryte med strømmen.

Verst i Europa

2004:


Mål:
35 mål på 20 kamper
= 1,75 pr. kamp.

Målsjanser:
204 på 20 kamper
= 10,2 pr. kamp Effektiviteten: Mål/ Sjanser 35/204 = 17,1

2003:


Mål:
68 mål på 21 kamper
= 3,12 pr. kamp.

Målsjanser:
249 på 21 kamper
= 11,86 pr. kamp Effektiviteten: Mål/ Sjanser 68/249 = 27,3

Kilde: Dagbladets fotballbørs

- Ingen garanti

Odd-trener Arne Sandstø tror Fjørtoft er for tidlig ute med å peke på et homogent trenerkorps.

- Ingen er uenige om at det kunne vært spennende med utenlandske innslag. Men nå har vi trent i tre- fire måneder og for å få en klar formening om hva det betyr med bare norske trenere, måtte det vart i tre- fire år, sier Sandstø til Dagbladet.

- Det drives jo også forskjellig i mange klubber. Og en utenlandsk trener er ingen garanti på flere mål. Det var jo ikke akkurat gla'fotball i Molde for noen år siden, understreker Sandstø.

Litt tilfeldig

Lillestrøm-trener Arne Erlandsen mener det er litt tidlig å skru på varsellampene.

- Det er nok litt tilfeldig. Vanligvis er det mye mål i norsk Tippeliga. Og det er for tidlig å trekke for klare konklusjoner nå. Men det er vanskelig å skille lagene, sier Erlandsen til Dagbladet.

I fjor lå målsnittet i toppdivisjonen på 3,12 mål per kamp. Mens de aller beste europeiske ligaene i år har et snitt på rundt 2,65.

- Jeg tror nok at det er naturlig at en nærmer seg det europeiske nivået, mener Erlandsen, som ikke er uenig med Fjørtoft når det gjelder synet på utenlandske trenerimporter.

- Utenlandske trenere bidrar med andre impulser og det må vi være åpne for, sier Arne Erlandsen.

TV2s fotballekspert «Mini» Jacobsen er overrasket over tallene Dagbladet presenterer.

- Dette er selvfølgelig beklagelig. Fotballen er i underholdningsbransjen, og det er mål og sjanser folk vil ha, sier Mini til Dagbladet.

Den gamle RBK-vingen peker også på trenernes ansvar.

- En må fokusere mer på angrepsfotballen. Nå er det for mye fokus på det defensive, mener Mini.

BOM-BOM-BOM: De tre første serierundene i Tippeligaen har vært målfattige. I den tredje serierunden ble det scoret rekordfattige seks mål på sju kamper. Her depper Odds Espen Hoff over en misbrukt målsjanse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer