- Vi får håpe han kjenner smerte en gang

Svenskene sjanseløse mot Petter Northug.

SAPPORO (Dagbladet.no): Anders Södergren gjorde det han kunne for å kjøre av Petter Northug på dagens sisteetappe i VM-stafetten. Han var aldri i nærheten av å klare å parkere tre renns skuffelse i den unge trønderen.

Northug la seg mellom Södergren og Dementiev opp den siste bakken, ga svensken noen meter, og rykket fra russeren før den siste utforkjøringa ned mot stadion. Og akkurat idet Dementiev fikk ferten av de to i front satte Northug inn et rykk verden knapt har sett maken til.

Før noen egentlig skjønte hva som skjedde var nordmannen 40 meter foran de to rivalene.

- Han har sannsynligvis det raskeste rykket i verden. Det er det ingenting å snakke om, sier Sveriges ankermann Anders Södergren.

- Jeg visste han ville komme på slutten. Han hadde jo lagt opp løpet etter ikke å gjøre det grann underveis, men jeg var mer opptatt av å holde Tyskland bak.

Til og med den norske sportssjefen takket Södergren for innsatsen på den siste etappen. Svensken sørget for at Petters drømmescenario ble virkelig da han holdt farten oppe fra front.

Akkurat det ville vært Södergrens eneste sjanse mot Northug også. Selv om han tviler på om han kunne kjørt fra en nordmann som bare konsentrerte seg om å henge på. Og da rykket kom, var det slutt.

- Jeg kjente at det var kjørt. Jeg hadde ingenting å trykke med, sier Södergren, men understreker at både han og laget er veldig fornøyde med bronsen. Med to reserver på laget hadde Sverige også en meget god dag i sporet.

KNUST: Petter Northug jubler over seieren. Bak ham kjemper Sverige og Russland om sølvet. Den kampen vant russerne. Foto: EPA
KNUST: Petter Northug jubler over seieren. Bak ham kjemper Sverige og Russland om sølvet. Den kampen vant russerne. Foto: EPA Vis mer

Og det spørs om det hadde hjulpet stort, uansett hvem som hadde gått mot Northug på dagens sisteetappe.

- I øyeblikket er det ingen som er råere på en sisteetappe enn Petter Northug. Så får vi bare håpe at han kommer til å kjenne smerte en dag så han ikke går så fort, smiler den svenske landslagssjefen Inge Bråten.

- Per dags dato er det ingen i verden som følger det rykket, istemmer den norske sportssjefen Åge Skinstad.

Heller ikke en habil spurter som Evgeni Dementiev var i nærheten inn på stadion. Dementiev sikret russisk sølv, men han var milevis unna Northug.

- Det ble vanskelig fordi Northug ikke jobbet underveis. Jeg og Sødergren måtte bytte på å ligge i tet, sier Dementiev til Dagbladet.no.

Akkurat det er det ingen som bryr seg om etter Petters spurtoppvisning i dag.

- Det er det verste, beste, eller råeste jeg har sett, ler Skinstad.