- Vi får håpe verden ikke hører Drillo

De norske heltene fra Rotterdam i 1993 mener Drillo er Norges eneste håp i kveld.

«DA GUD VAR NORSK»: Jan Åge Fjørtoft løfter Drillo i været etter at landslaget på mirakuløst vis berget ett poeng i Rotterdam i juni 1993. Nå tror fjørtoft og Jostein Flo at Drillo må trylle på nytt om vi skal ha håp om poeng i kveld. Foto: Dagbladet
«DA GUD VAR NORSK»: Jan Åge Fjørtoft løfter Drillo i været etter at landslaget på mirakuløst vis berget ett poeng i Rotterdam i juni 1993. Nå tror fjørtoft og Jostein Flo at Drillo må trylle på nytt om vi skal ha håp om poeng i kveld. Foto: DagbladetVis mer

||| ROTTERDAM/OSLO (Dagbladet.no): - Vi får håpe verden ikke hører oss og lærer av Drillo. Landslaget er symbolet for norsk fotball, og jeg er opptatt av hvordan andre oppfatter oss, sier en munter Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

Drillo slutter ikke å overraske. I går hevdet han Nederland har mer å lære av Norges angrepsspill enn omvendt.

- De aller beste lagene har noe å lære av de nest beste, når det gjelder lagorganisering og taktikk er det ikke alltid landene med de beste individualistene som ligger foran, sa Drillo før treninga i går.

- Han må ha tenkt på det kollektive angrepsspillet, men vi må huske at Nederland nesten alltid spiller mot lag som ligger bakpå. Da må du spille deg til muligheter, sier Jostein Flo — en annen hjørnestein i Drillos.

Etter en videogjennomgang av Makedonia-kampen, som de fleste eksperter har karakterisert som en pinlig affære, konkluderte han med at den allikevel ikke var så gæern.

- Dette er klassisk Drillo, han bygger opp etter svake kamper og holder litt nede når det er fare for å ta litt av. Dette går på å opprettholde den indre motivasjonen i spillergruppa, sier Jan Åge Fjørtoft — som selv spilte under fotballprofessoren i de fleste av de gylne åra på 1990-tallet.

Fjørtoft og Flo uenige
Fjørtoft deler imidlertid ikke gammelsjefens oppfatning av lørdagens oppvisning i Skopje.

- Det var miserabelt og en trist affære. Jeg ser for meg de reaksjonene som hadde kommet om vi hadde hatt en utenlandsk trener med de resultatene vi har nå. Det hadde vært tog på Karl Johan for å få han ut av landet, sier Fjørtoft
.

Jostein Flo tror Drillo har fått for liten tid med laget.

- Resultatet i Skopje var isolert sett ikke så svakt, men det er selvfølgelig for dårlig hvis vi har tenkt oss til VM med de resultatene vi har hatt. Man kunne se at kollektivet ikke fungerte bra nok — Drillo har nok ikke hatt lang nok tid med denne gjengen, sier mannen som spredte frykt Europa rundt med sin enorme hodestyrke.

Da Gud var norsk
De spilte begge den varme kvelden i Rotterdam for ganske nøyaktig 16 år siden. Kvelden da stengene var på vår side, Bjørnebye ble snurret inn i garderoben ved halvtid av Marc Overmars.

Og Drillos tok et stort klyv uti Atlanteren på vei til Norges første fotball-VM på 56 år.

- Jeg bruker aldri ordet «flaks» i fotball, men den kvelden...jeg har aldri vært så rundspilt i mitt liv, uansett nivå og divisjon, mimrer Jostein Flo.

Landslaget kom til De Kuip stinne av selvtillit etter å ha kjørt over selveste England på Ullevaal fem dager tidligere.

Og fikk en oransje leksjon.

- Etter kampen, hvor det virkelig var klasseforskjell, var Drillo mest opptatt av at vi burde tatt tre poeng etter en halvsjanse jeg fikk kvarteret før slutt. Det sier litt om hvordan Drillo alltid sørger for å holde spillerne på tå hev, sier Jan Åge Fjørtoft.

- Drillo er vårt håp
Spiller for spiller er det vel ujevne lag også i kveld. Fjørtoft og Flo tror Drillo igjen må trylle hvis vi skal ha noenlunde håp om å få med oss noe hjem fra Rotterdam.

- Vinner vi i kveld, skal jeg stå på hendene i en time, det vil være en av Norges største bragder. Vi har ikke et bra nok lag, men Drillo kan få spillerne til å tro igjen, sier Flo.

TØFF MOTSTAND:  Rafael van der Vaart og Nederland kan bli en håndfull for det norske laget i kveld. Foto: REUTERS
TØFF MOTSTAND: Rafael van der Vaart og Nederland kan bli en håndfull for det norske laget i kveld. Foto: REUTERS Vis mer

- Nordmenn har klamret seg til at nederlendernes to øl på Island skal hjelpe oss, men Drillo har gjort dette før. Drillo, norsk fotballs svar på Jesus, er vårt eneste håp, sier Jan Åge Fjørtoft.

Følg kampen direkte i vårt livestudio 20.45. i kveld!

BETRODD MANN: Jostein Flos spisskompetanse ble en viktig del av Drillos landslag. Her etter seieren mot Brasil i Marseille i 1998.  Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Pluss
- - BILDET ER 3,5 MB  - -
BETRODD MANN: Jostein Flos spisskompetanse ble en viktig del av Drillos landslag. Her etter seieren mot Brasil i Marseille i 1998. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Pluss - - BILDET ER 3,5 MB - - Vis mer