- Vi får holde et øye med Kurt

Lance utelukker ikke nordmenn på hans nye storlag.

LAGKAMERATER? Kurt Asle Arvesen og Lance Armstrong snakket sammen under dagens Oslo Grand Prix. Etter sesongen går Saxo Bank-kontrakten til Arvesen ut ... Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
LAGKAMERATER? Kurt Asle Arvesen og Lance Armstrong snakket sammen under dagens Oslo Grand Prix. Etter sesongen går Saxo Bank-kontrakten til Arvesen ut ... Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIXVis mer

KARL JOHAN (Dagbladet.no): Lance Armstrong besøker i dag Oslo for første gang siden han vant VM her i 1993. Ikke fordi rittet er stort nok til å lokke ham til den norske hovedstaden - men fordi han skal tråkke til for kreftkampen i Norge.

Thor Hushovd overtalte i sommer Tour de France-legenden til å stille opp og Armstrong var ikke vanskelig å be da han fikk vite at han kunne profilere kreftsaken i forbindelse med rittet.

Da Lance rullet mot startområdet ved Universitetsplassen brøt det ut et aldri så lite pressekaos. Alle ville ha en bit av sykkellegenden, og løpet ble som følge av kaoset noe utsatt. Armstrong beholdt roen, han er vant til slikt.

- Det er veldig spesielt å være tilbake, og det var stor å vinne VM her som ung rytter, sier Armstrong.

- Gode nordmenn
Amerikaneren gjorde comeback denne sesongen, etter en pause på tre år. Han imponerte stort i Tour de France, hvor han endte på tredjeplass. Neste sesong satser han for fullt igjen - med eget nyoppstartet lag, Radio Shack.

Han er i ferd med å bygge opp laget sammen med hans trofaste sjef Johan Bruyneel - og kanskje får vi en nordmann på laget også.

- Det finnes et par gode norske ryttere, men Hushovd er jo under kontrakt, sier Lance.

Og Hushovd er nok neppe den første han hadde signert heller, for Armstrong vil trolig ha et lag bestående utelukkende av ryttere som skal sykle for ham under treukersrittet i Frankrike. En som ville passet svært godt inn i et slik lag er Kurt Asle Arvesen.

- Jeg vet ikke om han har signert ennå, vi får holde et øye med ham, sier mannen med sju Tour de France-titler.

SYKKELFEST I OSLO: Lance Armstrong og Thor Hushovd før  starten av  Oslo Grand Prix. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SYKKELFEST I OSLO: Lance Armstrong og Thor Hushovd før starten av Oslo Grand Prix. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Og til orientering Lance, nei han har ikke skrevet under på en ny kontrakt med Saxo Bank ennå. Den han har går ut etter denne sesongen.

Flere stjerner
Lance kom til Oslo i ettermiddag, hvor han ble hentet på rullebanen for å slippe unna presse og oppmerksomhet på Gardermoen. Sykkelkongen var i Glasgow i går kveld - hvor han blant annet fikk med seg en U2-konsert på Hampden Park.

«Akkurat våknet etter en liten lur. U2 i kveld, det kan bli sent ...,» skrev han på Twitter før konserten.

Og det var sjeldent stille på Twitter-feeden hans i formiddag, før han først skrev litt om været i London og deretter fortalte at han hadde landet i Oslo.

«Det er 16 år siden jeg sist var i Norge, for verdensmesterskapet. Gode minner.»

FIKK LANCE TIL NORGE: Thor Hushovd ringte sykkelkollegaen. Anne Lise Ryel i Kreftforeningen jubler. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/KREFTFORENINGEN
FIKK LANCE TIL NORGE: Thor Hushovd ringte sykkelkollegaen. Anne Lise Ryel i Kreftforeningen jubler. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/KREFTFORENINGEN Vis mer

Lance & Co. skal sykle ei runde på 1000 meter i en time, før det blir avsluttet med fem spurtrunder.

Også andre stjerneryttere stiller til start i rittet. Franco Pellizotti vant klatretrøya i årets Tour de France, og selv om det er paddeflatt i sentrumsgatene har han takket ja til å bli med på sykkelfesten.

Stuart O'Grady har tidligere vunnet den grønne Tour de France-trøya og han vil også stå på startstreken. Andre internasjonale ryttere er Hushovd-lagkameratene Heinrich Haussler og Brett Lancaster og Philippe Gilbert.

Arvesen tilbake
Kurt Asle Arvesen sykler et ritt for første gang etter kragebeinsbruddet, mens Edvald Boasson Hagen sykler ritt i Belgia og Nederland der han ble nummer tre på første etappe i dag.

- Kragebeinet er litt stivt, men jeg tror det skal gå bra, sier Arvesen før start.

Thor Hushovd er en av initiativtakerne til rittet, han ser stolt ut over folkemassene som omkranser løypa i Oslo sentrum.

- Det er kjempegøy at så mye folk har kommet. Rett og slett fantastisk, sier Hushovd.

Tre år etter VM-seieren i Oslo i 1993 fikk han diagnosen testikkelkreft, med spredning til lungene og hjernen. Han var 25 år gammel - og legene ga ham svært dårlige prognoser. Cellegifta tok heldigvis knekken på kreften, men ikke kreftene til Armstrong.

Parallelt med comebacket bygget han også opp «Livestrong»-kampanjen og Lance Armstrong Foundation. Han har samlet inn over 1,5 milliarder kroner til kreftsaken og solgt rundt 60 millioner gule «Livestrong»-armbånd.

- Vi er bare halvveis i denne kampen. Dette er en global epedemi og vi må handle som et moderne samfunn, ser Lance.

PS! Over 25 000 mennesker får hvert år kreftdiagnose i Norge. I løpet av få år vil kreft være verdens mest dødelige sykdom. Hjerte- og karsykdommer er årsaken til flest dødsfall blant mennesker på jorda i dag.