Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi får skylde oss sjøl

Anders Myrvold (30) om hvorfor ikke norsk ishockey har erobret folkets hjerter.

I morgen åpner A-VM i ishockey, der Norge ikke har vært på fem år. Til Sportmagasinet i fredagsavisa sier Myrvold dette:

- Vi får lite mediadekning. Men vi får skylde oss sjøl. Se på håndballgutta, de har gjort det bra. Vi må ha resultater. Prestasjoner. Da kommer profilene.

Sportmagasinet har fulgt Myrvold og resten av Norges ishockeylandslag fram mot VM i Riga. Vi har kjent lukta av svette og babypudder i garderoben, vi har telt jenteplakater på veggene og antall kilo de tar i knebøy.

Vi undersøkt om det er som vi tror, at de snuser, slåss og ikke har en ekte tann igjen i munnen. Men framfor alt har vi stilt spørsmålet:

Hvorfor er ikke ishockey nasjonalidrett i Norge, som det er i nabolandet Sverige?

- Det er vanskelig å kombinere med kvikklunsj og appelsin, da, kommenterer Mads Hansen, som har vært kaptein i treningskampene fram mot mesterskapet.

Ishockey er Norges største hallidrett og landets nest største publikumsidrett. Likevel skriver norske medier stort sett bare om sporten hver gang noen slåss eller kaster flasker på isen.

Norske aviser har ryddet noen sider nå i VM-oppkjøringa, men NRK sender først kampene fra i kveld. Og Norges sponsorkonge, DnB Nor-sjef Jacob Lund, har satset sine millioner på svensk hockey, han mener de norske lagene stort sett spiller puck innenfor den snevre «E6-aksen»: Du kan nå stedene der sporten utøves ved å kjøre firefelts motorvei fra Sarpsborg til Lillehammer.

LUKTA AV GARDEROBE: Tommy Marthinsen og det norske ishockeylandslaget er klare for å by på seg selv. Fredag starter A-VM. Foto: Lars Eivind Bones
LUKTA AV GARDEROBE: Tommy Marthinsen og det norske ishockeylandslaget er klare for å by på seg selv. Fredag starter A-VM. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi må ha flere inn i familien, innrømmer Mads Hansen.

- Norsk hockey mangler penger. I Sverige er grasrota og idretten der et offentlig ansvar. Her har vi penger, men bruker dem ikke på barn og unge, hvem vil stå fram og svare for det? spør landslagstrener Roy Johansen, han vet at det er flere ishaller i Stockholm enn det er i hele Norge.

- Norge kan ikke ha illusjoner om å bli like gode som oss. Norge skal være etter Sverige. Og etter Finland. Dere skal være nummer tre, sier Håkan Södergren, tidligere spiller på Tre Kronor, nå hockeykommentator på TV3.

Anders Myrvold derimot, en av Norges få profiler, har trua. Både på at Norge kan seire på isen og smelte folkets hjerter:

- Vi må vise oss fram på turneringer som dette. Målsettinga er å gå videre til sluttspillet, ikke bare holde seg i A-gruppa. Vi må ikke være redde for å legge huet på hoggestabben. Da blir vi for kjedelige. For trauste. Har vi klare målsettinger, blir vi morsommere å følge, sier han.

HAR TRUA: Anders Myrvold er en av få på det norske ishockeylandslaget folk kjenner ansiktet til. I Sportmagasinet fredag kan du komme under hjelmen på flere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling