- Vi felte noen tårer

Et bilde tatt kvelden etter femmilsdramaet i VM fikk oppmerksomhet. Dette skjedde mellom Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo.

RØRENDE ØYEBLIKK:Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen sammen i Oberstdorf på kvelden etter femmila. Foto: PRIVAT
RØRENDE ØYEBLIKK:Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen sammen i Oberstdorf på kvelden etter femmila. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MERÅKER / HAFJELL (Dagbladet): Femmila i Oberstdorf kommer alltid til å være en viktig del av Emil Iversens og Johannes Høsflot Klæbos karrierer.

Iversen tok sitt første individuelle VM-gull, mens Klæbo opplevde den største nedturen i karrieren.

En episode med russiske Aleksandr Bolsjunov inne på oppløpet førte til at nordmannen ble disket. Norge anket før Klæbo selv valgte å trekke den drøye tre dager seinere.

Tårevått

Da den knusende beskjeden kom, tok Klæbo bakveien ut av VM-arenaen og hoppet inn i en bil tilbake til hotellet.

FRATATT: Johannes Høsflot Klæbo ble fratatt gullet på femmila i ski-VM. Video: Haarstad / NRK Vis mer

Samtidig gikk Emil Iversen seiersrunden inne på stadion. Han var nummer to over mål, men nå sto han plutselig med gullmedaljen i hånda.

Kontrastene var enorme for de to lagkameratene.

Noen timer seinere delte Emil Iversen et bilde av de to sammen fra Norges hotell i den tyske landsbyen.

Hva ble egentlig sagt? Hvordan var stemningen?

Tårevått

Det endte opp i en helt spesiell kveld. Da Emil Iversen kom hjem fra medaljeseremonien gikk han opp på rommet til Klæbo for å «snakke ut» om inntrykkene.

- Jeg banket på rommet hans, men da lå han i badekaret, forklarer Iversen.

29-åringen gikk ned i matsalen på hotellet, og litt seinere kom Klæbo også ned. Der og da visste ikke noen av dem hvordan historien kom til å ende. Norge vurderte å anke FIS' avgjørelse, og Klæbo kunne fortsatt få tilbake gullet.

Klæbo var opptatt av at de skulle tenke på det positive som hadde skjedd tidligere i VM. At de skulle kose seg med støtteapparatet, ta et glass vin og feire et fantastisk VM.

- Jeg ser for meg at det var mye følelser? Mye sinne, mye glede, mye av alt?

- Ja, det var mye av alle følelser. Det kan vi begge skrive under på. Det var et fint øyeblikk. Vi satt en helt gjeng der og snakket om alt mellom himmel og jord, sier Klæbo til Dagbladet.

Iversen er enig:

- Ja, vi felte noen tårer sammen der. Det var veldig godt å se ham. Det ble klem. Det varmet skikkelig at han var så stor den kvelden. Han fortjener skryt for det.

HETSET: Russiske supportere har bombardert Emil Iversen med meldinger i sosiale medier. 29-åringen tar det med knusende ro. Reporter: Thomas Haarstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Takker Klæbo og familien

Emil Iversen sier at måten Klæbo taklet nederlaget på var langt over det han hadde forventet.

- Han var med å klappe for støtteapparat og reservene. Det varmet skikkelig for meg at han ikke lå på rommet og furtet. For det hadde han all mulig grunn til å gjøre. Han hadde det sikkert ikke veldig bra, men han smilte og var med da vi tok et glass vin. Det gjorde kvelden min veldig mye bedre, sier Iversen til Dagbladet.

I etterkant har også familien til Klæbo kommet på banen overfor Iversen og gratulert ham.

Ut mot FIS

Det er etter hvert blitt etablert at Klæbo valgte å droppe anken tre dager etter VM-femmila. Da hadde Iversen kommet seg trygt hjem til Norge, men de hadde holdt kontakten gjennom sosiale medier i løpet av uka.

Nå sto Iversen der som verdensmester, mens Klæbo mistet alt.

- Jeg synes synd på ham. Jeg ble irritert da jeg ble disket i kvartfinalen av den nasjonale åpningen på Beito. Faktisk så er jeg fortsatt irritert. Jeg kan nesten ikke tenke meg hvordan det er å bli disket fra et gull på en femmil i VM.

Klæbo selv har ikke lagt skjul på at han er lei FIS og måten de har håndtert flere situasjoner på gjennom vinteren.

Det gjentok han også til Dagbladet etter VM. I etterkant rykket FIS-topp Pierre Mignerey ut og sa at de skulle ta tak.

DRAMATISK: Her er situasjonen som førte til at Johannes Høsflot Klæbo mistet femmilsgullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRAMATISK: Her er situasjonen som førte til at Johannes Høsflot Klæbo mistet femmilsgullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Gjorde Klæbo noe galt?

- Det som skjedde var et uhell. Det er som irriterer Johannes mest er nok at han var nummer to inn på stadion. Han burde ha vært først inn, og det kunne han vært på et blunk hvis han ville. Det tror jeg er det som plager han mest. Bolsjunov er ikke den mest sympatiske i verden. Det er ikke rart at han er i gråsonen, han kan ikke bare flytte seg og gi Klæbo gullet heller …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer