Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi fikk oss en real støkk

Skihopper Stine Småkasin (17) ble lagt i respirator etter å ha falt stygt i 90-metersbakken på Notodden. I går kveld var pappa Torbjørn lettet over at ulykken ser ut til å ende godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 22.30-tida hadde han vekslet noen få ord med datteren og virket tydelig lettet.

-  Hun har snakket litt, men var veldig trøtt. Stine har fått et kraftig slag i hodet, og blir foreløpig her til overvåkning. Vi må bare vente, men det ser veldig bra ut. Hun har ikke brukket noe, sier Torbjørn Småkasin til Dagbladet.

Datteren Stine beskrives som et stort skihoppertalent, og ble bare slått av Sagen og Line Jahr i Norgescupen nylig.

Tatt av vindkule

I går var hun på trening i 90-metersbakken Tveitanbakken på Notodden da en vindkule tok tak i henne. 17-åringen braste i bakken med hodet først, og ble kjørt til Blefjell sykehus. Derfra ble hun fløyet videre med helikopter til Ullevaal universitetssykehus, hvor hun gjennomgikk omfattende undersøkelser. De viste at Småkasin høyst trolig slipper fra ulykken uten varige mén. Hun har pådratt seg en kraftig hjernerystelse og skrubbsår i ansiktet.

Familien til Stine Småkasin var til stede i hoppbakken, og det var kraftige kastevinder da ulykken skjedde. Det gjorde dem skeptiske - men de bestemte seg for å prøve.

Litt skeptiske

-  Det var lunefull vind, som kom nedenfra. Stine var godt ute i svevet, omtrent på 60 meter, da det skjedde, sier bestefar Bjørn Småkasin til Dagbladet.

 STYGT FALL:  Skihopperen Stine Småkasin - her fotografert i Hasselbakken i Skien - falt stygt i Tveitanbakken på Notodden i går. -  Vi utførte førstehjelp på henne fram til ambulansen kom, og la henne i stabilt sideleie så hun fikk pustet skikkelig, sier bestefaren til Dagbladet. Foto: Fredrik Pedersen/Varden
STYGT FALL: Skihopperen Stine Småkasin - her fotografert i Hasselbakken i Skien - falt stygt i Tveitanbakken på Notodden i går. - Vi utførte førstehjelp på henne fram til ambulansen kom, og la henne i stabilt sideleie så hun fikk pustet skikkelig, sier bestefaren til Dagbladet. Foto: Fredrik Pedersen/Varden Vis mer

-  Var det forsvarlig å hoppe?

-  Det var 2-3 stykker som trente der. Vi var litt skeptiske til vinden, men ble enige om å prøve likevel. Det var selvsagt litt dumt, og vi kunne sagt at vi skulle vente til vinden hadde lagt seg. Men det er lett å være etterpåklok, sier bestefaren.

Han fryktet det verste da barnebarnet seilte bevisstløs ned unnarennet.

-  Du skjønner åssen det er, vi hadde jo bange anelser. Vi utførte førstehjelp på henne fram til ambulansen kom, og la henne i stabilt sideleie så hun fikk pustet skikkelig.

Blir på sykehuset

Pappa Torbjørn Småkasin var naturligvis også skjelven etter datterens stygge fall.

-  Det er ikke særlig artig, det er helt sikkert, sa han til Dagbladet ved 18-tida i går kveld. På det tidspunktet hadde han ikke fått snakket med Stine.

-  Hun er i respirator for at hun skal slappe av, og ikke bevege seg så mye. Men det ser heldigvis ut til å gå bra. Vi fikk oss en real støkk, men det hjelper litt nå som jeg er på sykehuset og følger med, sier Torbjørn Småkasin.

Anette Sagen har aldri skadet seg alvorlig i hoppbakken, men tror ikke ulykken skremmer Stine fra å fortsette hoppingen.

Utrolig synd

-  Stine er veldig, veldig tøff. Sosialt er hun fortsatt litt sjenert, men ikke i hoppbakken. Jeg håper bare hun kommer seg raskt i gang igjen, sier Anette Sagen til Dagbladet. -  Hun er kommet sterkt det siste året, så det er utrolig synd at dette skulle skje nå. Men det er skihopping vi driver med, ikke sjakk, sier Anette Sagen.

-  Blir du redd av sånne episoder?

-  Nei, men jeg får en stygg følelse inni meg når noen jeg kjenner godt ligger på sykehus. Stine minner litt om meg selv, vi hopper på en nokså lik måte. Hun trår hardt ned i satsen og er tøff som bare det, sier Sagen.

Ingen sensasjon

Landslagstrener Kjell Ivar Magnussen frykter heller ikke at Stine skal bli redd.

-  Jeg har drevet med hopp siden 1980 og sett en del fall. Jeg tror ikke hun blir engstelig av dette, sier han.

Samtidig stusser han litt over den store oppmerksomheten rundt gårsdagens ulykke.

-  Det er ingen sensasjon at ei jente har falt. Jeg føler det blir veldig blest rundt dette fordi det er ei jente. Jeg har hatt mannlige utøvere som har ligget på sykehus med halve ansiktet opphovnet, og da ble det bare omtalt i lokalavisa.

-  Hvem var det?

-  For eksempel Sigurd Pettersen på våren 2000, svarer Magnussen.

GIR STØTTE: Anette Sagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!