INNRØMMELSER, MEN: Lance Armstrong innrømmer at han vant syv Tour de France-titler ved hjelp av juks. Han drar derimot ikke særlig mange andre med seg i fallet. Foto: SCANPIX/AFP / Saul LOEB
INNRØMMELSER, MEN: Lance Armstrong innrømmer at han vant syv Tour de France-titler ved hjelp av juks. Han drar derimot ikke særlig mange andre med seg i fallet. Foto: SCANPIX/AFP / Saul LOEBVis mer

- Vi fikk som fortjent, vi som ble sittende oppe

TV 2-ekspert «fra uggen til kvalm» under Lance-intervjuet.

(Dagbladet): Det var til slutt en del av oss sportsinteresserte som ble sittende oppe i natt for å se Lance Armstrong innrømme doping i intervjuet med Oprah Winfrey.

TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg angrer på at han ofret søvnen.

- Min første tanke er at dette var helt patetisk, sier han til Dagbladet.

- Det var den kyniske Lance som gjør alt for å komme best ut av det sjøl. Vi fikk som fortjent, vi som ble sittende oppe. Det var som jeg fryktet, at han skulle bruke dette for å få sympati. Ok, han er lei seg for at han jukset, men legger til at det gjorde alle andre også, sier Stoltenberg.

Tynn suppe
Fortellingene om hvordan dopingen, over femten år, om ikke mer, kunne være mulig, de uteble.

UCI ble så vidt nevnt, ingen av Armstrongs støttespillere ble navngitt i negativ kontekst. Amerikanerens sportsdirektør gjennom alle år, Johan Bruyneel, ble ikke nevnt med ett ord.

- Oprah var bra forberedt, men klarte ikke å presse ham på de tingene vi er opptatt av. De folka han har kjørt i grøfta, de som har lidd mens han har gått over lik. Det var deilig å se at han innfømmet at han vant sju tour de france-titler på doping, at han veit det sjøl. Utover det var det tynn, tynn suppe. Oprah Winfrey begynte veldig viktig. Men de ti første sekundene var det eneste som var interessant i dag, mener TV 2-eksperten.

Stoltenberg synes ikke det virker som om Lance Armstrong skjønner alvoret i det han har gjort, at amerikaneren framstår som om det hele har vært ganske ufarlig.

Fra uggen til kvalm
Settingen virket avtalt.

Da Lance Armstrong omtalte doplegen Michele Ferrari som «en bra mann», ble det nesten for mye.

- Da går jeg jo fra uggen til kvalm. Jeg kan ikke fatte at den mannen har tilført sporten noe som gavner en ren og rettferdig sport. Det var en pysete Lance vi så, sier Ole Kristian Stoltenberg.

- Men jeg forstår at det var der vi måtte ende opp. Vi må rett og slett fram med bibelen og noen dommere med parykker for å få svarene fra Lance. Jeg sitter igjen med de samme spørsmålene som før: Hvordan, hvem, hva med UCI, hva med Hein Verbruggen, hva med alle de tingene som ligger og ulmer?, spør han.

Virkelighetsfjern
TV 2-kommentatoren så en godt drillet Lance Armstrong, som byttet tema fort da Oprah Winfrey nærmet seg andre navn enn hans eget. Armstrong snodde seg unna spørsmål som hadde potensial for å påvirke søksmålene mange venter.

- At han syns det er litt trist at han har sagt noen vonde ord til noen - det bryr meg ikke. Det virker som han har blitt så herdet at han gir blaffen i alle. Det forteller litt om personen. Han har en helt virkelighetsfjern tilnærming til det hele. Det er taleteknikk. Jeg sitter igjen med spørsmålet: Kjøper amerikanerne dette? Da er helten tilbake, sier Ole Kristian Stoltenberg.

- Jeg ønsker at de som han har saksøkt, de som har betalt ham penger, at de slår tilbake. At han må gå noen runder i retten. At han konfronteres med at han har løyet under ed. Som sagt, vi må tydeligvis fram med bibelen og parykkene, sukker Stoltenberg.

Her kan du lese intervjuet, ord for ord