FORLATER RIIS: Brødrene Andy (t.h.) og Fränk Schleck bekrefter at de forlater Saxo Bank etter sesongen.Foto: SCANPIX
FORLATER RIIS: Brødrene Andy (t.h.) og Fränk Schleck bekrefter at de forlater Saxo Bank etter sesongen.Foto: SCANPIXVis mer

- Vi forlater Bjarne Riis

Andy og Fränk Schleck bekrefter brudd med Saxo Bank.

|||(Dagbladet): Det ligger an til en overgangshøst av de sjeldne i sykkelsporten, med noen av de aller største stjernene på flyttefot. Alberto Contador bekreftet tidligere i uka at han forlater Astana etter inneværende sesong.

Nå går også Andy Schleck (25) ut på vegne av seg selv og storebror Fränk (30) at de skiller lag med Bjarne Riis neste år.

- Det er offisielt at vi ikke kommer til å sykle for Bjarne neste sesong, skriver Andy Schleck i en melding til cyclingnews.com.

Nytt luxembourgsk profflag Bruddet med Riis har ligget i kortene lenge, og skjøt fart da sportsdirektør i Saxo Bank, Kim Andersen forlot laget i juni med det mål for øyet å bygge opp et nytt ProTour-lag i Luxembourg.

Mindre enn ei uke seinere, fulgte en annen tidligere Riis-ansatt etter, Brian Nygaard.  

Nygaard gikk så ut med en pressemelding etter å ha forlatt Team Sky der han fortalte at det økonomiske fundamentet for et nytt luxembourgsk profflag var i orden med ham som teamsjef og Andersen som sportsdirektør.  

- Vi kan ennå ikke si noe konkret om sponsorer og hvilke ryttere vi skal ha i vårt nye lag, skrev Nygaard, men brødrene Schleck har hele tida ryktes å være blant initiativtakerne til prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke mulig uten Fränk og Andy Andy Schleck mer enn antyder at han og broren blir frontfigurene for storsatsingen i hjemlandet, selv om det i utgangspunktet ikke er anledning til å offentliggjøre overganger i sykkelsporten før etter 1. september etter UCIs regelverk.

- Vi kan ikke si noe om hvor vi skal, men selvfølgelig; det etableres nå et lag i Luxembourg. Vi har bestemt oss, og Bjarne vet det, forteller yngstemann Schleck.

Riis er ikke i tvil om hva brødreparet kommer til å gjøre.

- Jeg kan ikke forestille meg et nytt lag I Luxembourg uten Fränk og Andy Schleck, understreker han.

Vil bevare vennskapet med Riis Fränk Schleck kom til Bjarne Riis sitt lag allerede tilbake i 2002 da laget het CSC-Tiscali. To år seinere fulgte lillebror Andy etter - først som lærling, så som fullverdig lagsmedlem fra og med 2005.

De mange årene sammen, har skapt tette bånd mellom rytterbrødrene og direktøren, men nå er det altså slutt.

- Det har vært fem fantastiske år for meg, og åtte for Fränk, og jeg har lært mye i løpet av denne tida. Jeg kommer fortsatt til å bevare vennskapet med Bjarne, men dette markerer slutten for oss som et team, sier Andy Schleck, som ble nummer to bak Alberto Contador i sammendraget i årets Tour de France.

Contadors årslønn: 40 millioner Trolig er Contador den som skal fylle tomrommet Schleck-brødrene etterlater. Kilder tett på Contador sier iallfall at det bare er et tidsspørsmål - det vil si 1. september - før «El Pistolero» blir Riis sin nye Grand Tour-kaptein i årene som kommer, ifølge Berlingske Tidene.

Kontrakten skal etter sigende ha blit snekret sammen i løpet av Tour de France, og den er lukrativ for Contador, som tjener nærmere 40 millioner kroner i året i Astana.

Det er langt mer enn hva lønningsbudsjettet til Riis tillater med høyt gasjerte Fabian Cancellara med i planene også neste år. Løsningen er at Contadors personlige sykkelsponsor, Specialized, som også leverer syklene til Saxo Bank, går inn og delfinansierer spanjolens lønn.

Styreformannen for den amerikanske sykkelprodusenten, Mike Sinyard, har også gått åpent ut og sagt at han forventer Contador skriver under for Riis i Gazzetta dello Sport denne uka. Specialized går trolig også inn som ny hovedsponsor for laget sammen med IT-selskapet Sungard.

Om Contador skulle ende opp hos Riis, får han trolig også med seg sine trofaste hjelperyttere Daniel Navarro, Benjamin Noval, David de la Fuente og Jesus Hernandez. Navarro har allerede varslet at han blir med Contador videre til hans neste arbeidsgiver.

DYR MANN: Kilder tett på Alberto Contador sier at han på det nærmeste er klar for Bjarne Riis sitt profflag kommende sesong, men spanjolen blir ingen billig mann - i Astana har han hatt en årslønn på nærmere 40 millioner kroner.Foto: SCANPIX
DYR MANN: Kilder tett på Alberto Contador sier at han på det nærmeste er klar for Bjarne Riis sitt profflag kommende sesong, men spanjolen blir ingen billig mann - i Astana har han hatt en årslønn på nærmere 40 millioner kroner.Foto: SCANPIX Vis mer