– Vi forsøker alltid by på noe ekstra

Sølv-Stabæk imponerer alle.

(Dagbladet.no): Strømsgodset - Stabæk 0-5.

En stolt og beveget Stabæk-trener Janne Jönsson ble hyllet av så vel spillere, kollegaer og pressefolk etter å ha ledet Stabæk til seriesølv. Selv et skuffet hjemmepublikum var fulle av anerkjennelse for laget som har spilt feiende flott angrepsfotball mesteparten av sesongen.

– Jeg tror det kan ligge mye i at vi har blitt de nøytrales favoritt. I tillegg til å være sugne på tre poeng, forsøker vi alltid å by på noe ekstra, sier Jönsson etter kampslutt før han avbrytes av Strømsgodset-trener Dag-Eilev Fagermo som slutter seg til gratulantene.

– Gratulerer! Det er flott fotball dere leverer og det er vel fortjent at dere er der dere er, lyder hyllesten fra Fagermo.

– Imponerende og fortjent, er skussmålet fra de tidligere Stabæk-spillerne Thomas Finstad og Samir Fazlagic, nå i Strømsgodset.


Smittende selvtillitStabæk kom til Drammen breddfulle av selvtillit etter kalasseieren mot Tromsø sist, likevel så det ikke ut til å ha rent over på noe tidspunkt. Snarere tvert imot så de, for anledningen, hvitkledde fra Bærum ut til å bli bare sikrere og sikrere på seg selv etter hvert som kampen skred frem. Noe som til slutt skulle ende i lagets andre 5-0 seier på rad.

Og selv om oppmerksomheten har vært rettet mot den offensive slagkraften hos Stabæks stjerner, trekker Jönsson frem hele spillergruppen i sin hyllest av egne elever.

– Hele troppen skal berømmes for god innstilling. Vi starter stort sett med den samme førsteelleveren i hver kamp. Men de bak holder tempoet og trykket oppe både på trening og i kampsituasjon. Dersom troppen ikke hadde fungert som helhet, ville det heller ikke ha fungert på treningene, og da vil heller ikke de elleve som starter få matchingen som er nødvendig, fremholder Jönsson som begrunnelse for Stabæks gode sesong.


– Fortjent Brann-gullDen svenske suksesstreneren har tatt Stabæk hele den tunge veien fra Adeccoligaen, via femteplass i sin debutsesong i Tippeligaen til sølvmedaljer i år. Etter 26 spilte kamper endte bæringene seks poengen bak seriemestrene fra Bergen. Jönsson vil ikke tillate seg selv å være skuffet over sølv eller stille spørsmål som «dersom» og «om».

– Brann vinner fortjent, sier Jönsson som peker på at Stabæk verken var i stand til å score mål på eller ta poeng fra seriemestrene fra Bergen.KvalitetskvartettStrømsgodset hadde allerede realisert sesongens store mål forrige helg da laget fornyet tippeligakontrakten i Fredrikstad. Og for de 7363 tilskuerne på Marienlyst var det temmelig åpenbart hvem som hadde mest å spille for ute på det grønne rektangelet. Gjestene virket nemlig hakket mer tente og skjerpede enn vertene.

Når sant skal sies er det lag med langt mer å spille for enn drammenserne som har hatt problemer med å hanskes med Stabæks offensiv. Alanzinho, Gunnarsson, Nannskog og Tchoyi har holdt dampen oppe store deler av sesongen på tross av mange kamper og stor slitasje. «Firerbanden» hadde også mer på lager i tippeligasesongens siste kraftanstrengelse.


Dominerende GunnarssonFør 20 minutter var unnagjort hørtes den umiskjennelige lyden av nettsus på Marienlyst for første gang. Og det fra en tidligere Godset-spiller. Det burde være en kjent sak for Tippeligaens defensive ryddegutter at få spillere i norsk fotball er bedre på små flater enn Veigar Pall Gunnarsson. Få er også bedre når de får tid og rom til å sikte inn skudd fra området rundt 16-meteren.

Og når begge deler tillates av motstanderen, er det en overhengende fare for at man får at man blir straffet. Gunnarsson vendte bort oppasseren, tok noen steg fremover før han banket ballen hardt og lavt bak en sjanseløs Espen Johnsen.

Stabæks islandske nummer ti skulle være arkitekten drøye ti minutter senere. Etter å ha tatt med seg Godsets Glenn Andersen på løpetur inn i boksen, prikket Gunnarson inn Daniel Nannskog som kom stormende bakfra mot nærmeste stolpe. Selv om svensken fikk drahjelp av leggen til André Bergdølmo hersker det liten tvil om at Stabæks toppscorer kommer til å gjøre krav på bæringenes andre scoring for kvelden.

Med 0-2 i sekken og mangel på presisjon i den siste fasen av spillet, gikk et skuffende hjemmelag i garderoben ved halvtid. Og det skulle bare bli verre.


ParademarsjHenning Hauger viste at Stabæk er mer enn det tidligere omtalte firkløveret da han frekt og freidig driblet seg vei fra venstrekanten og inn i Godset-feltet. Midtbanespilleren løftet blikket og forsøkte seg på en frekkis i langhjørnet fra spiss vinkel, med hell. 0-3 og flatt Godset-hjul. Dermed kunne «Berget det blaa» slippe sølvjubelen løs i visshet om at medaljene var sikret.

Det var dessuten duket for enda mer jubel da Veigar Pall Gunnarsson ble tomålsscorer etter at Christian Keller fremprovoserte et straffespark.

Mannen som fikk æren av å sette punktum var hjemkomne Jon Inge Høiland som med et hodestøt fem minutter før slutt fastsatte sluttresultatet til 0-5. Et passivt Godset-forsvar, som manglet både Alexander Aas og Ronny Deila, kunne nok ha gjort en bedre markeringsjobb.

Fem scoringer for andre kamp på rad en solid sluttspurt mot seriesølv for bæringene som stolte kunne hente sine velfortjente medaljer i Marienlysts midtsirkel etter kampslutt.


PS! Øyvind Leonhardsen tok sitt farvel med norsk fotball som aktiv spiller, til stående ovasjoner fra over 7000 tilskuere på Marienlyst. Leo var imidlertid skadet, og måtte ta imot publikums hyllest ikledd dress.

SØLVGUTT PÅ FARTEN: Stabæks Veigar Pall Gunnarsson forsøker å komme forbi Fredrik Winsnes (t.v.) og Ousman Nyan i eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Stabæk. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
SØLVGUTT PÅ FARTEN: Stabæks Veigar Pall Gunnarsson forsøker å komme forbi Fredrik Winsnes (t.v.) og Ousman Nyan i eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Stabæk. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer