Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi frykter ikke Brasil

Ghanas sorte stjerner er videre. USA er ute.

(Dagbladet.no): Ghana-USA 2-1.

Ghanas VM-lag - i hjemlandet bare kjent som «Black Stars» - kan bli en virkelig hit i dette mesterskapet. De viste angrepsstyrke og et enormt tempo mot Tsjekkia sist, og stor defensiv disiplin da USA ble sendt hjem torsdag.

På tribunen satt en ghanesisk supporter med en plakat der det sto «Etter USA vil vi ha Brasil». Han får det trolig som han vil - og det bør skremme de regjerende mestrene, om de ikke viser bedre sambatakter torsdag kveld.

Ghana er i imidlertid ikke redde.

- Vi skal møte Brasil, og vi er ikke redde. Jeg tror det blir en interessant kamp, sier Stephen Appiah ifølge AP.

- Dette er et historisk øyeblikk for oss. Vi er veldig glade. Det var en veldig nervøs kamp for oss, sier Ghanas trener Ratomir Dujkovic ifølge AP.

Skulle vært 15 straffer

USA-trener Bruce Arena var mest opptatt av straffesparket Ghana fikk på overtid i omgangen - og som førte til vinnermålet.

KLARE FOR SLUTTSPILL: Haminu Draman setter 1-0 forbi Kasey Keller, og legger grunnlag for Ghanas andre seier i gruppespillet. Foto: EPA/Scanpix
KLARE FOR SLUTTSPILL: Haminu Draman setter 1-0 forbi Kasey Keller, og legger grunnlag for Ghanas andre seier i gruppespillet. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Jeg tror alle er enige i at det ikke var en god avgjørelse. Men slike ting skjer, de skjer ofte mot vårt lag. Det er tøft å takle, sier sier Arena.

Han mener kampen ville vært full av straffespark om dommer Markus Merk skulle blåst hver gang det skjedde en tilsvarende forseelse som Onyewus duell med Pimpong.

- Da skulle det vært 15 straffespark, klager Arena.

Amerikanske protester

Amerikanerne protesterte allerede da Ghana scoret sitt første mål. Haminu Draman satte nok sitt kne borti Claudio Reynas kne da han snappet ballen 25 meter fra mål.

Men mens Draman stormet inn i feltet og tredde ballen i lengste hjørne, burde kanskje USA tenkt litt på hvorfor ikke Reyna kvittet seg med ballen tidligere.

Ghana rotet tilsvarende i eget forsvar før utlikningen, og DaMarcus Beasley brukte to touch på å legge inn bak forsvarslinja. Ved bakerste stolpe kom Clint Dempsey i stor fart og klinte ballen i mål med strak vrist.

Tvilsom straffe

USA hadde nok langt større grunn til å frese mot dommer Markus Merk da tyskeren ga Ghana straffespark på overtid i første omgang:

- Vi frykter ikke Brasil

Oguchi Onyewu headet unna i eget felt, og FCK-spiller Razak Pimpong la seg i bakken etter at han tapte duellen mot Onyewu. Riktignok lå Merk på en streng linje hele omgangen, men dette var i overkant tøft dømt.

Stephan Appiah satte straffesparket sikkert oppe i venstre hjørne.Merk markerte seg allerede tidlig i første omgang med to strenge gule kort. Det ene gikk til Chelsea-stjerne Michael Essien, som mister åttedelsfinalen for Ghana. Han fikk gult også mot Tsjekkia.

USA baserte mye av spillet før pause på lange oppspill på McBride, men alt for sjelden kom noen etter og jobbet på de mange andreballene rundt den hodesterke spissen.

Disiplinert forsvar

USA var mer varierte i spillet sitt i andre omgang, men Ghana forsvarte seg disiplinert.

Rundt midten av omgangen hadde amerikanerne et voldsomt press mot Ghanas mål. McBride headet i stolpen etter 66 minutter, og Oguchi Onyewu nikket over på corner bare minutter seinere.

USA satset friskt med offensive bytter, men Ghana forsøkte lite på kontringer. De stablet stort sett minst ti mann bak ballen, og nektet USA rom å angripe i.

Tross fem minutter tillegg, kom USA aldri i nærheten av den seieren de hadde trengt for å gå videre.

• Din mening: Holder du med Ghana eller Brasil om de møtes?

KLARE FOR BRASIL: Ghana avanserte fra gruppespillet i sitt første VM. Nå venter trolig Brasil på de sorte stjernene i åttedelsfinalen.
DEPPA DEMPSEY: USAs målscorer Clint Dempsey og Oguchi Onyewu, som feilaktig fikk blåst straffe mot seg, tar seg til hodet etter at Brian McBride misser på en stor sjanse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling