ET SISTE FARVEL: I dag begraves den populære langrennsløperen Vibeke Skofterud i Eidsberg kirke. Vis mer

Vibeke Skofteruds begravelse

Vi fulgte Skofteruds begravelse

Sterke øyeblikk i skiessets begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSBERG/OSLO (Dagbladet): En hel nasjon ble rystet over beskjeden om at Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke i slutten av juli. Langrennsesset ble 38 år gammel.

Flere av Skofteruds tidligere langrennskollegaer har allerede ankommet. Blant andre Marit Bjørgen, Eldar Rønning og Hilde Gjermundshaug Pedersen er på plass.

<strong>SISTE FARVEL:</strong> Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira leser fra blomsterkransene under begravelsen til Skofterud fra Eidsberg kirke torsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
SISTE FARVEL: Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira leser fra blomsterkransene under begravelsen til Skofterud fra Eidsberg kirke torsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Det samme er blant andre Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Martine Ek Hagen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Langrennsjente gikk samlet inn i kirka, og flere av dem slet med å holde tårene tilbake.

Begravelsen ble avsluttet med at Therese Johaug, Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Kristin Størmer Steira bar kista ut av kirken sammen med Skofteruds far Karsten og bror Tormod.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kjærestens ord

Begravelsen startet klokka 13.00. Artisten Ina Wroldsen innledet den. Prost Runo Lilleaasen innledet minnetalen. Han snakket om det sterke forholdet til familien, og hvor full av liv Skofterud var.

- Om noen ble urettferdig behandlet, gnistret det av øynene hennes. Sånn skulle det ikke være, sier Lilleaasen.

Så gikk mor Kristin opp på talerstolen. Hun fulgtes av broren Tormod.

- Hun sto for alt hun sa, og var sterk i den hun var. Takk for alt du ga meg, Vibeke, er brorens ord.

Kjæresten Marit Stenshorne var sterkt preget. Hun omtaler Skofterud som en virvelvind som tok livet hennes med storm.

- Vibeke er det mest levende mennesket jeg har møtt. Hun kom inn i livet mitt som en virvelvind og tok meg med storm. Et herlig kaos med masse latter, leting etter bilnøkler, bankkort som var borte. Kunnskap, omsorg, kjærlighet og takknemlighet, sier Stenshorne.

- Vibeke var så mye annet. Vi hadde så mange opplevelser og reiser sammen, og du elsket Tromøya og sjøen. Vi to skulle bli gårdskjerringer og leve livet for alltid. Vibeke, du er min kjære og du gjorde meg lykkelig. Takk for at jeg fikk lov til å elske deg.

KJÆRESTEN: En gråtkvalt Marit Stenshorne delte rørende ord i begravelsen til hennes avdøde kjæreste Vibeke Skofterud. Vis mer

Pregede lagvenninner

Tidligere langrennssjef og Eurosport-kollega Åge Skinstad holdt minneord.

- Du var helt spesiell. Jeg husker første gang jeg la merke til deg på et juniorrenn i sesongen 1996/1997. Den helga var det du som pekte deg ut. Aldri før har jeg sett en løper gå så fint klassisk som du gjorde, sier Skinstad.

Han omtaler Skofterud som det største talentet han har sett.

- Du hadde alltid godt humør, ærlige svar og kjappe replikker. Du var kulere enn noen andre, både i og utenfor løypa. Du tok deg av alle, nye og gamle lagkamerater, og var raus.

Lagvenninnenes uttrykk fra første rad viser at de er enige i det Skinstad sier. Skinstad vektlegger også hvor viktig hennes åpenhet var.

ET SISTE FARVEL: Tidligere langrennssjef Åge Skinstad med et siste farvel til Vibeke Skofterud. Vis mer

Så var det Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaugs tur.

- Kjære Vibeke, takk for godt vennskap og alle de uforglemmelige øyeblikkene vi har hatt sammen, sier en preget Steira.

- Kjære Vibeke. Vi savner deg sårt, men minnene lever, sa Ingvild Flugstad Østberg.

Begravelsen ble avsluttet med at Therese Johaug, Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Kristin Størmer Steira bar kista ut av kirken sammen med Skofteruds far Karsten og bror Tormod.

<strong>PÅ FØRSTE RAD:</strong> Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.
PÅ FØRSTE RAD: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Vis mer

Stappfull kirke

Det er allerede varslet at kirken kommer til å bli stappfull, og en lang rekke idretts- og andre offentlige personligheter er tilstede. Mange er også ventet å følge begravelsen fra utenfor kirken.

<strong>BEGRAVES:</strong> Vibeke Skofterud.
BEGRAVES: Vibeke Skofterud. Vis mer

Familie og flere av Skofteruds tidligere landslagsvenninner i langrenn skal bære kisten. Dagbladet vet at det er Therese Johaug, Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Kirstin Størmer Steira som skal bære kisten, sammen med broren og faren.

Skiforbundet opplyser torsdag at langrennsjentene ber om forståelse for at de ikke ønsker å snakke med pressen.

Prest er Runo Lilleaasen.

- Jeg skal gjøre det jeg kan for at dette blir en så normal og verdig begravelse som mulig. Deler av den skal jo direktesendes på TV og nettet. Det gjør den spesiell. Det viktige er at familie, kjæreste og venner får tatt et verdig farvel med Vibeke, har Lilleaasen sagt til NTB.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus forteller om en glad jente som alltid bidro med positivitet og som var sterk og turte å bruke stemmen sin. Video: Emilie Rydning / Reporter: Fredrik Stuve Vis mer

Vannscooterulykke

Det var 29. juli den tragiske nyheten ble kjent for offentligheten. Skofterud ble meldt savnet, og senere funnet død på øya St.Helena i Hovekilen etter en vannscooterulykke.

Vibeke Skofterud var gjennom mange år en av Norges aller beste langrennsløpere. Hun tok OL-gull i stafett i 2010, og har tre VM-gull fra samme distanse.

I 2012 vant Skofterud Vasaloppet, og satte ny løyprerekord i kvinneklassen.

Det blir minnestund i Eidsberghallen. Den ledes av TV-profilen Carsten Skjelbreid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer