LÆREPENGE FOR LANDSLAGET: - Det er lett å være etterpåklok, men kanskje er det sånn at vi bare må unngå det (å dra ut på byen). Ikke nødvendigvis fordi det har noe med restitusjon og seriøsitet å gjøre, men på grunn av signalet det sender til andre, sier Brede Hangeland til Dagbladet. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
LÆREPENGE FOR LANDSLAGET: - Det er lett å være etterpåklok, men kanskje er det sånn at vi bare må unngå det (å dra ut på byen). Ikke nødvendigvis fordi det har noe med restitusjon og seriøsitet å gjøre, men på grunn av signalet det sender til andre, sier Brede Hangeland til Dagbladet. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Vi ga folk en mulighet til å tvile på seriøsiteten vår

Men Hangeland ville aldri gjort som Bøkko, Verås Larsen og Kvålsvoll.

(Dagbladet): Brede Hangeland må sone karantene mot Kypros på grunn av gule kort, men landslagskapteinen dukket likevel opp til dagens pressemøte på Hotel Bristol.

Der John Arne Riise avviste Dagbladets spørsmål som penset inn på den mye omtalte byturen sist gang landslaget var samlet i Oslo, svarte Hangeland villig på spørsmålene om hvordan han har opplevd den massive kritikken i etterkant.

Flere har satt spørsmålstegn ved holdningene og seriøsiteten til et lag der enkelte spillere kan feste til 04-tida fire dager før en viktig landskamp - og Hangeland synes det er leit at man ga folk muligheten til å gjøre det.

Hangeland sovnet klokka fire
- Jeg opplevde det som at de aller fleste av oss som var utenfor hotellet, meg selv inkludert, var inne i rimelig tid. Vi holdt oss innenfor de reglene som gjelder når det er snakk om frihet under ansvar. Så var det noen som gikk over grensa. De har bedt om unnskyldning, men som gruppe må vi ta kritikk for at det skjedde. Sett i ettertid burde vi kanskje unngått å forlate hotellet i det hele tatt, sier Hangeland til Dagbladet.

- Vi ga omverdenen en mulighet til å misforstå og sette spørsmålstegn ved profesjonaliteten og seriøsiteten vår. Det er lett å være etterpåklok, men kanskje er det sånn at vi bare må unngå det (å dra ut på byen). Ikke nødvendigvis fordi det har noe med restitusjon og seriøsitet å gjøre, men på grunn av signalet det sender til andre.

Hangeland sier de var ferdige med middagen et kvarter over midnatt etter 1-0-seieren mot Island, og at han var tilbake på hotellet til halv to.

VILLE IKKE SI MER OM BYTUREN: - Jeg har sagt det jeg ønsker å si, sa John Arne Riise. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VILLE IKKE SI MER OM BYTUREN: - Jeg har sagt det jeg ønsker å si, sa John Arne Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Skal man at en tur ut, må man nesten få lov til å være en time. Når kampen er så seint på kvelden blir døgnet forskjøvet litt utover natta, uten at det er noe dramatikk i det. Men det er åpenbart at noen var for seine, og det var et brudd på reglene som ikke var bra. Like fullt er vi på reise 30 døgn i året med landslaget, og jeg kan ikke huske sist gang det var noe med denne gjengen. Jeg opplever ikke at det er utbredt.

- Er man så full av adrenalin at man ikke får sove etter en sein kamp?

- Ja, men det betyr ikke at man kan være ute så lenge man vil, det er kritikkverdig. Men jeg kjenner meg absolutt igjen i den beskrivelsen. Jeg var hjemme halv to og sovnet sikkert nærmere fire. Du får ikke sove før du er trøtt, når du har sovet hele dagen og spilt kamp seiont på kvelden.

- Vil holde meg altfor god til det
Flere profiler i andre toppidrettsmiljøer kastet seg inn i en debatt om fotballspilleres holdninger og seriøsitet etter byturen. Kajakkpadler Eirik Verås Larsen mente at fotball ikke var idrett, men sirkus. Sykkeltrener Atle Kvålsvoll tvitret at respekten for fotballspillere var gått fra lav til enda mindre, og fest som restitusjon var lavmål. Det utløste følgende reaksjon fra skøyteløper Håvard Bøkko:

«Bam-bam-disj!! Herlig @akvalsvoll #spikern på hue».

Hangeland lar det skinne gjennom at han ikke er veldig imponert over uttalelsene.

- FOTBALL ER IKKE IDRETT: Eirik Verås Larsen var blant toppidrettsprofilene som kritiserte landslaget. 
Foto: Aleksandar Djorovic / SCANPIX
- FOTBALL ER IKKE IDRETT: Eirik Verås Larsen var blant toppidrettsprofilene som kritiserte landslaget. Foto: Aleksandar Djorovic / SCANPIX Vis mer

- Folk må få mene akkurat hva de vil. Om jeg skal bruke meg selv som eksempel: Jeg opplever at jeg spiller i verdens beste liga, i verdens desidert største idrett. Hvis noen tror man kommer dit uten å være profesjonell og seriøs, og uten å ha trent hardt i mange år, tar de feil.

- Jeg tror aldri jeg kommer til å uttale meg om andre idretter eller andre saker når jeg ikke kjenner detaljene i det. Det kommer jeg til å holde meg altfor god til, sier han.

- For dere som ikke brøt reglene - føltes det ubehagelig å bli trukket med i «dragsuget»?

- Vi er et lag som står sammen, og vi peker ikke fingre innad mot hverandre innad i miljøet. Men som lag skal vi lære av dette. Om det var den eller den som brøt reglene spiller ikke så stor rolle, men noen overholdt ikke reglementet, og da får vi ta kritikk og akseptere at det ikke var godt nok. Dette er noe vi har lært av for framtida, sier Hangeland til Dagbladet.