- Vi går ikke TIL himmels

Mens diskusjonen i trenergarderoben gikk om Tromsø hadde spilt som RBK på sitt beste, feiret TIL-gutta triumfen i egne lokaler. I dag skal bakkekontakten gjenopprettes.

TROMSØ (Dagbladet): - Sjøl etter en fantastisk gjennomført fotballkamp og 4- 1 over Rosenborg, får du meg ikke til å tenke lenger fram enn til neste kamp, sier TIL-trener Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

- Målet vårt er fortsatt å ta 30 poeng fortest mulig slik at vi kan vise at vi har tatt et steg videre fra i fjor.

Men vi glemmer framtida for et øyeblikk. Og dveler ved kvelden i går. Da Tromsø herjet med Rosenborg. Og alene i trenergarderoben med en sindig nordlending fra Grantangen utenfor Narvik (TIL-trener Per-Mathias Høgmo), og en kolerisk trønder med fotballskrivende trenerbakgrunn fra Adresseavisa og Trøndelags lavere divisjoner (assistent Otto Ulseth), ble alt levert.

Sjøl fra dusjen.

- Vi kjørte overganger som Rosenborg på sitt beste, sa Otto Ulseth med et stort glis.

- Slutt å snakke om RBK som et forbilde sjøl om du er trønder, kom det fra Per-Mathias Høgmo bak dusjforhenget.

- Det finnes andre gode lag også.

Én mann - to mål

Per-Mathias Høgmo framsto i går kveld som en trener med to klare mål: Det langsiktige handler om å stabilisere TIL i Tippeligaen - det kortsiktige om å holde et jubellag og en fotballgal landsdel i øra. For sjøl fra toppen av norsk fotball, og med litt dagslys ned til Odd på andreplass, var Høgmos altoverskyggende fokus langt større enn den spontane gleden.

Dermed er det også all grunn til å tro at Tromsø ikke er vårens døgnflue i Tippeligaen.

- Vi går ikke til himmels etter dette, sier Høgmo til Dagbladet. - Og når jeg sier at jeg først og fremst tenker på 30 poeng, så er det heller ikke noen floskel. For fotball handler om grundighet - ingen må tro noe annet.

Og: - I Tromsø har vi rått fokus på den daglige utviklingen.

Læren fra VM 2002

Før Rosenborg kom til Alfheim i går kveld, talte Per-Mathias Høgmo opp det Tromsø har gjort så langt i 2004. Han endte opp med 14 kamper uten tap, 35- 4 i målforskjell. Hvilket betyr at målforskjellen før serielederen reiser til Bodø 16. mai nå er på 39- 5.

På 15 kamper!

- Vi har et fenomenalt fotballag, innrømmer Høgmo. - Det er veldig mye å glede seg over.

Sett på TV og fra tribunen er det først og fremst Tromsøs angrepsvilje og angrepsevne som skaper den store gleden. Overgangene som ble kjørt til tre praktscoringer mot Rosenborg kom alle fra den øverste skuffen. Men de må starte et sted også, og det er «fødselen» Per-Mathias Høgmo snakker mest om.

Og forsvarsspillet han plukket opp under VM i Japan og Korea for snart to år siden.

- Vi har ikke den klassiske fordelingen av en første- og en andreforsvarer, sier han til Dagbladet. - Vi prøver å være innovative i forsvarsspillet - vi ønsker å ha to-tre spillere rundt motstanderens ballfører.

Og: - Det forutsetter at man er veldig godt trent.

Smilte for seg sjøl

Tromsøs fysiske tilstand er det ingen som tviler på. Da 20 minutter gjensto av kampen, satt Høgmo og smilte. For sjøl om gjestene etter reduseringen til 1- 3 så ut som om de var i stand til å legge inn en sluttspurt, så ble det med synsbedraget.

Fordi TIL både orker og kan.

- Fortsetter vi på denne måten, kan det bli mange poeng, sier Høgmo. - Men husk - det er ikke mer enn en uke siden vi dro fra Stabæk med en heldig seier fordi vi hadde en matchvinner i mål. Og derfor er jeg ikke opptatt av å telle flere poeng enn de vi har - begynner vi med det, mister vi fokus.

- Derfor tillater jeg ikke mer enn én glad kveld etter denne seieren.

JUBELGUTTENE: Morten Gamst Pedersen, Lars Iver Strand og Ole Martin Årst senket RBK med sine scoringer i går.
FLYR HØYT: Ole Martin Årst scoret to mål i den fantastiske oppvisningen mot RBK i går kveld. Her ser det ut som han skal ta av etter 4- 1-scoringen. Nå vil trener Per-Mathias Høgmo bruke all sin tid på å få Årst & co ned på bakken før 16. mai-kampen mot Bodø/Glimt.